Adevarul despre vaccinurile obligatorii

Adevarul despre vaccinurile obligatorii

vaccinurile obligatorii, bolile copilariei,

Adevarul despre vaccinurile obligatorii

Afla la Doctor MiT tot ce trebuie sa stii despre vaccinurile pentru copii.

Daca vorbim despre bolile copilariei faptul ca sunt "ale copilariei" ne face sa le privim dintr-o perspectiva relaxata.

Cat de ok este aceasta afli acum!

In afara de "Adevarul despre vaccinurile obligatorii"

Te-ar mai putea interesa

- tags: vaccinurile obligatorii, vaccinare copii, imunizare, bolile copilariei, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Dr. MIT!

Ca de obicei confirmam sau infirmam miturile pe care am fost invatati sa le credem. Oare un mar pe zi tine medicul departe sau barbatii cu chelie sunt mai virili? Vom vedea mai incolo daca aceste mituri sunt adevarate.

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si sunt pasionat de colturile intunecate ale medicinei. Pun sub reflector cele mai populare mituri medicale iar astazi vom afla nu cumva este mai bine sa lasam copiii sa treaca nevaccinati prin bolile copilariei.

De aceea vom vedea ce numim boli ale copilariei si care sunt argumentele pro si contra atat in ceea ce priveste vaccinarea.

Denumirea populara a bolilor copilariei defineste un grup principal de 4 boli:

  1. rujeola
  2. Rubeola
  3. varicela si
  4. Scarlatina

In plus iata cateva informatii pe scurt despre fiecare boala in parte:

Rujeola se mai numeste si pojar si este provocata de catre un virus.

Rubeola care mai este denumita popular si pojarel este si ea de natura virala ca si varicela pe care o mai numim varsat de vant. Singura boala bacteriana dintre aceste boli ale copilariei este scarlatina.

Cand vorbim despre bolile copilariei nu avem, nu-I asa, un ton alarmat. Oarecumva este normal sa trecem prin acestea sau cel putin aceasta este perceptia noastra. Haideti sa vedem daca asa ar trebui sa fie.

Si anume ar trebui sa comparam cat de periculoasa este boala in sine fata de cat de periculoasa este vaccinarea impotriva acesteia;

Dupa aceasta vom sti daca este mai bine sau nu sa lasam copiii sa treaca prin bolile copilariei neimunizati.

Ca sa avem ce compara haideti sa vedem care este cel mai important risc intalnit pe care il avem legat de vaccinare:

  1. febra
  2. Durere la locul injectarii
  3. reactie alergica serioasa
  4. Deces

Rspunsul corect este reactie alergica serioasa. Primele 2 sunt destul de comun intalnite la vaccinare iar ultima varianta si anume decesul nu a fost niciodata consemnat in relatie cu vaccinarea impotriva bolilor copilariei.

Acum ca stim ca cel mai important risc pe care il avem este cel de reactie alergica serioasa, pentru care recomandam ca vaccinarea sa se faca in cabinete medicale, haideti sa vedem si cat de frecvent este intalnit:

  1. 1 caz la 10 vaccinari
  2. 4 cazuri la 10,000 de vaccinari
  3. 1 caz la 100,000 de vaccinari
  4. 1-4 cazuri la 1,000,000 de vaccinari

Reactia alergica serioasa apare in 1-4 cazuri la un milion de copii vaccinati adica extrem de rar. In plus daca, asa cum spuneam mai inainte, vaccinarea se face de catre cadre medicale in unitati medicale dotate corespunzator aceasta reactie adversa este combatuta imediat.

Importanta Vaccinarii impotriva Rujeolei, Oreionului, Rubeolei

Acum ca avem cu ce compara haideti sa vedem care sunt cele mai frecvente riscuri la care este supus un copil ce face bolile copilariei.

In cazul rujeolei avem riscul de:

  1. encefalita
  2. Coma
  3. deces
  4. Toate

Raspuns corect 4. Lantul evenimentelor este simplu: encefalita duce la coma si ulterior la deces.

