Ai vederea incetosata? Afla acum tot ce trebuie sa stii!

Ai vederea incetosata? Afla acum tot ce trebuie sa stii!

vederea incetosata, miodezopsie,

Vederea incetosata

Ai vederea incetosata? Afla tot ce trebuie sa stii despre miodezopsie!

"Floatters" sau "mouches volantes", cum mai sunt numite in alte limbi, ne ingrijoreaza pentru ca nu stim ce semnificatie medicala au. Acum iti spun care este secretul lor!

In afara de "Ai vederea incetosata? Afla tot ce trebuie sa stii despre asta!"

Te-ar mai putea interesa

- tags: miodezopsie, vederea incetosata, ochi, vedere, iris, retina, colagen, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am fost invatati sa credem: ca morcovii ne imbunatatesc vederea sau sa nu ne uitam, direct in flacara de sudura pentru ca orbim.

Daca tot am amintit aceste mituri legate de vedere, iata ca a venit vremea sa clarificam la propriu si la figurat care este treaba cu chestiile alea care ne plutesc in ochi si pe care le vedem deplasandu-se in campul nostru vizual atunci cand ne uitam iarna in distanta la albul zapezii sau vara cand privim catre un cer albastru uniform.

Este adevarat ca nu toata lumea pare sa aiba aceasta problema insa, de fapt, o parte nu a realizat ca totusi este supusa aceluiasi fenomen ca majoritatea asa ca va incurjez pe toti sa va uitati indeaproape fie la un ecran alb de laptop, tableta sau de telefon ori in distanta catre cer sau catre un perete alb uniform. Dupa cum ziceam, o parte dintre voi care credeati ca ati fost feriti de acest fenomen, veti descoperi ca si voi va “bucurati” de el.

Ce semnificatie are vederea incetosata?

In afara faptului ca poate fi deranjant, ce semnificatie are? Este un semn timpuriu al unei boli serioase precum un proces neoplazic sau doar un semn de imbatranire? Ori nu inseamna nimic asa cum poate sperati sa auziti de la mine la finalul acestei emisiuni!

Ca sa tragem o concluzie legata de fenomenul numit stiintific miodezopsie, ar trebui sa ii cunoastem intim, natura. Iar pentru aceasta ar trebui sa ne amintim ceea ce am invatat la scoala legat de structura ochiului.

Acesta este alcatuit din cornee, coroida, iris, cristalin, in aceasta zona gasindu-se si umoarea apoasa apoi umoarea vitroasa si retina.

Daca nu stiti exact, va invit sa dati cu banul legat de prezenta corpilor pe care ii vedem plutind in ochi: acestia se afla in:

  1. umoarea apoasa sau
  2. in cea vitroasa, mai aproape de retina?

Daca v-ati gandit ca puteti vedea foarte clar cateodata acesti corpi plutitori si ca asta inseamna ca se afla mai aproape de cristalin, ei bine, este exact invers: doar ni se pare ca ii vedem bine si de fapt se afla in a doua parte a ochiului, in camera mai mare, si anume in umoarea vitroasa.

Ce anume provoaca vederea incetosata si miodezopsie?

Numele umorii, vitroase, spune ca, spre deosebire de cea apoasa, are o constitutie mai solida. De fapt aceasta este partea ce ofera consistenta ochiului si rezistenta la deformare fiind construita din dintr-o retea de de colagen si de acid hialuronic reprezentand 1% din masa totala a camerei. Acest 1% retine restul de 99% de apa din umoarea vitroasa. Insa, daca avem o alimentatie dezechilibrata, facem exces de diverse substante cu potential toxic si oxidativ precum fumatul ori substante din sfera drogurilor sau pur si simplu, ca parte a procesului de avansare in varsta, aceasta retea se dezechilibreaza si incepe sa se rupa.

Procesul de degradare a retelei de colagen si de acid hialuronic are loc prin depolimerizare si elibereaza atat apa prinsa in structura sa cat si fragmente de proteine. Acestea din urma sunt acele musculite zburatoare, mouche volante cum le spune francezul sau floaters in engleza.

Rezumand, astazi am aflat ca acele chestii care ne plutesc prin ochi nu sunt nici paraziti si nici nu vestesc nimic fatal, de principiu. In urmatorul episod Doctor MIT aflam cum putem totusi scapa de ele si ce semnificatie patologica au in rarele ocazii in care chiar inseamna ceva serios!

Pana atunci, pentru alte episoade dedicate vederii viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Fimoza
Anterior
Fimoza la copilul mic: cum sa scapi de ea!
Coronavirus
Urmator
Doctor MIT iti spune adevarul despre CORONAVIRUS!
Fimoza
Anterior
Fimoza la copilul mic: cum sa scapi de ea!
Coronavirus
Urmator
Doctor MIT iti spune adevarul despre CORONAVIRUS!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Ai vederea incetosata? Afla acum tot ce trebuie sa stii!