PICIOR DIABETIC: CAPITOL DEDICAT PERSONALULUI MEDICAL
PACIENTII INTERESATI POT GASI INFORMATII LA
0755337648
Cuprins:
-
- bazele tehnologiei Rigenera
- despre tratamentul cu microgrefe Rigenera in piciorul diabetic, boala Winiwarter-Buerger si in alte arteriopatii
*
DEFINITIE
RIGENERA defineste o tehnologie de izolare a celulelor progenitorii din tesuturi solide in scopul transplantului autolog - omolog.
PRINCIPII
Elementul particular al tehnologiei rezida in separarea celulara - nu prin mecanisme enzimatice bazate pe marcarea receptorilor de suprafata - ci pe criteriul dimensiune al populatiei de progenitorii (side population).
Astfel tesutul de dezagregat este introdus intr-unul din cele trei tipuri de consumabile Rigeneracon; in interiorul acestuia este prezentat unei suprafete metalice ce contine pana la 100 de piramide (conuri) formate din cate 6 lame ce converg catre varf. Aici acestea delimiteaza un spatiu de 80 μm.
TEHNICA
Prezentarea repetata a tesutului, cu o anumita presiune si viteza de rotatie (80 rpm) face ca, fie celule individuale fie clustere mici de celule, sa fie izolate si sa faca pasajul prin acest spatiu infinitezimal si sa se acumuleze, sub forma de microgrefe, in rezervorul consumabilului Rigeneracon.
CARACTERE UNICE
Avantajele acestei variante noi de dezagregare tisulara fata de varianta clasica, enzimatica, rezida in (a) protejarea matrixului extracelular (receptori, integrine) fata de actiunea agresiva a enzimelor care, intr-un anumit procent, denudeaza suprafata celulara oferind leucocitului aspect de celula viabila insa impotenta functional.
Beneficiul de viabilitate prezervata a tehnologiei Rigenera este demonstrat de rata de grefare de +90% a concentratului de celule progenitorii – si (b) de portabilitatea tehnologiei, fiind democratizat astfel accesul la tehnologia de separare celulara ce isi poate gasi locul in clinici medicale care nu detin laboratoare specializate in separare celulara.
MECANISME DE ACTIUNE
Microgrefele bogate in celule progenitorii obtinute prin dezagregarea mecanica folosind tehnologia Rigenera pot fi utilizate de catre medic pentru indicatii pe care acesta le considera potrivite respectand cele doua principii de transplant (1) autolog si (2) omolog, folosindu-se de oricare sau de toate actiunile biologice ale microgrefelor:
- Reducerea productiei de agenti inflamatori (TNF, IL-6, citokine) prin actiunea paracrina a celulelor progenitorii grefate local
- Neoangiogeneza promovata prin populatia de pericite din compozitia microgrefelor
- Livrarea de factori de crestere din concentratul de microgrefe
- Scafolding-ul promovat prin cresterea productiei de colagen
- Maturarea propriu-zisa a progenitoriilor in tipul de tesut omolog in zona transplantata (epiteliu, suprafata articulara etc.)
(1) Reducerea inflamatiei este vitala pentru initierea procesului regenerator, acesta fiind imposibil in context inflamatoriu, (2) neogangiogeneza reprezinta unul dintre principalele mecanisme de actiune ale progenitoriilor concentrate cu ajutorul tehnologiei Rigenera, (3) livrarea prin injectare a factorilor de crestere duce la medierea locala, in sensul recuperarii functiei celulare si implicit tisulare, ajutand la inmultirea blastilor - la nivel celular - sau a mugurilor de crestere – la nivel tisular iar (4) si imbunatatirea, prin cresterea productiei de colagen, a patului, in cazul leziunilor expuse, sau a tesutului per se, ce promoveaza regenerarea in tesutului si nu cicatrizarea. (5) Maturarea si multiplicarea progenitoriilor in tesutul tinta descrie actiunea intrinseca a acestui tip celular ce duce la reconstituirea propriu-zisa a tesutului.
