OPTIUNI CHIRURGICALE PENTRU RUPTURA DE LIGAMENT INCRUCISAT ANTERIOR
Un articol despre ruptura de ligament incrucisat anterior scris de Dr. Rascu Mihai, Medic Primar Ortopedie Traumatologie in cadrul Centrelor Medicale Ortokinetic si Medic Coordonator al lotului Federatiei Romane de Gimnastica.
***
AUTOGREFA DE TENDON PATELAR PENTRU REZOLVAREA RUPTURII DE LIGAMENT INCRUCISAT ANTERIOR
Treimea medie a tendonului patelar al pacientului, impreuna cu un fragment de os din tibie si rotula este utilizat in autogrefa de tendon patelar. Uneori sunt denumite de unii chirurgi ca „standardul de aur” pentru reconstructie LIA, si este adesea recomandat pentru sportivii de performanta si pacientii a caror locuri de munca nu necesita o suprasolicitare a genunchiului.
In studiile care au comparat rezultatele tendonului patelar si tendoanele „labei de gasca” autogrefa cu tendon semitendinos si gracilis, rata de esec pentru grefa a fost mai mica in grupul tendonului patelar (1,9% versus 4,9%).
In plus, cele mai multe studii arata rezultate egale sau mai bune in ceea ce priveste testele postoperatorii pentru laxitate a genunchiului (Lachman, sertar anterior si teste instrumentare), atunci cand este folosita grefa tendon patelar in comparatie cu altele. Cu toate acestea, autogrefele de tendon patelar au o incidenta mai mare de dureri postoperatorii (durere in spatele rotulei), disconfort si alte probleme.
Capcanele autogrefei de tendon patelar sunt:
- durere postoperatorie in spatele rotulei
- dureri de genunchi generalizate
- risc usor crescut de rigiditate a genunchiului postoperator
- risc scazut de fractura de rotula
AUTOGREFA DIN TENDONUL SEMITENDINOS SI GRACILIS PENTRU REZOLVAREA RUPTURII DE LIGAMENT INCRUCISAT ANTERIOR
Tendonul semitendinos care se afla pe partea interioara a genunchiului este utilizat in crearea autogrefei de tendon hamstring pentru reconstructie de LIA. Unii chirurgi utilizeaza un tendon suplimentar, gracilis, care este atasat mai jos de genunchi in aceeasi zona.
Cei care sustin autogrefa Hamstring in tratamentul rupturii de ligament incrucisat anterior spun ca sunt mai putine probleme de recoltare a grefei, comparativ cu autogrefa de tendon patelar, si anume:
- mai putine probleme legate de dureri de genunchi anterioare sau dureri generalizate de genunchi postoperator
- mai putine probleme de rigiditate a genunchiului postoperator
- incizii mai mici
- recuperare mai rapida
Functia grefei poate fi limitata de puterea si tipul de fixare in tunelele osoase, deoarece grefa tendonul semitendinos si gracilis nu are prize osoase. Dar ramane totusi metoda cea mai des utilizata pentru reconstructia LIA.
Acestea sunt cele mai importante informatii despre ruptura de ligament incrucisat anterior. Pentru programari la consultatii sunati la
0219694
Pentru partea 1 a articolului CLICK AICI
Pentru partea a 2-a a articolului CLICK AICI