Sunt tigarile electronice solutia renuntarii la fumat?

Sunt tigarile electronice solutia renuntarii la fumat?

Tigarile electronice

Tigarile cu lichid (vape)

Sunt tigarile electronice solutia renuntarii la fumat? Aculta opinia unui doctor!

Tigarile electronice de tip vaping se declara ca fiind salvarea pe care o cauta fumatorii de tigari clasice.
Afla in ce masura aceasta afirmatie este adevarata!

In afara de "Sunt tigarile electronice solutia renuntarii la fumat? Aculta opinia unui doctor!"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: tigarile electronice, tagari cu lichid, boli neoplazice, vaping, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca heroina te face dependent pe loc sau ca fumatul este ok pentru ca nu duce la dependenta.

Astazi vom explora daca tigara electronica cu lichid sau vaping-ul este o etapa utila in efortul nostru de a ne lasa de fumat sau, mai bine zis, daca ne este prieten ori dusman. Pentru ca acest subiect este foarte generos, i-am dedicat o miniserie formata din 2 episoade si al carei prim episod este acesta.

Ideea de a inspira fum nu este noua. Acum 5,000 de ani populatia Eurasiei fuma canabis sau marijuana, depinde cum vreti sa-i ziceti, in cadrul ritualurilor samanice in care un vrajitor ardea pe o piatra sau in niste vase speciale aceste ierburi halucinogene.

Democratizarea fumatului a inceput sa se produca din secolul 16 cand tutunul a fost adus din America iar adevaratul acces al populatiei la tigari s-a consemnat pe la inceputul secolului 19 cand s-a inventat productia in masa de tigarete.

Cu timpul, tigările au devenit din ce în ce mai elaborate. Dacă la începuturi fumătorii inhalau fumul produs de frunza de tutun carbonizată, ca în cazul trabucului, în timp acesteia i-a fost adăugată hârtia de țigaretă și i-a fost mărită ponderea de resturi vegetale prin tocarea tutunului și prin adăugarea petiolului, codița care ține frunza legată de tulpină. Astfel, hârtia de tutun a adus cu ea noi compuși chimici numai buni de inhalat precum gudronul.

Substante chimice din tigarile electronice

SI, in plus, pentru ca productia de masa presupune stocarea pe termen lung a tigaretelor, acestora le-au fost infuzate substante chimice cu rol:

  1. de conservare
  2. Insecticid
  3. ambele tipuri de substante se gasesc azi in tigari sau
  4. Doar de aromatizare

Umezeala si mucegaiul sunt dusmani de moarte ai tutunului. Pe langa aceasta, tutunul are si cativa inamici cu picioare precum Coleopterele din genul Lasioderma – niste gandaci mici si roscati ce pot manca de la un pachet de tutun pana la un balot! De aceea producatorii de tutun au inceput sa adauge inca de la inceputul secolului trecut produse chimice cu rol conservant si insecticid.

Dar lucrurile nu se opresc aici. In tigara din care tragi cu nesat se mai gaseste un chimical special: mentolul. Daca te gandesti ca suna foarte natural, permite-mi sa iti spun ca tot ce gasesti in tigari este produs de sinteza, in laborator si ca are formula chimica pe care o vezi pe ecran.

Ti se pare ca vezi o structura aromatica? Ei bine, nu e chiar aromatica dar nici foarte departe nu e. Dar ma bucur ca stii ca structurile aromatice sunt de evitat fiind cancerigene.

Dar, in afara gustului de menta, ce roluri mai are mentolul?

  1. anestezic local
  2. excitator al senzorilor frigului
  3. de augmentator al dependentei de nicotina sau
  4. De fapt mentolul stie sa le faca pe toate?

Fumatorii pe care ii ustura gatul pot fuma in continuare pentru ca mentolul, datorita activarii receptorilor k-opioizi, creeaza o usoara anestezie la nivelul laringelui. Totodata, racoarea pe care o da mentolul se datoreaza faptului ca, precum capsicina din ardeiul iute, sentimentul de rece se instaleaza fara ca temperatura tesutului sa se schimbe. Si, da, are si rolul de augmentator al dependentei de nicotina.

In locul mentolului se poate adauga aroma de ciocolata ori de vanili sau de cirese. Oricum, in urma arderii tuturor chimicalelor din compozitia tigarii, in plamanii nostri ajung urmatoarele substante:

Toluen – folosit ca solvent industrial

MONOXID DE CARBON – gazul din eșapamentul auto

CADMIU – il gasim în baterii

ARSENIC – celebra otravă de șobolani

AMONIAC – o buna soluție de curățat WC-urile

RADON – un gaz radioactiv

HEXAMINA – cu asta aprindem grătarul daca nu ia foc doar cu hartie

METAN – asta flatuleaza vacile

GUDRON – pe asta calci cand mergi pe asfalt

ACETONĂ – dizolvantul vopselei de unghii

BUTAN – lichidul din brichetă

POLONIU 210 – uite inca un element radioactiv

METANOL – hai ca pe asta il stiti: e spirtul

CIANURĂ – pentru ca merge bine cu arsenicul

Si firesc celebra NICOTINĂ care este un pesticid de succes.

Data viitoare o sa iti spun daca tigarile cu vapori te salveaza de aceste chimicale sau macar de o parte si, daca aceasta face ca vaping-ul sa fie prietenul nostru!

Pentru alte subiecte dedicate sanatatii viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza Doctor MIT.ro

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

diabet de tip 2
Anterior
Poti evita instalarea bolii diabet de tip 2! Afla cum!
Manusi, coronavirus,
Urmator
Iata produsele esentiale anti-coronavirus!
diabet de tip 2
Anterior
Poti evita instalarea bolii diabet de tip 2! Afla cum!
Manusi, coronavirus,
Urmator
Iata produsele esentiale anti-coronavirus!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Sunt tigarile electronice solutia renuntarii la fumat?