Stil de viata sanatos - Anca Nicoiu-Suteu

Stil de viata sanatos - Anca Nicoiu-Suteu

Despre "Stil de viata sanatos"  

Anca Nicoiu-Suteu, stil de viata sanatos, nutritie, psihonutritie,
Anca Nicoiu-Suteu

In incercarea de a realiza o ierarhie e nevoilor umane, Abraham Maslow a conceptualizat piramida trebuintelor/nevoilor. Piramida are cinci nivele. Pe primul nivel sunt plasate nevoile fiziologice (apa, hrana, somn, adapost); la al doilea nivel plasandu-se nevoile ce tin de siguranta personala; nevoile sociale si nevoile de apartenenta afandu-se la nivelul 3, nevoia de recunoastere sociala la nivelul 4; varful piramidei fiind reprezentat de nevoia de  autorealizare ( atingerea potentialului).

 

Ce se intampla cand nevoile de baza nu sunt satisfacute intr-un mod echilibrat? Copul este dezechilibrat si fortat sa faca fata situatiilor in care primeste prea mult sau prea putin din ce are nevoie pentru a functiona optim. Incearca sa se adapteze cat poate de bine si la situatiile in care primeste alimente ce ii fac mai mult rau decat bine. Prea multa mancare forteaza corpul sa depoziteze excesul in corp, fortandu-l sa care bagaje suplimentare pretutindeni, in timp ce prea putina mancare il face sa intre intr-o stare semi hibernala pentru a-si conserva energia. Prea putin combustibil pentru organism il face sa se miste mai lent, persoana riscand sa devina mai iritabila, mai obosita, sa intampine dificultati de concentrare, impiedicand satisfacerea adecvata a celorlalte trebuinte de pe piramida.

,,Stil de viata sanatos zi de zi, caiet de lucru pentru insusirea unor noi obieiuri’’ a aparut din necesitatea de aduce un echilibruin in viata oamenilor, astfel incat nevoile fiziologice sa fie satisfacute intr-un mod echiibrat.

Cum viata este presarata cu multiple tentatii delicioase si nesanatoase, jurnalul are misiunea de a sprijini calatoria de reintoarcere la sine, pentru a dezvolta un stil de viata sanatos, echilibrat.

A avea grija cum te alimentezi contribuie la dezvoltarea unei relatii sanatoase cu tine insuti/insati. Studiile din spatele jurnalului sunt multiple si complexe, insa formatul sau este gandit in asa fel incat sa fie cat mai usor de utilizat.

De ce sa-l folosesti?

caiet de lucru, Anca Nicoiu-Suteu,Deoarece schimbarea nu se produce peste noapte. Este nevoie sa-i acordam timp creierului sa renunte la vechile trasee neuronale ce resprezentau obiceiuri alimentare nesanatoase si sa construiasca alte trasee noi ce iau forma obisnuintelor sanatoase.

Schimbarea nu este una lina, nu este un drum proaspat construit pe care iti este usor sa te plimbi pana ajungi la destinatie. Nici pe departe. Drumul real este cu denivelari, cu gropi in care iti ramane piciorul blocat, cu suisuri si coborasuri, cu prieteni ce te tenteaza cu pizza si fast food de fiecare cand iesiti in oras; cu acei colegi de serviciu ce aduc ceva bun pentru ca isi serbeaza ziua de nastere, de nume sau pentru orice realizare ce merita sarbatorita cu mancare ce creste glicemia.

Mai sunt si supermarketurile ce-ti prezinta o varietate ametitoare de tentatii nu tocmai sanatoase si daca nu respecti cu exactitate lista facuta de acasa (daca exista o astfel de lista -  este multe prea periculos sa faci cumparaturile fara un plan de atac) observi la casa de marcat ca au cazut in cos si ceva cereale integrale innecate in zahar, si ceva chipsuri prafuite cu usturoi si o ciocolata - daca vine pofta de dulce.

Mai sunt si acele mici ritualuri pe care le-ai construit fara ajutorul altcuiva, precum rontaitul in fata televizorului, deschiderea frigiderului, desi ai mancat in urma cu o ora, pentru a vedea ce mancare te inspira in acel moment.

Deoarece schimbarile prea multe si prea mari te invita sa renunti inainte sa incepi, ,,Stil de viata sanatos zi de zi – caiet de lucru pentru insusirea unor noi obiceiuri’’ te ajuta sa faci mici schimbari ce prind radacini, urmate de alte mici schimbari, pana ajungi la finalul anului si observi ca ai construit stalpii de rezistenta ai stilului tau de viata sanatos.

De ce sa-l faci cadou?

stil de viata sanatos,,,Stil de viata sanatos zi de zi – caiet de lucru pentru insusirea unor noi obiceiuri’’ este un cadou ce poate fi oferit oricarei persoane ce intentioneaza sa dezvolte in timp un stil de viata echlibrat.

Este un instrument de dezvoltare personala, autocunoastere, sustinand detinatorul jurnalului sa constientizeze nu numai importanta propriei alimentatii, cat si rolul pe care il au somul si miscarea fizica in mentinerea unui echilibru atat fizic, cat si psihic.

Cum o persoana informata poate lua decizii avizate, miturile lunare dezbat diferite ,,povesti’’ legate de alimentatie ce plutesc prin aer si care, neanalizate si neexplicate de catre un expert in domeniu, risca sa se transforme in ,,adevaruri universale’’.

 

Persoana ce primeste un astfel de cadou va descoperi:

  • Ce inseamna o permisiune
  • Care este diferenta intre mancatul emotional si mancatul constient
  • Care este necesarul caloric
  • Idei pentru gustari sanatoase
  • Ceea ce mananci influenteaza starea ta emotionala
  • Cercul vicios al fluctuatiilor de greutate
  • Dieta cu somn
  • Cum ajuta miscarea corpului la cresterea creierului
  • Ce este rezistenta la schimbare
  • Ce sunt ,,Testul bezelei" si puterea autocontrolului
  • Importanta autoaprecierii
  • Ce este autosabotarea
  • Sfaturi pentru meniurile de sarbatori

Pentru mai multe articole la fel de interesante, viziteaza doctormit.ro

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

ecografia cu AI, Medicina pe limba ta, Kiss FM,
Anterior
Ecografia cu AI: stii cum te ajuta? | Interviurile Doctor MiT #2
Femieko, tampoane menstruale, tampoane ecologice, ciclul menstrual, menstruatie,
Urmator
Ciclul menstrual poate fi si eco-logic si eco-nomic!
ecografia cu AI, Medicina pe limba ta, Kiss FM,
Anterior
Ecografia cu AI: stii cum te ajuta? | Interviurile Doctor MiT #2
Femieko, tampoane menstruale, tampoane ecologice, ciclul menstrual, menstruatie,
Urmator
Ciclul menstrual poate fi si eco-logic si eco-nomic!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Stil de viata sanatos - Anca Nicoiu-Suteu