CAZURI DE TRATAMENT CU CELULE STEM HEMATOPOETICE TINERE
Discutam despre tratament cu celule stem hematopoietice avand in minte ca trei din cele patru cazuri prezentate fac referire la tratamente din sfera neurologica; trebuie spus că celulele stem s-au folosit în siguranță încă din anii ‘90 pentru patologii severe – cele oncologice - cu potențial de reacții adverse și complicații fatale, și bazat pe aceasta putem spune ca celulele stem pot fi administrate în siguranță la copii prin prisma raportului beneficiu / risc terapeutic în vederea obținerii independentei funcționale a viitorului adult.
TRANSPLANTUL DE CELULE STEM ARE IMPACT LA NIVEL CEREBRAL
De asemenea este important de stiut ca, desi celulele stem aduc materialele necesare formarii de noi conexiuni intre neuroni, proces care sta la baza invatarii, este necesara continuarea terapiei si a educatiei speciale in tratamentul tulburarilor din spectrul autist pentru “antrenarea” acestor conexiuni in circuite functionale solide.
Toate cazurile de tratament prezentate sunt realizate cu celule stem eliberate de catre bancile de celule stem reprezentate de Stem Sure in Romania iar o parte dintre eacestea au fost gestionate cu ajutorul Asociatiei Doctor MIT.
CAZUL 1
DIAGNOSTIC: paralizie cerebrala
Data nasterii / colectarii probei de celule stem: 2009
Luna/an transplant: mai 2013, din aceeasi proba de celule stem
Luna/an transplant: decembrie 2013, din aceeasi proba de celule stem
Varsta la data transplantului: 4 ani
Conditia pacientului anterior transplantului: afazie, ataxie, imposibilitatea de a se deplasa sau de a se aseza fara suport; prezenta unei leziuni cerebrale (investigatie imagistica) asociata cu prezenta paraliziei cerebrale determinata de dificultatile nasterii in regim de urgenta. Diagnosticul de paralizie cerebrala a fost oferit la varsta de 6 luni a copilului.
Tip transplant: autolog
Locatie transplant: Duke University, U.S.A.
Nr. de transplanturi: 2
Evaluare cu rezultat relevant: 12 luni
Rezultate observate: disparitia leziunii cerebrale (investigatie imagistica)
CAZUL 2
DIAGNOSTIC: tulburare de spectru autist
Data nasterii / colectarii probei de celule stem: 2014
Varsta la data transplantului: 5 ani
Conditia pacientului anterior transplantului: cu paucilalie (mai putin de 10 cuvinte), hiperkinetica, episoade de agitatie; arii de hipomielinizare in cortexul prefrontal (investigatie imagistica – RMN)
Tip transplant: autolog
Locatie transplant: Spitalul Medicover, Romania
Nr. de transplanturi: 1
Luna/an transplant: ianuarie 2019
Evaluare cu rezultat relevant: 2 luni
Rezultate observate: Verbalizarea prin imitație a apărut în săptămâna a doua; de asemenea a stabilit contact vizual, a schitat zâmbete, s-a produs o scădere a hiperactivitatii. A avut 3 episoade de agitatie paroxistica cu durata de câteva ore și rezolvate spontan, fără administrare de sedativ. A început sa verbalizeze fără dificultati și a acumulat în câteva saptamani un vocabular de peste 100 cuvinte.
CAZUL 3
DIAGNOSTIC: beta talasemie
Data nasterii / colectarii probei de celule stem: 2015
Luna/an transplant: septembrie 2020
Varsta la data transplantului: 5 ani
Conditia pacientului anterior transplantului:
Fratele mai mare al copilului de la care s-au recoltat celule stem hematopoietice (din sangele cordonului ombilical) a fost diagnosticat cu beta-talasemie, intr-o forma amenintatoare de viata. S-au recoltat celule stem adulte din maduva pacientului (transplant de maduva autolog) si s-au mixat cu celulele stem hematopoietice tinere provenite de la frate (donator) si s-au transplantat. Aceasta reprezinta un tratament pe atat de rar si de inovator pe cat de incarcat de stress deoarece, desi reprezinta o terapie standard a talasemiei conform FDA si EMA, vorbim despre un transplant mix (autolog + alogenic)
Tip transplant: autolog + alogenic
Locatie transplant: Imperial College Healthcare Trust, London, U.K.
Nr. de transplanturi: 1
Evaluare cu rezultat relevant: urmeaza in 12 luni, respectiv in septembrie 2021
Rezultate observate: pana la implinirea celor 12 luni de la transplant cand va avea loc prima evaluare majora a eficientei tratamentului, consemnam reusita in administrarea transplantului mix in sensul evitarii rejectului de grefa, acest tip de transplant reprezentand o raritate intre cele efectuate cu probe de celule stem eliberate de catre banci private de celule stem
CAZUL 4
DIAGNOSTIC: tulburare de spectru autist
Data nasterii / colectarii probei de celule stem: 2015
Luna/an transplant: septembrie 2020
Varsta la data transplantului: 5 ani
Conditia pacientului anterior transplantului: dislalie severa (tulburare a limbajului expresiv), fara probleme de socializare, cu usoare progrese in urma tratamentului cu Cerebrolizin si terapie ABA, RMN cerebral cu zone de demielinizare, TNF-alfa si alfa-2 globuline crescute.
Tip transplant: autolog
Locatie transplant: Spitalul Medicover, Romania
Nr. de transplanturi: 1
Evaluare cu rezultat relevant: 3 saptamani
Rezultate observate: ameliorarea limbajului expresiv cu imbogatirea vocabularului la peste 100 cuvinte; imbunatatire in focusare, atentie, achizitie de cunostinte si in calitatea somnului.
***
Tratamentele cu celule stem hematopoietice tinere au fost realizate in Romania in cadrul studiului NCT04007224 al doctorului Felician Stancioiu, cu ajutorul Asociatiei Doctor MIT, prin implicarea fondatorilor ONG-ului, Mara Pop si Georgiana Nelepcu, alaturi de doctorul Bogdan Ivanescu, creatorul platformei media medicale Doctor MIT.
TOTUL DESPRE TRATAMENTUL AUTISMULUI CU CELULE STEM AICI
Primul transplant de celule stem din Romania, destinat tratarii unui copil diagnosticat cu o tulburare din spectrul autist, a fost realizat cu o proba de celule stem recoltata si eliberata prin Stem Sure.