Vitamina B1. Nu stiai ca poate poate face asta!
Despre vitamina B1 si importanta acesteia in sanatatea noastra.
In afara de "Vitamina B1. Nu stiai ca poate poate face asta!"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: Vitamina B1, boala Beri-Beri, tiamina, insuficienta cardiaca, vitamine, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aduc in fata voastra cele mai interesante, suprprinzatoare si utile informatii medicale!
Astazi, in seria, "Nu stiai ca vitaminele pot face asta!" aflam de ce vitamina B1 este speciala urmand ca in celelalte episoade sa le descoasem pe restul, pana la B12.
Inainte de a afla ce este atat de deosebit la aceasta vitamina, haideti sa vedem cate tipuri de B-uri exista:
- 1
- 8
- 12 sau
- nu exista nici o ordine de acest fel
Daca va gandeati ca am pus aceasta intrebare din neatentie, ei bine, NU! 12 nu este raspunsul corect ci surpriza, 8! Initial au fost descrise 12 vitamine dar despre asa-zisele vitamine B4, 8, 10 si 11 s-a descoperit fie ca sunt produse de catre organism fie nu sunt esentiale vietii si astfel, firesc, au fost excluse din categoria vitaminelor.
Avitaminoza B1 si boala Beri-Beri
Dar cu ce rol important a fost insarcinata prima vitamina din cele 8?
- tiamina, asa cum se numeste chimic vitamina B1, este responsabila cu eliberarea energiei din carbohidrati
- cu producerea de ADN si ARN
- cu functionarea corecta a nervilor sau cu
- toate acestea
Banuiesc ca ati raspuns corect. Tiamina este vitala in toate aceste roluri.
Dar de unde ne-o putem asigura?
- din mamaliga si din spanac
- in carnea de porc
- din ambele surse sau
- de fapt vitamina B1 se poate obtine doar din suplimentele cu multivitamine din farmacii
Pana sa se produca vitamina B1 in laborator in 1936, oamenii aveau la indemana doar surse naturale precum cele descrise in varianta a treia de raspuns.
Si ca sa ne dam seama de adevarata importanta a acestei vitamine, haideti sa vedem ce se intampla atunci cand, in mod cronic, corpul nostru pierde concentratia normala de vitamina B1. In acest caz se instaleaza:
- boala beriberi
- scorbutul
- boala Chron sau
- toate acestea se instaleaza treptat
Daca v-ati obisnuit cu raspunsul toate iata ca de aceasta data vorbim de o singura boala, una si buna: beriberi.
Insuficienta cardiaca si lipsa vitaminei B1
Aceasta implica o stare de oboseala accentuata insotita de imposibilitatea deplasarii pacientului, in asa-zisul bebriberi uscat asociat cu puls neregulat ce poate merge pana la insuficienta cardiaca si, in final, la deces ca varianta umeda de beriberi.
Mai des insa, consumul intens de alcool, asociat cu o dieta dezechilibrata sau cu prezenta reducerii chirurgicale a dimensiunii stomacului, poate declansa:
- sindromul Korsakoff
- confabulatia
- ambele manifestari sau
- Alzheimer
Daca o persoana obeza a trecut printr-o interventie de chirurgie bariatrica si nu a diminuat consumul de alcool sau daca vorbim de un alcoolic inrait, atunci putem observa instalarea apatiei si amneziei in cadrul sindromului Korsakoff si aparitia confabulatiei care nu trebuie confundata nici cu Alzheimer si nici cu minciuna - pacientul incearca sa inlocuiasca amintiri disparute cu unele inventate.
Pe scurt, vitamina B1 face parte din grupul de 8 B-uri vitale, este implicata in metabolismul carbohidratilor, in producerea de ADN si de ARN si in functionarea corecta a nervilor. De aceea, pentru a evita aparitia beriberi, a sindromului Korsakoff sau a confabulatiei, din cand in cand, putina mamaliga nu strica!
Curios sa afli mai multe despre cele 13 vitamine esentiale vietii? Atunci acceseaza doctormit.ro sau viziteaza pagina de Facebook a emisiunii.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.