Verifica asta cand cumperi lactate!
Afla tot ce trebuie sa stii despre lactate.
Stii la ce anume sa te uiti sa fii sigur ca ai luat ce trebuie atunci cand cumperi lapte, branza sau iaurt din piata?
In afara de "Verifica asta cand cumperi lactate!"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: lactate, ambalare, alimentatie, sarcina, gravida, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi- am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca laptele de vaca poate fi mai bun decat laptele praf sau ca spasmofilia ar fi semn de rahitism.
Astazi abordam un subiect de mare interes atat pentru gravide cat si pentru mamicile care se pregatesc sa plece din maternitate acasa cu cel mic.
Stim foarte bine ca in sarcina creste necesarul de calciu! Sursele acestui mineral sunt, in principal, 2:
suplimentele multiminerale pe care gravida le ia intimpul sarcinii sau, calea naturala preferata de majoritatea, si anume lactatele si branzeturile.
Daca vom vorbi despre suplimentele de luat in sarcina intr-un alt episod, astazi discutam despre alegerile pe care le fac tinerii parinti atunci cand se decid sa asigure necesarul de calciu al lor sau copiilor lor din sursele reprezentate de lactate si branzeturi.
Deci haideti sa vedem ce sursa de lactate “se poarta” acum:
1. alimentele pre-ambalate si produse in cantitati industriale sau 2. Cele percepute mai “bio”, popular numite “de la tarani”
Un foarte mare segment de populatie a aderat la curentul “bio-rural”ca nu stiu cum sa il denumesc altfel, si si-a dezvoltat un reflex de a cumpara de la “tzatza Leana pe care o stiu eu ca e de incredere ca si vecina mea si-a crescut copilul cu lapte de la vaca ei”.
Inainte de orice alt comentariu, sa dam Cezarului ce e al Cezarului: in zilele noastre, in tarile mai dezvoltate precum Romania, statul protejeaza cetatenii impunand regului si facand controale astfel incat chiar si micii producatori de orice fel de produs alimentar, sa puna la dispozitia populatiei, alimente cat mai sigure si atunci cand, totusi, un produs non-conform provoaca imbolnaviri in masa, acesta sa aiba sanse a fi depistat pe lantul comercial.
Cum ne pot acestea afectata sanatatea
Retinand aceasta, nu pot sa nu ma uit in urma la istoricul mai recent si mai vechi de situatii cu impact grav in societate in urma consumarii unor produse non-conforme. In acest caz ar trebui sa vedem care sunt elementele care vi se par a fi potentiale verigi slabe unde ar putea aparea o problema care sa va afecteze sanatatea:
- din lipsa ambalarii produsului
- lipsa datei de expirare
- lipsa numarului de lot sau
- toate acestea ar putea fi verigi slabe si de fapt ar fi sanatos sa fie bifate mai ales atunci cand cumperi un produs pentru o gravida sau pentru un copil in primul sau an de viata?
Voi fi foarte direct: inclin clar catre producatorii care ambaleaza produsele lactate cat mai performant, fie ca e lapte sau branza si, mai ales catre produsele ce prezinta ambalaj vidat acolo unde este cazul, catre cele care au o data de expirare pentru ca eu, ca si altii, nu ma pot lauda cu cel mai fin nas sau cea mai buna papila gustativa care sa imi spuna ca branza a inceput sa se strice. Si sunt cu atat mai bucuros cand, ca si medic, cand vad un numar de lot pe eticheta produsului. Aceasta imi asigura sansa de a identifica, prin certificatul de trasabilitate, sursa atunci cand ne lovim de o contaminare bacteriana fie din cauza ca ugerul vacii nu a fost curatat sau ca mulgatorul nu s-a spalat bine pe maini.
Concluzie:
In concluzie, nu va jucati cu sanatatea gravidei sau a sugarului si cautati sa aveti bifate cat mai multe dintre caracteristicile produsului pe care il cumparati asa dupa cum am vorbit azi: ambalare performanta, data de expirare si numar de lot.
Daca vreti sa aflati alte sfaturi legate de sarcina si nou-nascut va invita sa vizitati pagina de Facebook a emisiunii si sa accesati doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.