Vindecarea alopeciei: episodul 2

Vindecarea alopeciei: episodul 2

vindecarea alopeciei, Rigenera, celule progenitoare, alopecie,

Vindecarea alopeciei: episodul 2

Afla in acest episod ce solutie de tratament inovatoare ai cu Rigenera pentru alopecie.

In acest episod afli in care faza moare foliculul pilos si in ce fel poate fi salvat acesta!

Te-ar mai putea interesa si

- tags: alopecia, celule progenitoare, tratament alopecie, Rigenera, caderea parului, hormoni, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale in care am fost invatati sa credem precum ca daca te razi, firul de par va creste mai des si mai gros ori ca poti albi peste noapte daca suferi un soc puternic!

Astazi continuam seria dedicata alopeciei sau hipotricozei asa cum o numesc medicii. Daca nu va este clar subiectul, acum urmariti episodul 2 dintr-o serie dedicata pierderii parului sau chelirii in care incercam sa intelegem de ce se intampla asta dar mai ales ce solutii reale in vindecarea alopeciei avem la indemana cu tehnologia Rigenera.

In episodul trecut am aflat ca incidenta alopeciei la femei este de 25% si ca mai mult de jumatate dintre barbati ajung sa cheleasca dupa 40 de ani. Totodata am descoperit ca aceasta diferenta este justificata si sustine ipoteza ce spune ca alopecia este, in principal, de cauza hormonala si, mai precis, ca este conditionata de prezenta si de sensibilitatea foliculului pilos la dihidro-testosteron.

Cauzele instalarii alopeciei

Aceasta natura hormonala face ca, ca in realitate, alopecia sa fie greu de gestionat si de oprit. Insa am aflat ca exista si alte cauze pentru instalarea acesteia – unele mai dificil de rezolvat iar altele mai usor:

  • hipotricoza de natura infectioasa – simplu de gestionat cu ajutorul antibioticelor
  • cea de natura mecanica – nu mai purta palarie sau chipiu
  • aceea mostenita – nu prea ai ce ii face in afara de 1-2 tratamente
  • cea iatrogena – post chemo sau radio-terapie. Aici alopecia este ultima problema.
Dar cat dintre hipotricoze sunt de natura hormonala si cat din celelalte, pe care tocmai ce le-am enumerat?
  1. 20% hormonale si restul de 80% de alta natura 2. Jumi-juma
  2. invers, 80% sunt de natura hormonala si doar 20% sunt din alte cauze sau 4. Aproape toate sunt hormonale si nici nu are rost sa ne punem problema legat de altele

Din fericire nu 100% sunt legate de dihidro-testosteron. Din nefericire, 80% dintre ele sunt. Spun din nefericire deoarece hipotricozele de aceasta natura sunt dificil de oprit si de intors din evolutie. Pe de alta parte, exista, dupa cum spuneam, vreo 2 abordari terapeutice de succes dar care nu fac parte din categoria celor ieftine.

Si ca sa aflam care sunt acestea si la ce sa ne asteptam de la ele, ar trebui sa ridicam valul de pe viata secreta a foliculului pilos si sa aruncam un ochi la aceasta.

Firul de par are o viata complicata, poate nu chiar atat de complicata ca a noastra dar mai mult decat v-ati astepta 🙂

Credeati ca treaba foliculului pilos este sa doarma noaptea si sa se hraneasca ziua ca sa creasca? Ei bine, v-ati fi inselat daca gandeati asa. De fapt firul de par are un ciclu de viata pe care il simplificam la 3 etape cu 4 sub-faze si moare la fiecare 6 ani pentru a renaste din bulb proaspat si gata sa ne incante din nou. Asta daca nu cumva ne loveste alopecia si adio fire de par!

Cele 3 faze principale in viata firului de par sunt:

Prima faza - ANAGEN: este faza de crestere si de viata a firului de par. Aceasta dureaza intre 2 si 6 ani, in care firul creste cam 1 cm pe luna. In aceasta faza foliculul se ingroapa mai bine in derm pentru a se hrani cu substantele nutritive venite prin vasele de sange ce ajung la el.

Faza a 2-a – CATAGEN: se mai numeste si faza de tranzitie si, in aceasta, care dureaza in cazul parului sanatos, cam 2 saptamani, foliculul pilos isi intrerupe alimentarea cu sange taind legaturile cu capilarele din jur. Aceasta determina apoptoza melanocitelor foliculare, niste celule ce secreta pigmentul ce da culoarea parului.

Ultima faza – TELOGEN: este faza dormanta sau de repaus in care foliculul sanatos se odihneste pana la 4 luni la finalul carora se hotaraste sa creasca un nou fir de par care apoi intra in faza 1, Anagen.

Astazi ati aflat ca mai mult 80% dintre hipotricoze sunt de natura hormonala, de unde si dificultatea medicilor de a vindeca alopecia. Insa in urmatorul episod va voi povesti in care dintre cele 3 faze, Anagen, Catagen sau Telogen, putem interveni cu un tratament special numit Rigenera pentru a scapa de alopecie.

Pana atunci, pentru a vedea primul episod din aceasta serie vizitati pagina de Facebook a emisiunii sau accesati doctormit.ro. Intreaba si cerceteaza!

Si nu pierde Doctor MiT!

O emisiune oferita de Stem SURE  si tehnologia Rigenera.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

AUTISM, celule stem,
Anterior
Pot celulele stem trata autismul? Ep. 1
tratament alopecie, alopecia, celule progenitoare, Rigenera,
Urmator
Vindecarea alopeciei: episodul 1
AUTISM, celule stem,
Anterior
Pot celulele stem trata autismul? Ep. 1
tratament alopecie, alopecia, celule progenitoare, Rigenera,
Urmator
Vindecarea alopeciei: episodul 1

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Avatar for Andreea
    Andreea
    19/11/2022 at 4:37 pm — Răspunde

    Buna ziua.De 14 ani mi s a rarit destul de mult de mi se vede scalpul in crestetul capului.Din motive hormonale ,hipotiroidie dar si intrarea la menopauza a fost unul din motive.Se mai poate face ceva pt aceasta zona sa mai invii foliculii pilosi ,avand in vedere ca au trecut atat de multi ani ?Poate pe parcursul anilor s-a mai marit putin zona ,nu f mult ,cel putin asa cred.
    Multumesc


Back
SHARE

Vindecarea alopeciei: episodul 2