MECANISM DE ACTIUNE STABIL
Actiunea specifica (din perspectiva regenerarii) a celulele progenitorii este mediata de catre prezenta agentilor inflamatorii precum Tumor Necrosis Factor alpha (TNF-α) , gama interferon (IFN-γ) si diverse interleuchine (precum IL-1 α si β) alaturi de o pleiada de alte molecule cu o mai mica semnificatie.
De aceea livrarea concentratului de microgrefe Rigenera in tesutul tinta (de tratat) bogat in cele de mai sus duce la activarea prin mediere biochimica a genelor corespunzatoare din celulele progenitoare, in cazul nostru un numar de 88 de gene identificate atat calitativ cat si cantitativ prin dozarea de ARNm a specific acestora.
Aceasta duce la unul, mai multe sau la toate mecanismele de actiune ((1), (2), (3), (4), (5)) in functie de nevoile locale si, in egala masura, prezentarea concentratului de microgrefe intr-tesut nelezionat, sarac in mediatori ai inflamatiei ori fara nevoi de regenerare nu declanseaza nici-unul dintre mecanismele specifice celulelor progenitorii aceasta oferind terapiei de microgrefare un profil de siguranta maxim.
INSTALAREA, EVALUAREA SI DURATA REZULTATELOR
In functie de indicatie respectiv mod de administrare instalarea rezultatelor se poate observa pe o perioada de timp ce se intinde de la cateva zile la cateva luni.
Observarea instalarii rezultatelor de tipul regenerarii se poate face prin observatie directa precum in cazul marilor arsi, escarelor, piciorului diabetic, bolii Winiwarter-Buerger, alopecie ori vitiligo, sau prin mijloace imagistice (Rx, RMN, examen histologic) in cazul artrozei ori pentru rejuvenarea vaginala.
Rezultatele de tipul ameliorarii sau disparitiei durerii ori imbunatatirii functiei unui organ pot fi evaluate atat subiectiv (rejuvenare vaginala, artroza) cat si obiectiv (scara WOMAC).
Durata rezultatelor poate fi definitiva, precum in cazul marilor arsi, escarelor sau cu o intindere pe cativa ani precum in vitiligo, alopecie ori rejuvenare vaginala. In cazul artrozei se poate consemna fie stoparea procesului degenerativ fie regenerarea suprafetei afectate .
CONCLUZIE
Tehnologia Rigenera democratizeaza accesul medicilor la terapii celulare moderne - in Romania tehnologia de dezagregare mecanica este prezenta inca din anul 2018.
In anul 2019, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, a fost tratat cu microgrefele Rigenera primul mare ars din Romania; acesta fost externat dupa doar 22 de zile de la interventie.
Din 2020 Rigenera este folosita in cadrul Centrului de Excelenta in Medicina Translationala Fundeni in cadrul unui proiect de cercetare cu intentia de a produce tesuturi endocrine si exocrine functionale, fiind totodata unul dintre subiectele primului documentar romanesc despre biotehnologie (CRISPR, celule stem ori clonare) produs de DIGI World Romania.
Rezultatele utilizarii microgrefelor au fost prezentate in cadrul diverselor congrese medicale precum Congresul International de Microchirurgie (Cluj, 2021).
Tehnologia Rigenera este parte a programului de cercetare a regenerarii in conditii de microgravitatie a ESA (European Space Agency) ca parte a pregatirii conditiilor de deplasare si amartizare conform tintelor propuse.
Utilizarea microgrefelor bogate in celule progenitorii obtinute prin dezagregare mecanica a tesuturilor umane pentru regenerarea ori imbunatatirea functiei tesuturilor ori a organelor umane prin mecanismele amintite este in totalitate la latitudinea medicului care decide daca afectiunea sau conditia pacientului reprezinta o indicatie, cu respectarea principiului de grefare autolog – omolog.
