Cum apare, de ce si cum se trateaza vitiligo?
Afla toate detaliile despre boala de piele din ce in ce mai raspandita: vitiligo.
Te-ar mai putea interesa si
- tags: vitiligo, boli autoimune, boli de piele, sistemul imun, melanina, Doctor MiT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MiT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem si, totodata, sa aduc in fata voastra cele mai noi si mai interesante tratamente ale unor boli fie prea raspandite ori prea periculoase.
Astazi discutam despre o boala care bifeaza la ambele capitole: este si raspandita si are si potentialul de a fi periculoasa si anume vitiligo. Cam 1% din populatia mondiala prezinta o forma mai blanda sau mai severa de vitiligo asta insemnand ca interesati de un tratament care sa aduca pielea la culoarea ei originala ar fi aproape opt sute de milioane de oameni.
Influenta vitiligo asupra sistemului imun
Ei bine, o solutie exista! Iar aceasta este cu atat mai important cu cat, pe langa aspectul care poate sa atraga atentia si sa creeze neplaceri, vitiligo poate duce la cancer de piele prin disparitia barierei protectoare fata de ultraviolete a melaninei, pigmentul care da culoare pielii, parului si ochilor.
Vitiligo apare prin, cel mai probabil, agresarea melanocitelor de catre sistemul imun. Adica e ca atunci cand vrei sa iti intaresti imunitatea, ca e la moda, si apoi descoperi ce idee proasta e: o imunitate mai puternica decat nivelul homeostatic inseamna boala autoimuna iar una mai scazuta inseamna depresie imunitara. Asa ca doriti-va o imunitate normala si nu mai umblati sa v-o cresteti.
Dar revenind la oile noastre, ma rog, la melanocitele noastre, acestea mor si nu mai au cum sa fie inlocuite. Dar daca am “importa” de altundeva melanocitele de care avem nevoie?
Exact asta e ideea celui mai nou tratament pentru vitiligo.
Dar de unde sa luam melanocite? Pai nu va spuneam ca le gasim in cateva locuri? Adica cel putin in piele si la baza firului de par. Cand ziceam de culoarea ochilor, acolo procesul de depunere al melaninei s-a incheiat si gata, nu mai avem melanocite deci zona iese din discutie si, oricum, n-ar fi fost o tinta niciodata.
In pielea normal pigmentata si la radacina firului de par gasim celule producatoare de melanina care ar fi numai bune pentru a le transplanta in zona depigmentata. Dar, in primul rand, cum sa le recoltam si, in al doilea rand, cum sa le transplantam?
Tehnologia de microgrefare cu celule progenitorii
Aici vine in ajutor o tehnica de microgrefare cu celule progenitorii. Acestea sunt niste celule foarte tinere, precum sunt celulele mezenchimale din cordonul ombilical, care insa sunt deja diferentiate si se pot transforma doar in ceea ce e nevoie in functie de locul din care sunt recoltate si de locul in care sunt livrate.
Ca sa simplific ideea, in cazul nostru recoltam piele, cu un punch de biopsie foarte fin, de 2,5 mm in diametru, sub anestezie locala deci fara durere, din zona piloasa, paroasa, a cefei. Radem parul cu o lama de ras, scarificam un pic zona ca sa indepartam tesutul cornos al pielii si obtinem micile piese de tesut cu acel punch sau preducea, cum se numea pe vremuri.
Aceste bucatele de tesut sunt introduse in consumabilul special de unica folosinta, alaturi de cativa mililitri de ser fiziologic, si apoi sunt dezagregate mecanic. Aceasta inseamna ca sunt prezentate printr-o viteza de 80 de rotatii pe minut si sub o anumita presiune unei placi metalice ce contine cam 100 de piramide alcatuite din cate 6 lame ce creeaza in varful lor un spatiu de 80 de microni. Astfel ceea ce trece intreg si viu prin acest spatiu si cade in rezervorul consumabilului, in proportie de 70% este celula progenitorie sau grupuri mici de astfel de celule sub forma de microgrefe.
Apoi medicul extrage cu o seringa concentratul de microgrefe si, in functie de aplicatia medicala, il dilueaza sau nu. In cazul artrozei, de exemplu, concentratul, care de aceasta data este obtinut din tesutul cartilaginos al cohleei – urechea externa – nu se dilueaza si se injecteaza direct in articulatia artrozata. Insa, in cazul vitiligo, concentratul de microgrefe este diluat conform protocolului medical si injectat in aria depigmentata.
Rezultatele tratamentului:
Conform experientei noastre si celui mai mare studiu desfasurat pana acum, la 3 luni de la terminarea tratamentului si cu urmarea terapiei saptamanale de expunere la ultraviolete pentru stimularea maturarii celulelor progenitorii in melanocite si apoi pentru secretarea de pigment, gradul de acoperire a pielii este de peste 60% urmand ca, in alte cateva luni, acoperirea sa fie completa asa cum se intampla in marea majoritate a pacientilor.
Evident, ariile depigmentate mici au sansa de a se acoperi complet in mai putin de 3 luni iar rezultatul este cu atat mai bun cu cat terapia se incepe mai repede si cu cat pacientul este mai tanar deoarece rezerva celulara este mai buna.
Acum ca stiti despre singura terapie celulara si, de altfel, cel mai nou tratament pentru vitiligo, aveti sansa sa le spuneti celor interesati despre acest subiect ceea ce tocmai ati aflat.
Toate detaliile se gasesc pe doctormit.ro cautand vitiligo la tratamente.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!
Aceasta emisiune va este oferita de Rigenera