Te-ar mai putea interesa
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca infectia cu SARS-C0V-2 nu produce anticorpi si ca te poti infecta cu coronavirus imediat ce ai scapat de el.
Legat de acest subiect, in episodul Doctor MIT anterior v-am povestit despre vaccinul Oxford, ce legatura are acesta cu maimutele si de ce faza 3 a studiului se desfasoara in Brazilia si nu in Europa.
Pe scurt, vaccinul Oxford foloseste un virus gripal simian, adica de maimute, care a fost modificat prin inginerie genetica fiindu-I inlocuita componenta antigenica maimuteasca cu cea SARS-CoV-2. Astfel, odata ce vom fi injectati cu acest virus atenuat, el va intra in celulele noastre, se va inmulti si celulele infectate vor produce din ce in ce mai multe copii ale virusului. Aceasta va face ca, la un moment dat, organismul nostru sa ia la cunostinta ca cineva l-a invadat, si sa porneasca un atac imun asupra invadatorului.
Aceasta va produce 2 rezultate: primul, luand contact cu virusul, sistemul imunitar va invata cum arata agresorul si va incepe sa produca anticorpi – niste molecule ce fac acelasi lucru ca si antibioticele in infectiile bacteriene. A doua actiune implica uciderea celulelor in care se multiplica virusul. Cat organismul ucide celule, incepe sa produca si anticorpi. Astfel, folosind cele doua cai de atac, reusim sa ne vindecam in proportie de pana la 99%.
Echipa de specialisti de la Oxford a inceput sa lucreze la vaccin in ianuarie 2020, si au reusit sa ruleze fazele 1 si 2 ale studiului clinic pe vaccin in aprilie doar 3 luni mai tarziu.
Ceea ce au aratat cel 2 faze sunt urmatoarele: 100% din cei vaccinati au dezvoltat protectie imuna la coronavirus. Imunitatea mediata celular s-a instalat incepand cu ziua a 14-a de la administrarea vaccinului aceasta insemnand ca limfocitele T au inceput sa omoare celulele infectate oprind astfel inmultirea virusului. Imunitatea mediata prin anticorpi s-a instalat incepand cu ziua a 28-a, virusurile ce se deplaseaza libere prin organism putand fi ucise de catre sistemul imun cu ajutorul anticorpilor si evitand astfel infectarea.
Ceea ce este foarte interesant este faptul ca, spre deosebire de vaccinarea antigripala sezoniera, raspunsul imunitar maxim a fost atins de catre subiectii ce au primit si a doua doza de vaccin, numita boost. Daca va suna cunoscut este pentru ca suntem familiarizati cu acest tip de vaccinare de la cei mici.
Toate aceste vesti bune din partea comunitatii stiintifice au determinat guvernul britanic sa aloce 84 de miliarde de lire sterline pentru continuarea cercetarii si productiei vaccinului anti coronavirus. Pe langa aceasta, a fost plasata o comanda de 2 miliarde de doze de vaccin de catre Statele Unite, Uniunea Europeana si India.
Aceste stiri vin insotite de 2 intrebari: cand se aproba vaccinul in Marea Britanie si cand va fi in Romania?
Daca stiti gluma cu vestea buna si cea proasta, cam la acest moment ne aflam si noi: vaccinul este planificat a fi inregistrat foarte repede si anume in luna noiembrie a acestui an. Daca lucrurile se confirma si in faza a 3 a studiului clinic, desfasurat predominant in Brazilia, atunci formula vaccinului va fi aprobata pana la sfarsitul acestui an ceea ce e exceptional!
Insa in Romania, va ajunge probabil nu mai devreme de sezonul gripal din toamna anului 2021. Insa sa privim partea plina a paharului: statele care vor avea primele vaccinul probabil ca nu vor mai pune restrictii de circulatie cetatenilor din state precum Romania.
Va tin la curent cu evolutia vaccinului Oxford si nu numai. Pana atunci, “Intreaba si cerceteaza!” Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.