Stii de ce iti curge sange din nas si cum il poti opri?

Stii de ce iti curge sange din nas si cum il poti opri?

sange din nas

Hemoragia nazala

Stii de ce iti curge sange din nas si cum poti il poti opri?

Stii de mic ca trebuie sa tii o mana sus si capul pe spate ca sa opresti sangerarea nazala?

Este corect sau, oare, prelungeste hemoragia?

Iti explic realitatea in acest episod Doctor MIT!

In afara de "Stii de ce iti curge sange din nas si cum poti il poti opri?"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: sange din nas, cardiovascular, remedii traditionale, hemoragie nazala, Clinica Doctor MIT,  -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor ce spun ca usturoiul intareste imunitatea sau ca vinul rosu ajuta la inlocuirea sangelui pierdut.

Daca tot am amintit de mitul vinului rosu haideti sa lamurim daca solutia pe care am invatat sa o aplicam atunci cand ne curge sange din nas, este corecta sau nu.
Metoda traditionala spune ca atunci cand trecem printr-un episod de epistaxis trebuie sa ne asezam, sa lasam capul pe spate si sa tinem ridicata mana stanga timp de 5-10 minute.

De mic m-am intrebat de ce ridicam mana stanga cand ne curge sange din nas

Explicatia traditionala legata de aceasta ia in considerare:

  1. ca mana stanga este de partea cordului sau ca
  2. Ca in cazul majoritatii, este mana mai putin utilizata

Ratiunea populara ne indeamna sa tinem mana stanga sus deoarece acest membru este mai apropiat de cord.

Inainte de a rade de aceasta motivatie, va intreb in ce fel credeti ca ar putea impacta aceasta pozitionare anatomica asupra fluxului sangvin:

  1. presiunea arteriala este mai mare in bratul stang decat in cel drept
  2. Sangele circula mai rapid in mana stanga
  3. ambele motive sunt reale sau
  4. Nici o varianta de raspuns nu este corecta

Sunt convins ca avem votanti si pentru al treilea si pentru al patrulea raspuns. EI bine insa, raspunsul corect este cel de la numarul 1: presiunea sistolica in bratul stang este mai mare insa motivatia pentru care se intampla aceasta nu are de-a face cu pozitia inimii fata de brat ci cu locul de pe aorta de unde se desprind arterele ce iriga bratele.

Credinta populara pare a nu da gres in acest caz: sa nu uitam ca obiceiurile babesti sunt nascute cel mai adesea din observatii milenare. Aceste observatii iau in considerare manifestarile evidente insa, cel mai adesea esueaza sa explice motivul pentru care un eveniment se petrece exact cum este si in cazul nostru: da, avem o diferenta de presiune intre brate insa nu din motivul crezut.

Cum oprim mai repede fluxul de sange?

Deci merita sa investigam mai departe si sa vedem daca aceasta diferenta de presiune poate face diferenta si in cazul opririi mai rapide a sangerarii nazale atunci cand tinem mana stanga sus.

Se crede ca prin ridicarea mainii stangi fortam inima sa pompeze mai mult acest membru si sa scada fluxul sangvin de la nivelul capului respectiv al nasului. Ca sa vedem cat de reala este aceasta trebuie sa stim ca presiune sistolica normala este de 120 de milimetri coloana de mercur iar cea diastolica este de jumatate plus 10 din aceasta sau cum popular si gresit se spune 12 cu 7 in loc de 120 cu 70. Daca acestea sunt valorile corecte, haideti sa ghicim cat de mare e diferenta normala a presiunii sistolice dintre bratul stang si cel drept?

  1. intre 5 si 10 mmHg
  2. Peste 10
  3. de 20 de mmHg sau
  4. Presiunea este de doua ori mai mare in bratul stang decat in cel drept

Daca diferenta de presiune intre cele 2 brate este mai mare de 10 mmHg atunci ar trebui sa ne punem intrebari si sa investigam serios pentru ca o atare situatie indica o potentiala scadere a sperantei de viata. Deci raspunsul corect este primul.

Ne ajuta sa ridicam bratul?

Asta ne arata ca diferenta de presiune este, din pacate, prea mica pentru a conta care brat trebuie ridicat, stangul sau dreptul.

Dar daca tot trebuie sa ridicam o mana, ne este clar ca inima va pompa mai puternic pentru a ridica coloana de sange in membru. Aceasta va determina, firesc o crestere a presiunii arteriale. Se va resimti aceasta crestere de presiune si la nivelul arteriolelor sparte de la nivelul nasului?

1. Da sau 2. Nu

Raspunsul este da pentru ca presiunea creste prin toate “tevile” in mod simetric.

In concluzie, ridicarea mainii, si mai ales a celei de partea inimii nu are nici un rost in oprirea unei sangerari nazale ci chiar ar putea intarzia hemostaza.

Si, daca tot am aflat ce nu merita sa facem, haideti sa va spun si ce ar trebui: tot ce e nevoie e sa dati capul pe spate si si sa pensati adica sa tineti apasata, nara sangeranda intre 5 si 10 minute timp in care se instaleaza hemostaza. Important: daca sangerarea nu inceteaza dupa 30 de minute, aveti de-a face cu ceva serios si va veti adresa unui medic.

Curios sa afli adevarul si despre alte mituri medicale? Atunci viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Muscaturi de tantar
Anterior
Afla secretul din spatele unei muscaturi de tantar!
lactate,
Urmator
Verifica asta cand cumperi lactate!
Muscaturi de tantar
Anterior
Afla secretul din spatele unei muscaturi de tantar!
lactate,
Urmator
Verifica asta cand cumperi lactate!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Avatar for Jewel Lynn
    Jewel Lynn
    24/10/2022 at 12:57 pm — Răspunde

    Hi!


Back
SHARE

Stii de ce iti curge sange din nas si cum il poti opri?