Cele mai importante stiri medicale din 2021. Ep. 2
Continuarea dezvaluirii descoperirilor medicale si tehnicilor inovatoare din anul 2021!
Te-ar mai putea interesa si
- tags: stirile medicale, insulina, vaccin, COVID, malaria, Ebola, antifungic, celule stem, Doctor MiT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MiT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am fost invatati sa credem dar si sa aduc in fata voastra cele mai noi si mai bune tratamente.
Astazi insa nu voi face nici una dintre acestea ci voi continua ceea ce am inceput in episodul anterior Doctor MiT: sa va impartasesc cele mai wow descoperiri medicale de anul trecut despre care va garantez ca nu ati auzit!
In primul episod ati aflat ca am putea ajunge sa slabim prin simpla transpirare a grasimii in exces, ca in 2021 s-au pregatit nu unul, nu doua, nu trei ci 28 de vaccinuri anti COVID-19 dintre care 15 au si fost autorizate, ca 400 de oameni vor imbatrani mai greu, si ca poti fi ca un taur cu un nou transplant.
Daca vrei sa vezi exact despre ce este vorba viziteaza doctormit.ro
Astazi continuam si incheiem cu supernews-urile care nu au ajuns in presa dar care chiar s-au intamplat anul trecut si de care vom beneficia in viitor.
Prima este ca vom avea insulina ieftina.
Nu pare o super veste, nu-i asa? Ei bine o sa va spun de ce este absolut exceptional! Pentru ca, de fapt, tratamentul pacientilor insulino-dependenti este extrem de scump chiar si pentru statele bogate cum ar fi Statele Unite unde doar o parte dintre cei 34 de milioane de diabetici primesc acest tip de tratament. Restul…
Va dati seama cat de mare e problema? Romania are vreo 19 milioane de locuitori in total. Statele Unite au aproape de doua ori mai mult doar diabetici.
Pe scurt, ideea este ca anul trecut a aparut prima insulina biosimilara. Tradus, inseamna ca s-a inventat insulina generica. Adica nu mai esti limitat la a cumpara produsul brand ci poti folosi ceva mai ieftin si similar.
Malaria se va reduce la jumatate!
Pentru ca in 2021 a primit unda verde de la OMS un vaccin care are eficienta de 50% impotriva malariei. Vi se pare putin 50%? V-ati obisnuit cu 90+ de la vaccinurile anti COVID?
Ei bine, asa realizati cat de wow este sa poti reduce la jumatate infectarea populatiei cu un agent patogen. In 2019 au fost 229 de milioane de cazuri de malarie la nivel mondial. Cum e sa tai o suta de milioane de pacienti de pe lista doar pentru ca i-ai protejat cu un vaccin?
Si pentru ca suntem la capitolul vaccin, ei bine cum ar fi sa nu iti tasneasca sange pe ochi sau sa nu se mai scurga prin toate mucoasele pana mori?
V-ati prins despre ce boala vorbesc?
Ei bine, e vorba despre Ebola! Avem un vaccin care creste cu 30% rata de supravietuire a celor infectati cu virusul acestei febre hemoragice. Tot de anul trecut.
Si tot din 2021 avem un nou antifungic.
De fapt o intreaga clasa noua, numita triter-penoizi ce au si cu efect retard astfel incat efectul celor doar doua comprimate tine 2 saptamani pentru a preveni reinfectarea. Doamnelor, suna bine nu-I asa?
Iar vestea cea mai cea este ca in iulie 2021 a fost facut primul transplant de insule de celule stem modificate sa produca insulina. Aceasta reusita se datoreaza faptului ca bebelusul inventatorului lor a fost diagnosticat cu diabet la varsta de doar 6 luni.
Si cat de bine este sa ai tata un om de stiinta! Proaspatul parinte a lasat balta cercetarile pe care le facea atunci si s-a apucat sa caute solutii pentru boala copilului sau care, intre timp, a ajuns adult pentru ca cercetarea a durat 20 de ani pana cand solutia in care se afla cultura celulara nu s-a mai facut verde ci albastra, semnul ca acele celule produceau insulina.
Pacient tratat cu celule stem modificate
A mai durat 5 ani pana cand s-a gasit si solutia producerii in masa a acestui tip celular. Iar acum 8 luni primului pacient partial compatibil cu celulele stem modificate i s-a injectat produsul biologic in vasele de sange ce deservesc ficatul si pancreasul. Celulele stem au migrat si au grefat si au inceput sa produca insulina astfel incat pacientul nu a mai avut nevoie de tratament deloc fiind declarat vindecat de diabet.
Acum, pentru ca stiti activitatea mea din zona celulelor stem din Romania, intrebarea pe care mi-o pun este: cat de dragut ar fi fost ca acel pacient sa fi avut celule stem recoltate la nasterea sa astfel incat sa nu trebuiasca sa ia si medicatie imunosupresoare pentru ca organismul sa nu ii ucida noile insule celulare?
Evident, Brian Shelton, in varsta de 57 de ani la momentul transplantului, nu avea cum sa aiba celule stem recoltate la nastere insa voi, cei ce asteptati un copil, o puteti face. Pentru ca stiinta nu doarme ci ne ofera vesti exceptionale in fiecare an!
Pentru stirile wow din episodul anterior vizitati doctormit.ro
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!
Acest episod va este oferit de catre Stem Sure .