Cum e mai bine sa dormi cu perna sau fara?

Cum e mai bine sa dormi cu perna sau fara?

perna, dormi, somn,

Cum e mai bine sa dormi cu perna sau fara?

Urmareste acest episod si afla recomandarile pentru utilizarea sau nu a pernei in timpul somnului.

In afara de "Cum e mai bine sa dormi cu perna sau fara?"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: dormitul, perna, somnul, remedii traditionale, vertebrele, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca un mar pe zi tine medicul deoparte sau ca trebuie sa dormim cel putin 8 ore pe noapte.

Daca tot am ajuns la subiectul somn, haideti sa raspundem intrebarii populare: ar trebui sa dormim cu perna sau fara?

Despre importanta pernei ne dam seama atunci cand calatorim si perna hotelului este fie prea mare, fie prea mica. Dar poate ca totul este doar in mintea noastra si, de fapt, nu ar trebui sa avem perna deloc. Care este adevarul?

Ca sa raspundem ar trebui intelegem un pic de anatomie si totodata sa ne uitam la somnul rudelor noastre, nu foarte indepartate, cimpanzeii.

Care credeti ca este cea mai obisnuita pozitie in care dorm oamenii?

  1. pe spate
  2. pe burta
  3. in pozitie fetala adica ghemuit pe o laterala sau
  4. o laterala dar relativ intins

Fiecare dintre noi are o pozitie preferata de somn insa, in medie, oamenii petrec mai mult timp intinsi pe o laterala si cu un picior flexat sub ei. Cu toate acestea, majoritatea covarsitoare a noastra, trece, intr-o noapte, prin toate pozitiile de somn.

Ce se intampla cu vertebrele cervicale adica cele de la gat in pozitia de somn pe o parte?

  1. se afla in extensie
  2. in flexie
  3. se afla in ax adica aliniate anatomic
  4. sau se afla in supinatie

Supinatia este pozitia mainii atunci cand tinem ceva in mana, cu palma in sus, sau, asa cum ne-au invatat la scoala: supinatie e ca si cand ai tine in mana o farfurie de supa. Deci nu se aplica in cazul acestei intrebari. Raspunsul corect aici este primul. Gatul se afla in extensie pe laterala.

Dar ce se intampla atunci cand dormim pe burta, a doua pozitie de somn, preferata de oameni? Vertebrele cervicale se afla in:

  1. extensie
  2. in flexie
  3. se afla in ax sau in
  4. rotatie

Probabil ca va e evident ca vertebrele gatului nostru se gasesc torsionate la un unghi de aproape 90 de grade fata de normal.

Dormitul pe spate

Mai avem o singura pozitie de verificat. Ce putem spune despre vertebrele cervicale atunci cand dormim pe spate?

  1. se afla in extensie
  2. in flexie
  3. in ax sau in
  4. rotatie

Va sfatuiesc sa va ganditi, doar pentru usurinta exemplului, la varianta in care dormim cu fata perfect in sus. In acest caz, toate vertebrele se afla in ax.

Am vazut ca in 2, dintre cele 3 pozitii comune ale somnului, vertebrele se afla in tensiune datorita fie extensiei fie torsionarii si ca doar intr-o singura situatie acestea isi pastreaza pozitia anatomica. Ce efecte negative credeti ca se produc astfel?

  1. alungirea traiectelor nervoase
  2. alungirea vaselor de sange
  3. punerea sub stress a structurilor osoase, discuri si ligamente sau
  4. toate acestea

Cred ca le-am cuprins pe toate. Intr-adevar, toate cele mai de sus se intampla daca ramanem intr-o atare pozitie. Si, in plus, nici cei ce dorm o noapte intreaga pe spate, nu sunt scutiti de neplaceri, mai ales lombare, cu toate ca pozitia corpului lor a fost una anatomica.

Foarte interesant, nu-i asa? Haideti sa vedem cum putem corecta aceasta si de ce se intampla toate aceste lucruri.

In care dintre pozitiile de somn amintite, neplacerile pot fi corectate cu ajutorul pernei?

  1. in pozitia de somn pe spate
  2. pe burta
  3. pe laterala sau
  4. in toate acestea perna are un efect benefic

Singura pozitie de somn in care perna poate fi de ajutor este cea in care dormim intinsi pe o laterala pentru ca aceasta ne ridica capul aducand vertebrele in ax. In somnul pe burta perna doar adauga un unghi suplimentar de tortura pentru cervicale iar in somnul pe spate perna ridica capul, ducand barbia in piept reducand fluxul de sange catre creier si limitand amplitudinea inspirului, dimensiunea impactului negativ crescand odata cu dimensiunea pernei.

Insa avem dovada clara a utilitatii pernei pentru o pozitie de somn din 3. Cum sa interpretam aceasta informatie?

Tot ce avem de facut este sa ne intrebam daca natura ne-a creat pregatiti pentru somn sau nu. Iar in acest caz ne intoarcem la maimute si vedem ca, neavand perna, atunci cand dorm pe laterala, isi tin bratele sub cap asa cum fac si copiii mici pana sa le stricam noi instinctele.

Concluzia:

In final sa va spun de ce, in mod real, nu avem nevoie de perna. Am vazut ca avem posibilitatea de a ne pastra, cat de cat in ax, vertebrele cervicale in toate pozitiile de somn. Nu ni s-a oferit o pozitie unica si perfecta de somn deoarece, pentru a evita 8 ore de continua presiune pe o singura parte a corpului, natura a decis sa trecem, pe parcursul unei nopti, prin toate pozitiile de somn posibile astfel incat sa repartizam uniform presiunea corpului pe toata suprafata acestuia. Si ca sa va convingeti, amintiti-va, dintr-un alt episod Doctor MIT, ca escarele apar la cei ce sunt imobilizati toata noaptea intr-o singura pozitie de repaus.

In concluzie, natura ne-a pregatit pentru somn si ne-a oferit o perna naturala, bratele, determinandu-ne totodata sa experimentam toate pozitiile de somn pe parcursul unei nopti. Nu va spun acum sa aruncati pernele sau sa le folositi doar pentru bataia cu perne ci va invit sa retineti: cu cat este mai mica perna, cu atat este mai sanatos!

Curios sa afli adevarul despre alte mituri medicale? Atunci scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.

Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MiT!

Acest episod va este oferit de catre Stem Sure .

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Constipatie, Ciocolax
Anterior
Suferi de constipatie? Iata solutia naturala!
IQ, ulei de peste, Moller's, inteligenta,
Urmator
4 puncte IQ in plus pentru copilul tau? Iata cum!
Constipatie, Ciocolax
Anterior
Suferi de constipatie? Iata solutia naturala!
IQ, ulei de peste, Moller's, inteligenta,
Urmator
4 puncte IQ in plus pentru copilul tau? Iata cum!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Cum e mai bine sa dormi cu perna sau fara?