Uite cum se intampla permeabilitatea vasculara! #123

Uite cum se intampla permeabilitatea vasculara! #123

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa va aduc cele mai noi si mai interesante informatii!

Data trecuta am zis sa ne facem vara caruta si iarna ambrozie! Glumesc, am vorbit din timp, despre alergia la ambrozie. Adica inainte sa ne loveasca, ca sa ne putem pazi devreme de ea.

Daca vreti sa aflati ce solutie avem, puteti vedea episodul Medicina pe limba ta dedicat alergiei la ambrozie in podcastul omonim de pe kissfm.ro.

Ceea ce insa mi s-a parut foarte interesant a fost curiozitatea voastra legat de modul in care celulele albe ies din vasul de sange exact in locul in care se afla firisorul de polen impricinat. Adica cum creste permeabilitatea vasculara!

Ei bine, asa dupa cum deja stim din biologia de a unsprezecea, vasul de sange este un tub cu pereti intregi prin care nu ies lucruri pentru ca altfel am avea hemoragii.

De fapt, daca ne uitam mai atent, nu e chiar asa. Permeabilitatea vasculara este ceva firesc si constant care permite oxigenului sa iasa din vasul de sange, la fel ca si nutrientilor. Insa cel mai bun exemplu de cum ne folosim de permeabilitatea vasculara il vedem in Clinica Doctor MiT atunci cand montez pacientilor mei pe brat senzorii de glicemie. Glcuoza iese din vasul de sange si este masurata in spatiul interstitial!

Dar cum se intampla acest proces? Si mai ales in cazul globulelor albe? 

Ei bine, peretele vascular este alcatuit din celula lipita de o alta celula si tot asa. Sunt celule vii care raspund la stimulii locali. Un firisor de polen de ambrozie a ajuns in nas. Exact acolo celulele din jur descarca histamina si alte molecule care bat in teava celor mai apropiate vase de sange. Leucocitele care sunt purtate de fluxul sangvin, aud bataile in teava si incep sa isi incetineasca curgerea in vasul de sange. Se tot agata de peretele vascular pana cand ajung exact in locul cu pricina.

Iar aici fac diapedeza – dia inseamna prin iar pedesis, salt. Adica sar prin peretele vascular modificandu-si forma adica sugand burta, si strecurandu-se printre randurile de celule vasculare.

Pe scurt asta inseamna “cresterea permeabilitatii vasculare”!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

 

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, ambrozie, alergie, vase de sange, permeabilitate vasculara, diapeza,  KISS FM, Doctor MiT, -

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
Alergia la ambrozie - uite o solutie! #122
DIGIPEDIA, Speologie, Pesteri, Patrimoniu Natural,
Urmator
Digipedia: Stiinta in adancurile pamantului
Anterior
Alergia la ambrozie - uite o solutie! #122
DIGIPEDIA, Speologie, Pesteri, Patrimoniu Natural,
Urmator
Digipedia: Stiinta in adancurile pamantului

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Uite cum se intampla permeabilitatea vasculara! #123