CAZURI DE TRATAMENT CU CELULE STEM TINERE

CAZURI DE TRATAMENT CU CELULE STEM TINERE

CAZURI DE TRATAMENT CU CELULE STEM HEMATOPOETICE TINERE

Discutam despre tratament cu celule stem hematopoietice avand in minte ca trei din cele patru cazuri prezentate fac referire la tratamente din sfera neurologica; trebuie spus că celulele stem s-au folosit în siguranță încă din anii ‘90 pentru patologii severe – cele oncologice - cu potențial de reacții adverse și complicații fatale, și bazat pe aceasta putem spune ca celulele stem pot fi administrate în siguranță la copii prin prisma raportului beneficiu / risc terapeutic în vederea obținerii independentei funcționale a viitorului adult.

TRANSPLANTUL DE CELULE STEM ARE IMPACT LA NIVEL CEREBRAL

De asemenea este important de stiut ca, desi celulele stem aduc materialele necesare formarii de noi conexiuni intre neuroni, proces care sta la baza invatarii, este necesara continuarea terapiei si a educatiei speciale in tratamentul tulburarilor din spectrul autist pentru “antrenarea” acestor conexiuni in circuite functionale solide.

Toate cazurile de tratament prezentate sunt realizate cu celule stem eliberate de catre bancile de celule stem reprezentate de Stem Sure in Romania iar o parte dintre eacestea au fost gestionate cu ajutorul Asociatiei Doctor MIT.

CAZUL 1

Recuperare in paralizie cerebrala dupa transplant cu celule stem

DIAGNOSTIC: paralizie cerebrala

Data nasterii / colectarii probei de celule stem: 2009

Luna/an transplant: mai 2013, din aceeasi proba de celule stem

Luna/an transplant: decembrie 2013, din aceeasi proba de celule stem

Varsta la data transplantului: 4 ani

Conditia pacientului anterior transplantului: afazie, ataxie, imposibilitatea de a se deplasa sau de a se aseza fara suport; prezenta unei leziuni cerebrale (investigatie imagistica) asociata cu prezenta paraliziei cerebrale determinata de dificultatile nasterii in regim de urgenta. Diagnosticul de paralizie cerebrala a fost oferit la varsta de 6 luni a copilului.

Tip transplant: autolog

Locatie transplant: Duke University, U.S.A.

Nr. de transplanturi: 2

Evaluare cu rezultat relevant: 12 luni

Rezultate observate: disparitia leziunii cerebrale (investigatie imagistica)

CAZUL 2

Copil cu autism ce urmeaza tratament cu celule stem

DIAGNOSTIC: tulburare de spectru autist

Data nasterii / colectarii probei de celule stem: 2014

Varsta la data transplantului: 5 ani

Conditia pacientului anterior transplantului: cu paucilalie (mai putin de 10 cuvinte), hiperkinetica, episoade de agitatie; arii de hipomielinizare in cortexul prefrontal (investigatie imagistica – RMN)

Tip transplant: autolog

Locatie transplant: Spitalul Medicover, Romania

Nr. de transplanturi: 1

Luna/an transplant: ianuarie 2019

Evaluare cu rezultat relevant: 2 luni

Rezultate observate: Verbalizarea prin imitație a apărut în săptămâna a doua; de asemenea a stabilit contact vizual, a schitat zâmbete, s-a produs o scădere a hiperactivitatii. A avut 3 episoade de agitatie paroxistica cu durata de câteva ore și rezolvate spontan, fără administrare de sedativ. A început sa verbalizeze fără dificultati și a acumulat în câteva saptamani un vocabular de peste 100 cuvinte.

