Totul despre sucul de Aronia
Afla acum despre Aronia si secretele din spatele "fructului cosmonautilor"!
Te-ar mai putea interesa si
- tags: aronia, suc de aronia, antioxidanti, vitamine, minerale, Doctor MiT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MiT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem precum ca daca te tai sub limba scapi de hepatita sau ca un mar pe zi tine medicul departe!
Pentru ca dintre cele doua credinte, a doua este adevarata, gasesc ca e un prilej bun sa va povestesc despre o planta ale carei fructe fac de rusine marul de la distanta si care, astfel, pot sa ne tina sanatosi si in forma pe termen lung!
Partea aceasta de efecte pozitive la nivelul sanatatii datorate produselor gasite in natura si nu doar in laborator are o baza reala puternica: doar amintiti-va de penicilina obtinuta dintr-un mucegai sau de faptul ca malaria ar fi ucis astazi cate o jumatate de miliard de oameni in fiecare an daca salcia n-ar fi avut bunul simt sa tina in scoarta sa solutia, la propriu miraculoasa, - chinina!
De unde provine Aronia?
Asa ca astazi punem lupa pe un alt produs natural ce provine de pe un continent indepartat de noi si anume America de Nord si care de foarte putina vreme, la scara istorica, a ajuns si in Europa, mai specific in estul continentului iar primele culturi de pe aici au fost create de abia in 1948.
Insa de ce au inceput sa fie cultivate sistemic? Ei bine, pentru ca sucul din acest fruct s-a dovedit ca are beneficii reale pentru sanatate. Au fost beneficii intr-atat de spectaculoase incat fructele au fost introduse chiar si in dieta cosmonautilor, de unde si porecla lor de “fructul cosmonautului”.
Dar sa ridicam valul de mister si sa ii spunem pe nume, vorbesc despre Aronia melanocarpa sau, pe scurt, fructele de Aronia. Ma rog, acesta este numele pe care il folosesc oamenii de stiinta cand o alinta; insa, in Romania, noi o stim ca si scorus negru.
Ca sa o identificati usor, este vorba despre un arbust multianual destul de ramuros care poate produce fructele care ne intereseaza timp de doua zeci de ani dupa care imbatraneste si isi pierde puterea. Dar sa nu ne plangem, doua decenii de productie, nu e putin.
Insa, cum recunoastem scorusul negru in natura? Ei bine, are fructe rotunde si mici, de un negru-mov inchis. Puteti fi atenti si la frunzele sale petiolate, cu marginea dintata.
Fructele de scorus negru sunt adesea citate ca fiind printre cele mai sanatoase fructe din lume asa ca hai sa vedem cat de mult poate fi sustinuta o asemenea afirmatie.
De ce este sanatos sucul de Aronia?
Cand vorbim de ce este sanatos in ceea ce priveste legumele, ne intereseaza, de exemplu, cat de bogate sunt in fibre adica in poli-oligo-zaharide. Cand vorbim despre fructe ne uitam la continutul de vitamine, minerale si antioxidanti.
Asa ca daca e sa punem sub lupa Aronia melanocarpa putem spune, din prima, ca evaluarea ei incepe cu dreptul: la testarea obiectiva ORAC adica Oxygen Radical Absorbance Capacity scorusul negru are printre cele mai inalte punctaje – 16,062 micromoli avand de peste 15 ori mai multi antioxidanti decat afinele ori merisorul, fructe bine-cunoscute pentru proprietatile lor protectoare impotriva radicalilor liberi, incluse in categoria popular numita de Super-fructe.
Daca o mare parte dintre procesele neoplazice pornesc de la oxidantii sau radicalii liberi care umbla liberi prin sange in cantitati prea mari pentru ca nu are cine sa ii neutralizeze, precum ar fi anti-oxidantii, atunci acest scor ORAC foarte inalt creaza o legatura directa intre proprietatile fructelor de scorus negru si o viata lunga si sanatoasa.
Mai mult decat atat, gravidele ar putea fi beneficiare ale acestui fruct, intrucat continutul fructelor face ca doar 100 de grame consumate sa acopere necesarul zilnic de acid folic deci gravidele ar fi printre primele beneficiare ale acestui fruct dar nu numai. Indicele glicemic scazut face ca si diabeticii sa se bucure de protectia oferita de aceste fructe ce pot fi consumate ca atare sau sub forma de suc.
Aronia - bogata in vitamine si minerale
Aceasta este o forma usoara prin care vitamina C, E, A si K, folatii si mineralele pe care le contine sucul de scorus negru, magneziu, potasiu, fier, calciu si zinc sa ajunga in organism, fie ca ne referim la copiii in perioada de crestere, la segmentul de varsta cu activitate intensa ori la cei aflati la varsta a treia si care au nevoie de un sistem imunitar puternic.
Pe scurt, tinand cont ca nu exista nici un fel de contraindicatii in folosirea fructelor sau a extractului de fructe de Aronia asa cum gasim in sucul obtinut dintr-acestea, putem sa ne bucuram de ceea ce ne ofera natura in lupta impotriva bolilor, in obiectivele noastre de slabit sau, pur si simplu, in pastrarea homeostaziei imunitatii pentru o viata lunga si sanatoasa.
Iar pentru mai multe secrete naturale dezbatute aici, la Doctor MiT, vizitati doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!
Aceasta emisiune va este oferita de catre Stem Sure