Vaccinuri de calitatea a 2-a pentru Romania?
Afla acum adevarul despre zvonul comform caruia Europa de Est primeste vaccinuri de calitate slaba.
Ai auzit si tu zvonul precum ca, pentru Europa de Est, sunt produse vaccinuri mai slab calitativ si mai ineficiente? Ei bine, dezbatem acest subiect si tragem o concluzie. Urmareste acest episod!
Te-ar mai putea interesa si
- tags: vaccinuri, vaccinurile antigripale, virusuri, imunizare, vaccinare, Doctor MiT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MiT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca mai bine lasi copiii sa treaca prin bolile copilariei sa ca imunitatea din vaccinare este de scurta durata.
Intr-un alt episod Doctor MiT am dezbatut mitul ce spune ca, daca esti ghinionist, poti face gripa exact de la vaccinul antigripal. Va invit sa cautati episodul cu pricina pe doctormit.ro pentru a vedea daca asa este.
Astazi vom descoperi insa cum se alege formula antigripala cea mai buna pentru anul in curs iar intr-un alt episod vom vorbi despre eficienta si eficacitatea vaccinurilor antigripale.
Stim ca aceste vaccinuri sunt construite in functie de geografie sau cel putin asa umbla vorba atunci cand unele voci acuza producatorii farma ca trimit in Romania vaccinuri de mana a doua. Ca sa ne dam seama daca este posibil sau nu ar trebui sa stim la ce nivel geografic se coboara atunci cand se decide compozitia unui vaccin antigripal:
- la nivel de tara precum Romania
- La nivel de continent
- nivel de emisfera planetara sau
- De fapt pentru toata planeta folosim aceeasi compozitie a vaccinurilor antigripale
Exista 2 formule anuale care sunt construite special pentru fiecare emisfera: cea nordica si cea sudica. Din punctul de vedere a raspandirii gripei, intre noi, cei din emisfera nordica si sudica, se afla tropicele, o bariera importanta in omogenizarea tulpinilor virale gripale iar, pe langa aceasta, am o banuiala ca vectorii gripei mai sunt influentati si de efectul Coriolis, o manifestare a fizicii la nivel planetar despre care va invit sa cititi.
Vaccinuri in Romania
Din acest raspuns am inteles ca nimeni nu se chinuie sa faca un vaccin prost doar pentru Romania pentru ca ar avea ceva impotriva noastra. Daca e sa iasa prost, iese pentru jumatate de planeta.
Totodata am inteles ca exista doar doua formule de vaccin anual: una pentru emisfera nordica si una pentru cea sudica.
A doua intrebare interesanta ce o pun este: cand credeti ca s-a decis sau se va decide compozitia vaccinurilor antigripale pentru 2018, anul difuzarii acestui episod?
- in ianuarie 2018
- In februarie
- la vara sau
- cu o luna inaintea declansarii epidemiei de gripa
Raspunsul corect este al doilea. Organizatia Mondiala a Sanatatii stia inca din februarie ce vaccin vom face in octombrie.
Vaccinul antigripal
Daca va intrebati de ce atat de devreme si daca nu cumva poti rata grosolan tulpinile corecte pentru sezonul de iarna rapsunsul este acesta: la nivel planetar se colecteaza din sute de locatii probe de virus gripal ce sunt trimise catre cele 5 laboratoare insarcinate cu evaluarea biologica – in Statele Unite, China, Japonia, Australia si Marea Britanie.
In urma analizei se decide formula pentru nord si sud si apoi companiile farmaceutice incep productia in baza indicatiilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Deci daca ar fi sa se faca un vaccin antigripal in Romania acesta ar avea exact aceeasi compozitie ca cele produse in alte locuri de pe glob din emisfera nordica.
Un alt motiv pentru care decizia se ia atat de devreme este legata de productia vaccinurilor. Ca acestea sa apara in octombrie in farmacia de langa tine, s-au folosit sute de milioane de oua pentru mediul de cultura pe care sunt crescute tulpinile virale gripale, apoi cateva luni a durat procesarea si productia vaccinului si apoi cateva luni a durat transportul aerian, maritim sau rutier de la producator la distribuitor si apoi la farmacia de care vorbeam.
De aceea te invit sa iti imaginezi efortul colosal, la nivel mondial pentru a se crea formula corecta, a creste tulpinile virale, a produce vaccinul si pentru a ti-l livra.
Asa dupa cum promiteam, in urmatorul episod iti voi spune ce se intampla daca te vaccinezi si iei alt virus gripal decat cel din formula si, mai ales, despre cat de eficient este vaccinul antigripal in a te proteja.
Pana atunci, pentru alte subiecte la fel de interesante, viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.