Cat de important este sa dam copiilor ulei de peste?

Cat de important este sa dam copiilor ulei de peste?

Ulei de peste

Cat de important este sa dam copiilor ulei de peste?

Urmareste acest episod si afla daca e bine sa dam copiilor ulei de peste sau nu.

Cei ce sunt astazi parinti au trecut prin etapa "ulei de peste" a copilariei lor. Sa continuam si in cazul copiilor nostri obiceiul suplimentarii alimentatiei cu Omega 3?
Afla argumentele pro si contra!

In afara de "Cat de important este sa dam copiilor ulei de peste?"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: ulei de peste, copii, Omega 3, sarcina, alimentatie, crestere, Stem Sure, Doctor MIT, -

Transcript

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor precum ca trebuie sa bem 2 litri de apa pe zi pentru a ne pastra sanatatea sau ca un mar pe zi tine medicul departe.

Pun pariu ca, pe vremuri, majoritatii vi s-a spus ca trebuie sa va luati doza zilnica de ulei de peste pentru a creste destepti si sanatosi. In aceasi situatie am fost si eu. Multi ani dupa ce am inghitit kilograme de ulei de peste, o placere, nu-i asa? am inteles ca de fapt se urmarea sa se introduca in alimentatia mea omega 3 si fosfor.

Toate bune si frumoase! Haideti sa vedem daca parintii mei si ai vostri aveau dreptate si daca ar trebui sa continuam traditia si in cazul copiilor nostri, asa ca, astazi vom vedea cat de util ne este acidul gras Omega 3!

Uleiul de peste perfect pentru copii

Inainte de a intra in detalii va mai dezvalui ca alaturi de omega 3 mai exista un alt acid gras la fel de relevant ca si acesta si se numeste:

Omega 4, Omega 5, Omega 6 sau Omega 7

Este vorba de Omega 6. In organismul uman raportul cantitativ al acestor acizi grasi este bine sa fie cat mai egal deoarece daca unul este intr-o cantitate mai mare decat celalalt se poate produce un mecanism de competitie de procesare intre ele.

Dar de ce este necesar sa aducem in alimentatie astfel de acizi grasi?

  1. 1. (pentru ca) productia organismului este insuficienta
  2. 2. (deoarece) consumul este mai rapid decat productia
  3. 3. (pentru ca) nu ii sintetizam deloc
  4. 4. (sau) nici unul (dintre aceste motive nu este adevarat)

Acesti acizi grasi, precum Omega 3, se mai numesc si esentiali pentru ca nu sunt produsi deloc de catre organismul uman!

Omega 3 si dezvoltarea umana

Astfel incat acestia ajung in organismul nostru in principal prin:

  1. alimentatia normala
  2. (prin) suplimente (precum uleiul de peste)
  3. (prin) laptele matern sau
  4. (pe) toate (aceste cai)

Am intrebat care este calea principala de introducere in organism a omega 3 astfel incat raspunsul corect este primul. Alimentatia obisnuita ne acopera tot necesarul de omega 3.

Dar ca sa obtinem efectele benefice, despre care o sa discutam imediat, ni se sugereaza sa ingeram produse bogate in omega 3. Unde am gasi cea mai mare cantitate de Omega 3?

  1. (in) uleiul de peste gras (precum tonul)
  2. uleiul de peste de apa rece (precum somonul, heringul sau ansoa)
  3. (in) krill sau
  4. creierul mamiferelor

Toate acestea sunt bogate in Omega 3. Dar ca sa raspund intrebarii, le-am aranjat in ordine crescatoare a cantitatii de omega 3 per unitate, asa ca, cea mai mare cantitate de Omega 3 se gaseste in creierul mamiferelor, precum al vacilor, maimutelor sau al nostru! Acum intelegeti substratul unor filme de groaza, nu? 🙂

Asa ca pana va decideti asupra sursei de Omega 3, haideti sa evaluam efectele benefice asupra organismului uman si necesitatea suplimentarii alimentatiei cu acest acid gras..

Beneficiile acizilor grasi Omega 3 si Omega 6

Astfel, ni s-a spus de catre parinti sau mai nou de catre producatorii de suplimente alimentare, ca Omega 3 este foarte important in:

  1. scaderea riscului de boli cardiace
  2. (in) scaderea riscului de cancer
  3. (la) cresterea copiilor sau
  4. (in) toate (acestea)

Pe orice forum ne-am uita am vedea ca toate aceste argumente sunt sustinute atat de catre parinti cat si de catre producatorii de suplimente alimentare. Nu stiu cine pe cine a influentat, dar exista o unitate de opinie in acest sens.

Astfel incat, haideti sa vedem ce spun studiile medicale despre fiecare dintre aceste argumente.

Legat de procesul de crestere al copiilor este Omega 3 important?

1. Da sau 2. Nu

Raspunsul este DA.

Acopera o alimentatie zilnica echilibrata, necesarul de Omega 3? Asa cum am aflat mai devreme si la aceasta intrebare raspunsul este da asa ca, in mod real, daca oferim o alimentatie corecta copilului acesta isi ia din peste, oua si din carne necesarul pentru crestere deci nu se impune suplimentarea dietei cu ulei de peste din acest punct de vedere.

Beneficiile Omega 3

Dar poate ca celelalte doua beneficii justifica achizitia de suplimente de Omega 3. Sustin studiile stiintifice efectul acidului gras Omega 3 de scadere a riscului de boli cardiovasculare?

1. Da sau 2. Nu

Probabil ca tonul meu v-a influentat raspunsul asa ca ma grabesc sa va spun ca studiile stiintifice nu au aratat ca riscul cardiovascular ar scadea ca urmare a suplimentarii dietei cu Omega 3.

Sa mergem mai departe si sa facem ultima incercare.
Sustin studiile stiintifice efectul acidului gras Omega 3 de scadere a incidentei cancerului?

1. Da sau 2. Nu

Stiu ca speranta moare ultima dar imi pare rau sa va spun ca a murit de tot. Nici acest argument, folosit in vanzarea suplimentelor de Omega 3, nu este sustinut de catre comunitatea stiintifica!

Ca sa rezum, Omega 3 este un acid gras esential, adica nesintetizat de catre organismul nostru si mai ales necesar in cresterea copiilor. Necesarul de Omega 3 in crestere si in viata adulta este asigurat de catre o alimentatie echilibrata, asa ca nu este este nevoie de un aport suplimentar, prin pastile, de Omega 3. Iar cele doua mituri precum ca ar scadea riscul de cancer si de boli cardiovasculare nu sunt sustinute de catre studiile stiintifice.

Crezi ca stii un adevar medical interesant?
Atunci scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro!

INTREABA SI CERCETEAZA! si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

dosarul de sanatate, Medipedia,
Anterior
Dosarul personal de sanatate?
Radiografiile
Urmator
Cat de periculoase pot fi radiografiile?
dosarul de sanatate, Medipedia,
Anterior
Dosarul personal de sanatate?
Radiografiile
Urmator
Cat de periculoase pot fi radiografiile?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Cat de important este sa dam copiilor ulei de peste?