RESURSE
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31582991/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26825041/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6754962/
https://core.ac.uk/download/pdf/225134447.pdf
https://austinpublishinggroup.com/stem-cells/fulltext/jscr-v1-id1013.php
https://mdpi-res.com/d_attachment/jcm/jcm-10-00322/article_deploy/jcm-10-00322-v2.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27126653/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7949493/
https://www.natgeo.ro/noutati/noutati-noutati/28333-p-rigenera-un-tratament-de-ultima-generatie
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28598758/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26976986/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/iwj.12601
https://www.mdpi.com/2076-3417/10/15/5084/htm
https://trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13063-016-1172-0
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17659916/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32340315/
https://oajournals.fupress.net/index.php/ijae/article/view/11355
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5504091/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31105956/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32420971/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28608799/
https://www.jhltonline.org/article/S1053-2498(20)31484-4/fulltext
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32211214/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7076320/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33457454/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32359006/
https://www.nature.com/articles/s41418-019-0433-3
*
RATIUNEA UTILIZARII TEHNICII DE MICROGREFARE RIGENERA CA TRATAMENT IN PICIOR DIABETIC, BOALA BUERGER SI PENTRU ALTE ARTERIOPATII
INDICATII
(a) piciorul diabetic
(b) boala Winiwarter-Buerger
(c) escare
(d) alte arteriopatii cu manifestare tegumentara
(e) marii arsi
CONSIDERATII FIZIOPATOLOGICE
Leziunile tegumentare instalate la pacientii ce sufera de boala diabetica sau la fumatorii diagnosticati cu boala Winiwarter-Buerger (trombangeita obliteranta) au cateva elemente comune: se instaleaza treptat, sunt trenante si netratate duc la suprainfectare si, in final, la amputatie.
Necroza tisulara vizibila la suprafata pielii sau care intereseaza toate straturile acesteia, ajungand pana la periost sau tendoane, apare ca urmare a procesului ischemic de natura inflamatorie, episodic, in cazul trombangeitei obliterante, ori de natura mecanica si definitiv prin ingustarea lumenului arteriolelor si capilarelor datorat fenomenului ateromatos.
Daca in peisaj se regaseste si componenta neuropatica, lipsa senzitivitatii determina aceeasi evolutie a tegumentului, evocand rezultatul infectarii cu Mycobacterium leprae ce duce, dupa cum ii spune si numele, la lepra.
ISCHEMIE, SUBSTRAT DEFICITAR, PROTEINE DE SLABA CALITATE
Pentru dificultatea gestionarii unei asemenea leziuni nu este de blamat pe de-a-ntregul componenta ischemica. Necroza, secundara descarcarii de enzime din cadrul procesului de distrugere a peretelui vascular, saboteaza tentativele de regenerare a tesutului prin:
(a) slabirea esafodajului (scafold) acestuia si prin
(b) procesul de feedback pozitiv a inflamatiei instalate; cea mai importanta proteina structurala a organismului uman, colagenul, din motivele amintite, isi pierde calitatea si cantitatea prin pauperitatea resurselor; in prezenta citochinelor si a restului de agenti inflamatori regenerarea tisulara este, cel mai adesea, imposibila.
Rezumand, leziunile tegumentare intalnite la pacientii cu diabet zaharat ori la cei care sufera de boala Winiwarter-Buerger sunt rezultatul ischemizarii tesuturilor si a permanentizarii procesului inflamatoriu.
Acest tablou se complica adesea prin infectare si, in cazul neuropatiei, printr-o expunerea tegumentelor (planta, de exemplu) unor presiuni si uzuri nenaturale.
Vindecarea ar presupune incetarea fenomenului ischemic. Aceasta ar permite oxigenarea tesuturilor, incetarea actiunii degradante a enzimelor la nivel local, disparitia inflamatiei si revenirea la un aport nutritiv normal cu micronutrienti si molecule cu rol in producerea de elemente structurale precum ar fi colagenul.
