RINITA ALERGICA - Atoprin: tot ce trebuie sa stii!
Articol de Profesor Doctor Sorin C. Man, Director Departament Studenti Internationali, Sef Disciplina Pediatrie III Facultatea de Medicina din cadrul UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca"
CE ESTE RINITA ALERGICA?
Daca copilul tau stranuta in mod repetat si exploziv, s-ar putea sa aiba rinita alergica. Un copil alergic reactioneaza imunologic la o substanta din mediu, substanta (numita alergen) care in mod normal nu produce nicio manifestare la un copil sanatos.
Rinita alergica este raspunsul mucoasei nazale la anumiti alergeni, de obicei praf de casa, polenuri sau animale de companie (caine, pisica), mecanismul bolii implicand sistemul imun.
CUM SA O RECUNOSTI?
Copilul cu rinita alergica se scarpina des la nas, stranuta, are nasul infundat si ii „curge” nasul. Pe langa simptomele „clasice”, copilul cu rinita alergica poate sa fie obosit, cu performante scolare slabe, are o capacitate de concentrare si memorare redusa, este irascibil.
De multe ori acesti copii sunt diagnosticati cu deficit de atentie, cand de fapt ei sunt alergici.
Cu alte cuvinte, rinita alergica poate face viata copilului mizerabila.
CUM SE TRATEAZA RINITA ALERGICA?
Un tratament corect al rinitei alergice poate tine sub control simptomele bolii, astfel incat problemele de invatare si comportament sa fie evitate.
Medicatia de baza utilizata in rinita alergica consta in antihistaminice (ex. cetirizina, levocetirizina, desloratadina, rupatadina si spray-uri nazale cu corticoizi (ex. mometazona, fluticazona).
Datorita ingrijorarilor legate de posibilele efecte adverse ale acestor medicamente (de exemplu, sedarea produsa de unele antihistaminice), parintii copiilor cu rinita alergica apeleaza la metode incluse in medicina alternativa si complementara.
ROLUL SURPRINZATOR AL PROBIOTICELOR IN TRATAREA RINITEI ALERGICE
In mod clar dezechilibrul florei microbiene intestinale este legat de aparitia bolilor alergice.
Probioticele sunt microorganisme vii care confera un beneficiu in ceea ce priveste sanatatea, probabil prin stimularea raspunsului imunologic normal.
De exemplu, administrarea de probiotice scade riscul de aparitiei a dermatitei atopice (o boala alergica) la copil.
S-a dovedit in mod stiintific ca terapia cu probiotice, asociata medicatiei clasice utilizata in rinita alergica, reduce severitatea simptomelor nazale (stranut) din rinita alergica, si asta fara efecte adverse.
Prin aceste efecte administrarea de probiotice ar putea reduce utilizarea de medicamente antialergice de tipul antihistaminicelor si a spray-urilor nazale cu corticoizi, la acesti copii cu rinita alergica.
Nu toate probioticele sunt insa la fel. Tulpina cu cel mai puternic efect in reducerea manifestarilor rinitei alergice, s-a dovedit a fi Lactobacillus paracasei L-33.
Produsul ATOPRIN contine doua tipuri de tulpini de Lactobacillus paracasei (LP-33 si GMNL-133), precum si vitamina D. Studiile publicate arata ca suplimentarea alimentatiei cu vitamina D are efecte benefice in reducerea simptomelor nazale cauzate de rinita alergica.
***
ATOPRIN® + restul produselor INNERGY pot fi gasite in
***
Mai multe informatii despre produsele INNERGY se pot afla dand click mai jos:
***
Pentru mai multe articole interesante si sfaturi medicale, viziteaza site-ul doctormit.ro