CAZUL 3

Administrarea tratamentului cu celule stem

DIAGNOSTIC: beta talasemie

Data nasterii / colectarii probei de celule stem: 2015

Luna/an transplant: septembrie 2020

Varsta la data transplantului: 5 ani

Conditia pacientului anterior transplantului:

Fratele mai mare al copilului de la care s-au recoltat celule stem hematopoietice (din sangele cordonului ombilical) a fost diagnosticat cu beta-talasemie, intr-o forma amenintatoare de viata. S-au recoltat celule stem adulte din maduva pacientului (transplant de maduva autolog) si s-au mixat cu celulele stem hematopoietice tinere provenite de la frate (donator) si s-au transplantat. Aceasta reprezinta un tratament pe atat de rar si de inovator pe cat de incarcat de stress deoarece, desi reprezinta o terapie standard a talasemiei conform FDA si EMA, vorbim despre un transplant mix (autolog + alogenic)

Tip transplant: autolog + alogenic

Locatie transplant: Imperial College Healthcare Trust, London, U.K.

Nr. de transplanturi: 1

Evaluare cu rezultat relevant: urmeaza in 12 luni, respectiv in septembrie 2021

Rezultate observate: pana la implinirea celor 12 luni de la transplant cand va avea loc prima evaluare majora a eficientei tratamentului, consemnam reusita in administrarea transplantului mix in sensul evitarii rejectului de grefa, acest tip de transplant reprezentand o raritate intre cele efectuate cu probe de celule stem eliberate de catre banci private de celule stem

CAZUL 4

Copil cu raspuns pozitiv dupa tratament cu celule stem

DIAGNOSTIC: tulburare de spectru autist

Data nasterii / colectarii probei de celule stem: 2015

Luna/an transplant: septembrie 2020

Varsta la data transplantului: 5 ani

Conditia pacientului anterior transplantului: dislalie severa (tulburare a limbajului expresiv), fara probleme de socializare, cu usoare progrese in urma tratamentului cu Cerebrolizin si terapie ABA, RMN cerebral cu zone de demielinizare, TNF-alfa si alfa-2 globuline crescute.

Tip transplant: autolog

Locatie transplant: Spitalul Medicover, Romania

Nr. de transplanturi: 1

Evaluare cu rezultat relevant: 3 saptamani

Rezultate observate: ameliorarea limbajului expresiv cu imbogatirea vocabularului la peste 100 cuvinte; imbunatatire in focusare, atentie, achizitie de cunostinte si in calitatea somnului.

***

Echipa
De la stanga la dreapta: Dr. Felician Stancioiu, Dr. Radu Dumitrescu, Dr. Bogdan Ivanescu

Tratamentele cu celule stem hematopoietice tinere au fost realizate in Romania in cadrul studiului NCT04007224 al doctorului Felician Stancioiu, cu ajutorul Asociatiei Doctor MIT, prin implicarea fondatorilor ONG-ului, Mara Pop si Georgiana Nelepcu, alaturi de  doctorul Bogdan Ivanescu, creatorul platformei media medicale Doctor MIT.

TOTUL DESPRE TRATAMENTUL AUTISMULUI CU CELULE STEM AICI

Primul transplant de celule stem din Romania, destinat tratarii unui copil diagnosticat cu o tulburare din spectrul autist, a fost realizat cu o proba de celule stem recoltata si eliberata prin Stem Sure.

Logo Stem Sure
banca engleza de celule stem
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Ambulanta neagra
Anterior
AMBULANTA NEAGRA SI MITUL DESPRE ACEASTA
imunitate la COVID-19
Urmator
Cat de repede obtinem imunitate la COVID-19? PART. 2
Ambulanta neagra
Anterior
AMBULANTA NEAGRA SI MITUL DESPRE ACEASTA
imunitate la COVID-19
Urmator
Cat de repede obtinem imunitate la COVID-19? PART. 2

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Avatar for Nicolas Pop
    Nicolas Pop
    30/05/2022 at 11:25 pm — Răspunde

    Buna ziua,ce sanse are un tanar de 35 ani cu scleroza latérale amiotrofica folosind tehnica de transplant celule stem?va multumesc

    • Avatar for Doctor MiT
      01/06/2022 at 11:40 pm — Răspunde

      Buna ziua!