Din nefericire in cazul vasculo-neuropatiei diabetice ori a trombangeitei obliterante ce nu inceteaza nici la renuntarea la fumat, procesul distructiv nu inceteaza fara interventie externa aceasta insemnand pe langa masurile de gestionare a glicemiei, revascularizarea prin grefare vasculara, toaletarea plagii cu substante cu rol nutritiv si antiinflamator ori excizia tesuturilor necrozate ori amputatie.
Ideal ar fi sa putem produce neoangiogeneza, sa oprim inflamatia si sa livram local factori de crestere si celule cu rol de tipul blastilor pentru a initia inmugurirea.
Exact acestea sunt mecanismele ce duc la regenerare asa dupa cum sunt ele descrise la locul injectarii microgrefelor Rigenera in baza dovezilor histologice ori prin dozarea calitativa si cantitativa a ARN-ului mesager a agentilor implicati in vindecare.
*
Mecanismul de actiune a microgrefelor obtinute prin tehnologia Rigenera este pe deplin explicat si exemplificat in prezentarea facuta de catre echipa de chirurgi plasticieni a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) in cadrul Congresului National de Microchirurgie.
MECANISMUL DE ACTIUNE AL MICROGREFELOR RIGENERA
(1) neoangiogeneza se extinde reteaua vasculara cu impact major la nivelul:
- aportului de oxigen si in oprirea fenomenului necrotic (vezi pct. 2)
- aportului de substante nutritive si structurale
(2) multiplicarea si diferentierea consecutiva a celulelor progenitorii induce regenerarea tisulara; suplimentar, prin actiunea paracrina a acestui tip celular inceteaza productia de agenti inflamatori (citochine, interleuchine) oprind procesul inflamator permitand refacerea patului vascular la care face referire pct. (1)
(3) cresterea calitatii colagenului, precum si a proteinelor structurale, conform celor evidentiate mai jos, ceea ce, suplimentar contribuie la crearea patului vascular si la aparitiei mugurilor de epitelizare
PROTOCOL DE ADMINISTRARE A TERAPIEI
Solicitati protocolul medical prin completarea formularului.
ALTE SUBIECTE DE INTERES
terapii celulare
TRATAMENT MODERN IN ARTROZA: RIGENERA!
Intr-o singura interventie ce dureaza doar o ora, terapia cu celule progenitoare opreste procesul degenerativ si stimuleaza refacerea tesutului cartilaginos.
Tratament pentru marii arsi
In Romania avem un tratament pentru marii arsi folosind celule progenitorii obtinute prin tehnologia Rigenera. Iata toate detaliile aici!
Picior diabetic
Rigenera - tratament modern pentru picior diabetic cu celule progenitorii.
Ziua Nationala a Transplantului - 2022
Pe 15 aprilie 2022 am sarbatorit Ziua Nationala a Transplantului. Iata cum a fost!
Tratament artroza cu celule progenitorii Rigenera
Cel mai nou tratament pentru artroza! Artroza poate fi vindecata cu ajutorul tehnologiei de microgrefare Rigenera.
Tratament pentru alopecie cu Rigenera
Tratament pentru alopecie cu celule progenitoare Rigenera intr-o singura sedinta de o ora. Reusita mare, de 70%, cu rezultate de la 3 luni!
Tratament alopecie cu celule progenitoare Rigenera
Singurul tratament din Romania cu celule progenitorii prin microgrefare autolog-omologa pentru alopecie ce duce la recuperarea a pana la 30% din firele de par in 70% dintre cazuri!
Primul mare ars tratat cu microgrefe RIGENERA
In 2019 a fost tratat primul pacient ars din Romania cu un transplant autolog si omolog de microgrefe Rigenera. Iata rezultatele!
Noua solutie pentru artroza si escare: Rigenera
Sonia Argint si Doctor MIT intra in detaliile tehnologiei de izolare a celulelor progenitorii in tratarea artrozei, escarelor si arsurilor.