Dar daca vorbim de situatii atat de grave sa vedem totusi cat de frecventa este aceasta situatie si anume in cate cazuri intalnim encefalita:

  1. 1 la 1,000 de cazuri
  2. 1 caz la 10,000 de vaccinari
  3. 1 caz la 100,000 de vaccinari
  4. 1-4 cazuri la 1,000,000 de vaccinari

Raspuns corect, din nefericire, 1 la 1,000 cazuri iar aceasta inseamna ca posibilitatea de a face encefalita este de o mie de ori mai mare decat cea de a face o reactie alergica serioasa.

Dar sa ne uitam un pic in curtea rubeolei acum – care este cea mai serioasa complicatie pe care o poate suferi un bolnav de rubeola?

  1. febra
  2. Malformatii ale noului-nascut
  3. avort in cazul femeilor neimunizate
  4. varsaturi

In situatia in care o femeie nu a facut rubeola in copilarie sau nu a fost vaccinata impotriva acesteia si dezvolta rubeola in timpul sarcinii cel mai grav lucru care se poate intampla este sa nasca un copil foarte grav malformat.

Iar acest risc este de?

  1. 75%
  2. 80%
  3. 85%
  4. 90%

Valoarea in sine a procentelor este infricosatoare astfel incat faptul ca in pana la 85% dintre cazuri se naste un copil malformat ajunge sa fie, din pacate, mai putin relevant.

Am vorbit despre rujeola si rubeola. Haideti sa clarificam ce ar trebui sa stim despre varicela si scarlatina:

Varicela este periculoasa pentru ca poate da:

  1. herpes-zoster
  2. Encefalita
  3. pneumonie
  4. Febra

Desi varicela duce la toate cele amintite totusi cea mai periculoasa urmare a infectarii naturale cu virusul varicela-zoster este herpes-zosterul, o boala extraordinar de dureroasa cu manifestari spectaculoase la nivelul pielii spatelui si abdomenului.

Totusi sa vedem daca herpes-zosterul este suficient de comun cat sa ne sperie sau nu si anume cu ce frecventa se intalneste la oamenii care au facut varicela:

  1. 1 din 10 cazuri
  2. 1 caz la 1,000 de pacienti
  3. 1 caz la 100,000 de pacienti sau
  4. 1 la 1,000,000 de pacienti

Raspunsul este suficient de socant: 1 din 10 oameni va suferi de herpes-zoster daca a facut boala in forma sa salbatica.

Posibile reactii adverse impotriva vaccinarii

Ne apropiem de clarificarea mitului. Tot ce mai avem de facut este sa investigam care este cea mai periculoasa complicatie a scarlatinei si cu ce frecventa apare.

Deci care este raspunsul corect?

  1. glomerulonefrita
  2. Febra
  3. encefalita
  4. Pneumonia

Raspuns corect glomerulonefrita.

Iar frecventa cu care apare?

  1. 1 la 10 cazuri
  2. 1 din 1000 de cazuri
  3. 1 la 10,000 de cazuri sau
  4. 1 din 100,000 de cazuri

Frecventa rara cu care apare glomerulonefrita in scarlatina din fericire compenseaza faptul ca din cele 4 boli ale copilariei, despre care vorbim, scarlatina este singura care nu poate fi prevenita prin vaccinare deoarece nu a putut fi dezvoltat un vaccin eficient!

Ca sa concluzionam: daca o persoana este vaccinata impotriva bolilor copilariei risca sa faca o reactie alergica severa intr-un caz 1 la un milion de vaccinari.

Pe de alta parte daca aceeasi persoana face cele 4 boli ale copilariei in forma lor obisnuita atunci este expus la glomerulonefrita in 1 dintre 100,000 de cazuri, la encefalita in 1 din 1,000 de cazuri si la herpes-zoster intr-un caz la fiecare 10 imbonaviri si in plus daca aceasta persoana este o femeie insarcinata atunci va da nastere unui copil grav malformat in 85% dintre cazuri.

Cred ca ati tras singuri concluzia ca mitul conform caruia mai bine lasam copiii sa treaca neimunizati prin bolile copilariei este absolut fals.

Pentru alte solutii bune pentru sanatate viziteaza doctormit.ro

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
Acesta e cel mai vechi episod.
Urmator
Caderea parului reprezinta atingerea maturitatii sexuale
Anterior
Acesta e cel mai vechi episod.
Urmator
Caderea parului reprezinta atingerea maturitatii sexuale

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Adevarul despre vaccinurile obligatorii