Cat alcool poti bea fara sa afecteze creierul? #2

Cat alcool poti bea fara sa afecteze creierul? #2

alcoolul, creierul, neuronii,

Efectul alcoolului asupra creierului

Afla ce se intampla in creierul tau atunci cand bei alcool si cat poti consuma in "siguranta".

Te-ar mai putea interesa si

- tags: alcool, creier, sistemul nervos, dopamina, celulele neuronale, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aduc in fata voastra cele mai noi si mai importante informatii utile sanatatii noastre.

In acest episod tratam a doua parte a subiectului: ce poate face alcoolul creierului si cat sa bem ca sa fim in siguranta?

In prima parte am vazut ca totul se poate narui ca un castel de carti chiar daca neuronul este neafectat de alcool dar celula gliala s-a imbatat rau. Si la fel de bine, asa cum degresezi un geam cu alcool, la fel de bine alcoolul dizolva si spala de lipoproteine peretele neuronului si ii varsa matele direct in mediul cerebral.

O cantitate mai mare de alcool decat cea sigura va duce la instalarea urmatoarelor efecte neplacute: afectarea cognitiei adica a intelegerii lucrurilor si a memorarii lor desi in ordine inversa din punctul de vedere al cronologiei efectelor si, in al doilea rand, la scaderea capacitatii de a lua decizii corecte.

De aceea o persoana ce sufera de alcoolism va lua decizii din ce in ce mai proaste legate de sanatatea sa si se va degrada accelerat.

Una dintre cele mai cunoscute boli cauzate de consumul excesiv de alcool este encefalopatia alcoolica, care este o afectiune degenerativa a creierului. Aceasta poate duce la pierderea in volum a creierului, la pierderea de neuroni si la o reducere a performantei cognitive.

Alcoolul si creierul mic

Adica consumul intensiv de alcool face creierul mic exact ca in gluma: dupa ce ca are capul mic, ii mai sta si creierul lejer.

Continuand sa bei te califici la:

  • Atrofia cerebrala, cu pierderea de masa a creierului si pierderea de functii cognitive – vezi ca o tot tin cu creierul mic.
  • Neuropatia periferica, cu deteriorarea nervilor extremitatilor, cum ar fi mainile si picioarele
  • Si Creierul umed adica hidrocefalia. 

Aici avem un mecanism foarte interesant si, atunci cand te doare capul dupa o bauta serioasa, mai ales daca nu e prima, retine ca s-ar putea sa ai o forma usoara de creier umed. 

Hidrocefalia, este o afectiune in care cantitatea de lichid cefalorahidian, prescurtata LCR, creste, determinand o presiune asupra creierului iar aceasta apare prin mai multe mecanisme.

In primul rand, alcoolul poate afecta capacitatea rinichilor de a excreta sare si apa, ceea ce duce la retentie hidrosalina si la cresterea volumului de lichid cefalo-rahidian. In plus, alcoolul afecteaza functia vaselor de sange din creier, provocand dilatarea lor si cresterea fluxului sanguin cerebral, care in sine poate duce, suplimentar, la cresterea presiunii intracraniene.

Pe langa aceasta, alcoolul afecteaza si sistemul nervos autonom, ceea ce duce la tulburari de reglare a presiunii intracraniene si iarasi la cresterea volumului de LCR.

Alcoolismul si atrofia cerebrala

Iar bomboana de pe coliva, alcoolismul cronic poate duce la aparitia leziunilor cerebrale, cum ar fi atrofia cerebrala de care ziceam mai devreme, care duce la pierderea capacitatii creierului de a mentine echilibrul LCR deci la aparitia creierului umed asa cum e denumita popular hidrocefalia.

Dar sa zicem ca nu bem chiar asa de groaznic si nu ajungem aici. Insa pana la creierul mic si umed trecem printr-altele:

  • Psihoze adica tulburari psihotice cauzate de alcool; pentru asta trebuie doar sa bei consecvent si sa ai ceva istoric in familie
  • Si Depresia alcoolica ce poate fi pornita sau  doar agravata de etanol

Nu stiu daca are rost sa mai amintesc ca fata de toate dezastrele pe care le-am amintit, poti ramane fara carnet auto – cu cat bei mai rar, cu atat mai mici sansele sa dai nas in nas cu Politia cand ai alcool in sange ori viceversa, cu cat mai des… cu atat mai des…

Dar daca tot v-am ingrozit, haideti sa va zic si cat e ok sa bem. 

Desi nu exista o limita maxima sigura de alcool care poate fi consumat, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca barbatii sa nu consume mai mult de 21 de unitati de alcool pe saptamana si ca femeile sa nu se bucure de mai mult de 14 unitati. 

Tradus, o unitate de alcool, care este echivalenta cu aproximativ 10 ml de alcool pur, reprezinta continutul unui pahar mic de vin ori o sticla mica de bere.

Si, totusi, ca sa pun in perspectiva acest volum de alcool, iti poti consuma toata cantitatea sigura saptamanala intr-o singura seara band 2 pahare duble de wisky.

Acum ai aflat si cat poti bea fara sa ai remuscari si ce ti se poate intampla daca devii profesionist intr-ale bautului.

Si, in acelasi spirit, pentru a vedea daca etilotestul poate fi pacalit de guma de mestecat viziteaza doctormit.ro

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

Aceasta emisiune va este oferita de catre Stem Sure

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

alcoolul, creierul, neuronii,
Anterior
Cat alcool poti bea fara sa afecteze creierul? #1
Lisdexamfetamina - promedicament pentru ADHD cu eliberare lenta si potential scazut de abuz
Urmator
Lisdexamfetamina, promedicament rezistent la abuz pentru ADHD
alcoolul, creierul, neuronii,
Anterior
Cat alcool poti bea fara sa afecteze creierul? #1
Lisdexamfetamina - promedicament pentru ADHD cu eliberare lenta si potential scazut de abuz
Urmator
Lisdexamfetamina, promedicament rezistent la abuz pentru ADHD

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Cat alcool poti bea fara sa afecteze creierul? #2