      Va referiti la transplantul alogenic sau la cel autolog? Cand s-a pus acest diagnostic, in urma cu cat timp? Momentan, nu se poate vorbi despre un procentaj anume ca rata de succes, ci de incetinirea preogresiei - in stadiu experimental.

      Multa sanatate!

  2. Avatar for Mihaela
    Mihaela
    24/06/2021 at 3:52 pm — Răspunde

    Buna ziua. as dori sa stiu, daca fiul meu , are 23 de ani, diagnosticat la 16 ani cu tulburare de spectru autism , poate sa beneficieze de transplant de celule stem. Va precizez ca nu avem recoltate celule la nastere. Daca s-ar califica, care ar fi procedura , beneficiile acestei interventii si costurile.
    va multumesc mult.
    Mihaela Forogau

    • Avatar for Doctor MIT
      25/06/2021 at 12:47 pm — Răspunde

      In acest moment tratamentele cu celule stem pentru tratarea autismului sunt autologe, respectiv cu concentrat biologic propriu al copilului adica recoltate la nastere.
      Puteti citi mai multe despre aceasta aici: https://www.doctormit.ro/tratamentul-autismului-cu-celule-stem-tinere/
      Ne gandim sa initiem in cativa ani si un tratament alogenic insa, deoarece acestea au succes la pacienti intre 3-7 ani, nu cred ca acest tip de terapie, punctual, ar aduce vreo modificare pozitiva semnificativa in cazul baiatului dumneavoastra.
      Va incurajez sa continuati cu terapiile cognitive / comportamentale. Toate cele bune!

  3. Avatar for Loredana
    Loredana
    20/05/2021 at 10:36 pm — Răspunde

    Buna ziua,
    Exista posibilitatea ca autotransplantul de celule stem sa ajute un copil cu diagnosticul de autism? Am gasit foarte multe informatii si o clinica la Vienna care recolteaza celule stem din corpul copilului si apoi le injecteaza inapoi in vene sustinand ca pot fi tratament ca si in cazul celulelor stem colectate la nastere. Multumesc

    • Avatar for Doctor MIT
      25/06/2021 at 1:10 pm — Răspunde

      Vorbind tot despre transplant autolog, este de asteptatsa fie bine suportat de catre pacient. Insa, va intreb, ce rost are sa scoti celule stem din sange, o cantitate mai mica de CD-34 decat cea din sangele cordonului ombilical, ca apoi sa i le versi inapoi tot lui, tot in sange?!?
      Daca celui mic nu i s-au recoltat celule stem la nastere, cred ca util ar fi un tratament alogenic adica cu celule stem ale altcuiva, compatibil. Asa cel mic castiga celule stem, nu doar si le plimba pe ale lui din sange in eprubeta si apoi tot in sange 🙂 Ca sa nu mai spun de chinul de a recolta o cantitate mare de sange de la un copil cu TSA plus ca ar trebui sa treaca printr-un tratament hormonal de mobilizare a acestor celule din maduva…
      Cautati la Varsovia, parca acolo fac cu mezenchimale inrudite.

  4. Avatar for Costinela
    Costinela
    18/05/2021 at 12:44 am — Răspunde

    Poate fi efectuat transplant de celule stem la un copil de 16 ani jumate , diagnosticat cu tulburare de spectru autist?

    • Avatar for Doctor MIT
      18/05/2021 at 9:54 am — Răspunde

      Din pacate tratamentul este eficient doar pentru copii intre 3-7 ani deoarece, se pare ca, modificarile la nivel cerebral sunt ireversibile oadat cu maturarea creierului, cel putin in ceea ce priveste tratamentul cu celule stem hematopoietice.
      Si, in plus, ar trebui sa aiba celule stem recoltate la nastere, ceea ce ma indoiesc ca este cazul, dat fiind varsta copilului.
      Continuati cu terapia cognitiva, ca fiind cea mai buna solutie in acest caz!


Back
SHARE

CAZURI DE TRATAMENT CU CELULE STEM TINERE