Zaharul brun versus zaharul alb! Care este mai sanatos?
Azi vom afla diferenta dintre zaharul brun si zaharul alb.
In acest episod Doctor MIT afli daca, mitul ce spune ca zaharul brun este mai bun pentru sanatate decat zaharul alb, este adevarat.
In afara de "Zaharul brun versus zaharul alb! Care este mai sanatos?"
Te-ar mai putea interesa
- tags: zaharul brun, zaharul alb, melasa, diabet, alimentatie sanatoasa, Doctor MIT, Stem Sure,-
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale cum ar fi ca prea multe dulciuri duc la diabet!
Ca sa evite aceasta o mare parte dintre noi a decis sa aleaga raul cel mai mic: zaharul brun ca fiind mai sanatos decat cel alb.
Astazi aflam daca acest mit este fals sau adevarat!
Este zaharul brun mai sanatos decat cel alb?
In primul rand va trebui sa vedem ce intelegem atunci cand ne gandim ca varianta mai inchisa la culoare este mai sanatoasa decat cea comuna.
- (ca) ingrasa mai putin
- (are un) risc de diabet mai mic
- (ca) se depune pe artere mai putin sau
- oricare (dintre acestea)
Imi este greu sa imi imaginez toate motivele pentru care cineva ar alege raul cel mai mic dar eu, personal, am auzit toate variantele, asa ca raspunsul corect este al patrulea.
Aceasta ar insemna ca zaharul brun ar fi chimic diferit fata de cel alb, asa ca sa le comparam – si vom incepe cu clasicul zahar alb, care este de fapt, din punct de vedere chimic:
- glucoza
- fructoza
- galactoza sau
- sucroza
Atunci cand facem afirmatii sau ii sfatuim pe altii ce sa manance, este bine sa fim siguri pe subiect. Asa ca iata, ca zaharul alb nu este altceva decat sucroza care este alcatuita din:
- glucoza si fructoza
- galactoza si fructoza
- lactoza si glucoza sau
- (din) 2 molecule de glucoza
Am ales aceste variante mai dificile pentru a avertiza asupra faptului ca, desi stam la masa cu zaharul zi de zi, asta nu ne face sa il cunoastem mai bine. Raspunsul corect este ca zaharul alb, adica sucroza, inseamna glucoza plus fructoza.
Haideti sa vedem daca actiunile pozitive, vehiculate si in presa, s-ar baza pe o structura chimica diferita a celor 2 tipuri de zahar. Vom trece prin aceleasi optiuni pentru a vedea, de fapt, ce este zaharul brun:
- glucoza
- fructoza
- galactoza sau
- sucroza
Ii felicit pe cei ce au ales aceeasi optiune ca mai inainte si anume sucroza. Zaharul brun este identic cu zaharul alb, cu exceptia culorii.
Zaharul brun si melasa
Deci, din acest punct de vedere, nu exista nici un motiv ca sucroza sa se comporte diferit fata de sucroza, nu? Poate ca, insa, ceea ce da culoarea maronie a zaharului detine secretul beneficiilor amintite. Asadar, ce da culoarea specifica zaharului brun?
- (un) colorant alimentar (din categoria E-urilor)
- sursa vegetala (din care este extras)
- melasa sau
- (cate un pic din) toate (acestea)
Din fericire nu se foloseste nici un colorant pentru a face din zaharul alb zahar brun si nici nu exista trestia de zahar maro care sa dea doar zahar brun 🙂 Acesta este obtinut din amestecarea zaharului obisnuit cu melasa.
Nu cred ca acest raspuns ii multumeste pe cei ce cred ca zaharul brun este mai bun. De aceea ma voi stradui sa cred ca actiunile pozitive sunt date de catre melasa. Asa ca, se pune intrebarea, ce este melasa:
- concentrat de rafinare (a sfeclei sau a trestiei de zahar)
- hrana pentru vite
- reziduu utilizat in producerea alcoolului sau
- toate (acestea)
Cei ce au crescut la tara incep sa isi aminteasca ca variantele 2 si 3 sunt valabile de zeci de ani. Si pentru ca raspunsul corect este al patrulea, voi rezuma faptul ca melasa este de fapt un reziduu al procesarii zaharului alb si contine:
- glucoza
- fructoza
- sucroza sau
- toate (acestea)
Melasa este, pur si simplu, un amestec al celor 3 zaharide.
Haideti sa mai facem un efort in a incerca sa demonstram ca mitul e valabil. Cata melasa contine in plus zaharul brun fata de cel alb:
1. 5% 2. 25%
3. 50% sau 4. 90%
Raspunsul nu ne ajuta nici de data aceasta. Diferenta dintre cele doua este foarte mica, de doar 5%.
Ce zahar folosim pentru o alimentatie sanatoasa?
Dar pentru ca, si asta va zic doar voua, melasa absoarbe foarte bine apa, s-ar putea ca numarul de kilocalorii al celor doua tipuri de zahar sa faca diferenta si sa califice ideea ca “zaharul brun te ingrasa mai greu” ca fiind adevarata. Astfel, zaharul brun ar trebui sa poata fi considerat “de regim” 🙂 fata de cel alb iar diferenta de kilocalorii dintre ele sa fie semnificativa. Calculata in laborator, aceasta diferenta arata ca zaharul alb este mai bogat in calorii fata de cel brun cu:
- 6%
- (cu) 26%
- 60% sau
- (este aproape de 2 ori mai dulce) 90%
Din pacate, diferenta dintre ele este aproape inexistenta fiind de 6% - 100 de grame de zahar brun avand 373 de kilocalorii pe cand aceeasi cantitate de zahar alb are 396 de kilocalorii.
In concluzie, diferentele dintre cele doua tipuri de zahar sunt nesemnificative, asa ca mitul care recomanda zaharul brun ca fiind mai “sanatos” decat de cel alb, este fals!
Crezi ca stii un adevar medical interesant! Atunci scrie-ne despre el pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro
“Intreaba si cerceteaza!” si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.