Tratament cu celule progenitorii accesibil tuturor romanilor!
Afla tot ce trebuie sa stii despre aceste tratament modern cu celule progenitorii.
Afla ce pot face celulele progenitorii pentru tine sau pentru cineva drag tie!
Urmareste acest episod sau suna la 031 9555 pentru detalii!
Te-ar mai putea interesa si
- tags: tratament cu celule progenitorii, sarcina, microgrefe, oase si muschi, Rigenera, Clinica Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca daca te rostogolesti prin urzici scapi de reumatism sau ca decat sa pansezi o rana, mai bine o lasi sa “respire”.
In episodul de data trecuta am aflat pe ce se bazeaza tratamentul cu celule specializate proprii la care avem acces in Romania de la sfarsitul lui 2018, ca putem spera, cu ajutorul lui, sa facem cicatricile invizibile si ca indicatiile lui sunt largi: de la arsuri la escare, cicatrici cezariene sau de augmentare mamara doar ca sa amintesc zona de aplicatii din chirurgia plastica, artroze, tendinite ori aplicatii stomatologice.
Tot ce ne-a mai ramas de facut de data trecuta este sa descoperim modul in care acest tratament face separarea celulara si cum aplica microgrefele la nivelul plagii sau al articulatiei daca vorbim de artroza de exemplu.
Pentru a obtine celulele progenitorii trebuie sa recoltam o mostra cu un diametru de 3 milimetri de piele, sau mai multe, depinzand de cat de serioasa este problema. Pe care apoi le suturam cu un fir ca sa nu se observe vreodata ca am intervenit acolo. De obicei recoltarea se face din zone care nu sunt expuse vederii in mod normal si intotdeauna se face sub anestezie locala. Deci pacientul este constient si nu este deranjat de actul obtinerii de tesut pentru izolarea celulelor proprii.
In ce fel credeti ca se facea izolarea celulelor progenitorii pana cum?
1. mecanic sau 2. Enzimatic
Notiunea de izolare mecanica era, intre ghilimele spus “necunoscuta” pana acum. Separarea celulelor progenitorii se facea apeland la enzime care taiau legaturile dintre celule prin procese bio-chimice.
Insa aceasta procedura avea un pret. Si anume, daca, post izolare enzimatica, celulele progenitorii pareau vesele, intregi si viabile, de fapt, o parte dintre ele sufereau de “impotenta functionala”. Adica aratau bine dar nu isi puteau face treaba pe care o face o celula progenitoare pentru ca matrixul celular adica zona din jurul celulei, in care se afla receptorii ori integrinele, era denudata de catre enzime si, astfel, celula progenitoare odata ajunsa la locul faptei, nu putea comunica cu restul de celule din jur iar aceasta putea duce la uciderea ei de catre elementele sistemului imunitar.
Ei bine, acest dezavantaj a fost scos din ecuatie odata cu tehnica moderna de separare celulara mecanica despre care vorbim azi si care poarta numele de “dezagregare celulara”.
Aceasta se realizeaza plasand mostra de tesut pe care am recoltat-o de la pacient intr-un dispozitiv patentat care prezinta o placa rotunda cu aproximativ 100 de gauri hexagonale create de cate 6 lame extrem de fine ce delimiteaza o gaura de 80 de microni. Iar aici intervine geniul uman: daca voiam sa separam celulele progenitorii trecandu-le printr-o sita, le-am fi strivit. Insa utilizand acest dispozitiv, lamele taie legaturile inter-celulare, fara sa taie celulele in sine, iar ceea ce cade prin gaura de 80 de microni sunt in principal celulele progenitorii care au, cu tot cu matrixul intreg, pana la 50 de microni.
Cum functioneaza acest tratament
Principiul acesta hilar de simplu se bazeaza pe faptul ca celulele adulte ce iau nastere din celulele progenitorii sunt de pana la 3 ori mai mari decat cele din urma si prin urmare nu vor putea trece prin acest orificiu atat de fin.
Tot ce ne ramane de facut este sa extragem microgrefele sau concentratul de celule progenitorii din dispozitiv cu ajutorul unei seringi si sa il injectam in marginile plagii sau in articulatie in functie de patologia tratata si de tipul de tesut recoltat.
Si, ca sa va dati seama de puterea de regenerare a celulelor progenitorii, ce suprafata de tesut credeti ca putem trata cu o mostra de 3 mm2?
- o zona bolnava dar de aceeasi dimensiune
- 6 mm2
- 30 de mm2 sau
- Putem trata pana la 600 de mm2 cu o singura recoltare
Cand aflati ca raspunsul corect este al patrulea si anume ca putem trata o suprafata de pana la 600 de mm2 folosind o mostra de tesut de doar 3 mm2, va dati seama de imensa putere regeneratoare a celulelor progenitorii!
Rezumand, noua tehnica face separare mecanica pentru extragerea celulelor specializate folosind notiunea de “dezagregare celulara”. Pentru ca apoi sa putem injecta concentratul de celule progenitorii respectiv microgrefele in zona in care vrem sa reparam leziunea post-operatorie, vergetura sau artroza. Ca sa nu mai amintesc de indicatiile stomatologice sau cosmetice ale acestui tratament de mare noutate.
Si entru a afla si mai multe despre acesta, acceseaza doctormit.ro sau viziteaza pagina de Facebook a emisiunii.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE .