Cum alegem corect produsele cu OMEGA-3?
Afla in acest episod de ce este important sa fii informat inainte de a cumpara un produs cu OMEGA-3.
Te-ar mai putea interesa si
- tags: OMEGA-3 Forte, ulei de peste, trigliceride, DHA, EPA, Doctor MiT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor Mit!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa demitizez miturile in care am fost invatati sa credem si totodata aduc in fata voastra cele mai noi si mai bune solutii medicale!
Astazi abordam un subiect despre care am realizat ca, pe cat de popularizat, pe atat, de fapt, de necunoscut este: suplimentele de omega-3.
Legat de omega-3 am povestit in mai multe episoade despre cat de util este si, mai ales, despre faptul ca administrat corect, poate aduce un plus de 4 puncte IQ copiilor conform unui studiu stiintific publicat in 2003. Insa ceea ce trebuie sa stim este ca, asa dupa cum avem mai multe mijloace de transport cu patru roti, de la caruta la super car, asa se intampla si aici in piata suplimentelor.
Si, in acest sens, putem duce comparatia departe de tot: ce tractiune ai? 6 cai frumosi sau cateva sute daca e sa ne uitam la biodisponibilitatea acizilor grasi omega? Te dai cu autobuzul sau cu o masina lipita de sosea, daca e sa ne uitam la dimensiunea pastilei pe care trebuie sa o inghiti? Si tot asa mai departe.
Asa cum am facut-o si cu alte ocazii, va voi spune astazi la ce trebuie sa ciuliti urechile, ma rog, cum sa interpretati o eticheta de suplimente cu omega-3 astfel incat sa alegeti varianta corecta.
Acizii esentiali organismului uman
Insa, pana atunci, incep cu o poveste: in oceanul arctic, dar nu numai, se plimba diversi pesti ce contin in tesuturi o groaza de acizi grasi esentiali pentru organismul lor dar mai ales pentru al nostru: acidul alfa-linolenic, eicosapentanoic si docosahexanoic.
Se cheama esentiali, in cazul nostru, deoarece organismul uman nu ii poate produce deci trebuie asimilati din exterior. Asa ca, dupa cum este evident ca nu toti traim langa o balta cu peste gras ca sa ne aducem din alimentatie aceste grasimi sanatoase omega-3, atunci trebuie sa le luam din suplimente alimentare.
Si aici incepe batalia: care supliment de omega-3 e cel bun sau, ca sa fiu bland, cel mai corect?
Acesti pesti despre care ziceam ca se plimba linistiti prin ape oceanice reci, sunt obiectivul nostru. Ma rog, mai bine zis acizii grasi esentiali din interiorul lor. Asa ca ei sunt pescuiti sau recoltati, cum se spune in industria piscicola si, de aici incepe aventura lor pana in farmacia noastra.
Ca sa scoata omega-3 din tesuturile lor ce credeti ca face producatorul?
- Ii aspira individual din fiecare peste sau B. Ii toaca si preseaza pana ii transforma intr-o pasta?
Nici nu astept raspunsurile voastre deoarece este evident ca nu am beneficia niciodata de vreo picatura de omega-3 daca treaba asta ar fi facuta individual. Asa ca izolarea EPA si DHA incepe de aici, cu adaugarea in compozitia pastei de peste a alcoolului etilic intr-o concentratie mare, proces ce poarta numele de trans-esterificare.
Astfel, putem concentra selectiv acizii grasi care ne intereseaza. Toate bune si frumoase, am extras la maxim acizii grasi insa i-am si transformat in ceva usor diferit si anume in esteri etilici. Din molecula de 3 acizi grasi inlantuiti, acum avem cate un lant lung din fiecare bucata de triglicerid. Poate ca aceasta nu ne-ar supara prea mult daca respectiva forma nu ar crea doua potentiale probleme:
- prima, molecula astfel denudata devine mai usor de oxidat deci de “stricat”
- si a doua problema, ca nu mai este la fel de absorbabila, fiind un compus, sa ii zicem, artificial, deci biodisponibilitatea omega-3 sub forma de esteri etilici este mai scazuta decat cea sub forma de trigliceride.
Cum obtinem aportul optim de trigliceride?
Si atunci, firesc, va puneti intrebarea: pai n-am putea sa ii facem sa fie trigliceride inapoi, asa cum erau initial?
Ma bucur ca v-ati gandit la aceasta! Ei bine, chiar se poate! Procesul se realizeaza cu ajutorul unor enzime alimentare si se face prin indepartarea moleculelor de etanol si legarea celor 3 acizi inapoi la o molecula de glicerol si, tadaaam, iata acidul gras in pastila noastra asa cum era si in corpul pestelui.
Bun, sunt convins ca acum sunteti linistiti, stiind ca putem face toate aceste lucruri insa nu fiti: re-esterificarea creste pretul cutiei de acizi grasi omega-3 de pe raftul farmaciei cu 30-40% asa ca putini producatori apeleaza la acest ultim pas.
Pareti ingrijorati si pe buna dreptate: avem o suita de probleme care se nasc odata cu aceasta. Iar una dintre ele este eficienta terapiei sau a produsului. Una este sa introduci in organism forma ideala de absorbtie, trigliceridele, alta e sa folosesti esterul.
Insa, din fericire, avem 3 semne sau chei de control pe care le puteti folosi in 15 secunde atunci cand aveti cutia de omega-3 in mana.
Care sunt acestea?
Promit sa vi le spun in episodul urmator deoarece astazi timpul nu ne permite. Asa ca nu ratati urmatoarea editie Doctor MiT pentru ca va invat cea mai simpla metoda de a vedea adevarul de la o aruncatura de bat!
Pana atunci, pentru mai multe informatii medicale vizitati doctormit.ro
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!
Acest episod va este oferit de catre Marine Biocare.