Vrei sa ai ochi albastri? Afla cum, acum!
Iti doresti sa ai ochi albastri? Afla cum poti avea o noua culoare de ochi, acum!
Daca te-ai plictisit de ochii caprui, urmareste acest episod Doctor MIT pentru a afla ce poti face sa ai ochi albastri.
In afara de "Vrei sa ai ochi albastri? Afla cum, acum!"
Te-ar mai putea interesa si
[posts count="3" offset="3" layout="medium-2-col-3" order="latest_video"][/posts]- tags: ochii albastri, culoarea ochilor, irisul, pigmentul ochilor, schimbarea culorii, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT! Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale, precum ca fumatul duce la impotenta, si totodata sa aduc in fata voastra cele mai noi terapii medicale, lansate la nivel mondial!
Astazi vom vedea daca ne putem schimba culoarea ochilor si daca raspunsul va fi afirmativ si cum o putem face!
Haideti sa ne reamintim cateva informatii de baza care sa ne ajute in aflarea raspunsului. Astfel, ce structura da culoarea ochilor?
- retina
- coroida
- corneea sau
- irisul
Felicitari celor ce au raspuns: irisul! Aceasta este structura care ii face pe majoritatea dintre noi sa ii invidieze pe norocosii cu ochi albastri, gri, violet sau chiar verzi!
Ochii albastri si schimbarea culorii
Ca sa ne intram in mana, din punct de vedere anatomic, haideti sa ne amintim mai multe detalii despre iris. Irisul are urmatoarele caracteristici:
- isi modifica suprafata
- delimiteaza pupila
- este pigmentat sau
- toate (acestea sunt adevarate)
Oarecumva retoric - toate acestea sunt adevarate! Irisul contine musculatura neteda ce il dilata sau il contracta in functie de cat soare ne bate in ochi, delimiteaza pupila prin care intra lumina ce ajunge la retina si, intr-adevar, este pigmentat.
Dar culoarea irisului este data de:
- pigment
- (de) absorbtia luminii (in planurile acestuia)
- (de) ambele sau
- (culoarea se datoreaza altuui fenomen) nici una
Sunt curios sa aflu ce ati raspuns! Dati din cap daca ati ales a treia varianta: PERFECT! Ochii isi datoreaza culoarea atat pigmentului, prezent in structura irisului, cat si absorbtiei si reflexiei unor diferite lungimi de unda ale luminii. Aceasta te ajuta sa speri ca poti avea o noua culoare de ochi.
Ochii albastri si verzi mai rari decat crezi
Nu va speriati, poate parea complicat dar in realitate nu este. SI la urma urmei merita un pic de efort ca sa aflam daca ne putem schimba culoarea ochilor, nu? 🙂
Sa le luam pe rand si sa alegem pentru studiul nostru, culoarea de ochi albastra. Astfel, ochii de culoarea cerului isi datoreaza frumusetea urmatoarelor motive:
- reflectarea radiatiei luminoase albastre
- pigmentului albastru
- ambelor (motive) sau
- nici unul (dintre argumente nu este valabil)
Daca v-ati obisnuit cu varianta de raspuns ambele, v-ati inselat! In organismul nostru nu exista pigment albastru asa cum nu exista pigment verde care sa ne coloreze irisul. Singurul motiv pentru care cineva se poate lauda ca are ochii albastri este legat de faptul ca fibrele irisului reflecta radiatia albastra din lumina alaturi de faptul ca au foarte putin pigment maro sau negru in structura lor. Dar despre ce pigment vorbim:
- melatonina
- melanina
- hemoglobina sau
- oricare (dintre acestea)
Sper ca am retinut din alte episoade, Doctor MIT, ca forma scurta, melanina, este pigmentul si ca forma lunga, melatonina, este hormonul si anume hormonul somnului. Despre hemoglobina nu are rost sa mai amintesc nimic pentru ca stiu ca stiti.
O noua culoare de ochi cu laserul
A mai ramas sa clarificam in ce mod, in afara cantitatii mici de melanina din iris, absorbtia diferita a radiatiei luminoase ne determina culoarea ochilor. Astfel, colagenul din fibrele irisului, absoarbe radiatia luminoasa ce corespunde culorii:
- albastre
- verzi
- portocalii sau
- maro
Mai tineti minte ce ati invatat in scoala primara legat de culorile complementare? In realitate, este clar ca ochii albastri sunt portocalii pentru ca aceasta este culoarea complementara albastrului, ochii verzi de fapt sunt rosii iar cei violeti sunt galbeni. Ciudat, nu-i asa?!?
Desi acest crud adevar nu poate fi vazut decat prin ochii insectelor, o parte dintre cei ce avem ochii caprui, nu ne putem opri sa nu ne dorim sa fi avut ochii de alta culoare decat cea regulamentara pe care o poarta peste 80% din populatia planetei.
Acum ca am inteles ce da culoarea ochilor haideti sa vedem unde ar trebui sa umblam, cel putin teoretic, pentru a o schimba in albastru, ca sa continuam cu acelasi exemplu. Am putea sa:
- (coloram irisul cu un) pigment albastru
- (sa modificam colagenul din iris incat sa reflecte altfel radiatia luminoasa) modificarea colagenului
- (sa indepartam melanina) indepartarea melaninei sau
- toate (acestea)
Nu stiu daca cuiva i-a suras varianta radicala prin care faceam toate acestea, insa, real, putem face un singur lucru si anume sa indepartam melanina!
Cum s-ar putea face aceasta?
- (chimic, prin) medicatie
- (cu) laser(-ul)
- (printr-o abordare combinata) ambele sau
- (din pacate) nu se poate
V-as oferi cateva minute de analiza pentru alegerea raspunsului corect. Insa cum timpul nu este aproape niciodata aliatul nostru ma vad nevoit sa va indic varianta corecta care este a doua 🙂
Da, culoarea ochilor se poate schimba de la caprui la o alta varianta deschisa. O noua culoare de ochi: cu laserul se arde melanina ce se afla in stratul superior al irisului, lasand astfel libera structura de colagen pentru a reflecta lumina, facand ochii violeti, albastri sau verzi.
De la inceputul anului 2015, cei 37 de pacienti ce au beneficiat de aceasta operatie, la un pret de aproape 5,000 de dolari, privesc lumea, la propriu, cu alti ochi 🙂
Curios sa afli noutati medicale in premiera? Atunci scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.