Cat de periculoase pot fi radiografiile?

Cat de periculoase pot fi radiografiile?

Radiografiile

Cat de periculoase pot fi radiografiile?

Afla in acest episod cat de pericoase sunt radiografiile.

Radiografie = iradiere.
Afla la Doctor MIT cat de periculoase pentru sanatate sunt radiografiile!

In afara de "Cat de periculoase pot fi radiografiile?"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: radiografiile, radiatii, cancer, boli neoplazice, sanatate, Clinica DoctorMIT,  -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor ce spun ca fumatul creeaza dependenta sau ca fiecare anestezie generala iti rapeste cate 5 ani din viata.

Astazi vom vedea daca teama ca radiografiile iti pot provoca cancer este fondata sau nu!

Sunt periculoase radiografiile?

Avem de descalcit hatisul creat de faptul ca bomba de la Hiroshima a ucis aproape 300,000 de oameni prin expunerea la radiatia nucleara alaturi de faptul ca iradierea, asa cum mai este denumita popular expunerea la raze X, este utilizata ca tratament in cazul unei largi categorii de cancere.

De aici putem banui ca diferenta dintre radiatie mortala si cea de vindecare este data de:

  1. tip(ul de radiatie)
  2. (de) concentratie
  3. (de) ambele (caracteristici) sau
  4. (exista un alt motiv) altele

Cred ca ati raspuns corect! Intr-adevar radiatia nucleara poate sa ne faca bine sau rau in functie de tip si de concentratie.

Lasand la o parte radiatia nucleara, rezultata in urma armelor de distrugere in masa si asupra carora nu prea avem ce face decat sa ii responsabilizam pe cei ce le au la indemana, haideti sa ne uitam la radiatia noastra de zi de zi.

Radiologia si efectele ei

De fapt, ce este radiatia aceasta? Este naturala si in ce fel ne poate afecta negativ?

Radiatia poate fi de origine nucleara, cel mai adesea naturala, sau non-nucleara, sa ii zicem generata. Aceasta nu este atat de important pentru analiza mitului nostru asa incat o vom numi radiatie si atat. Ca sa ne facem o imagine clara trebuie sa intelegem ca radiatia este un proces normal in care au trait toate fiintele vii, de la dinozauri la oameni.

Daca este sa privim radiatia de la nivelul de energie inalta la cel de energie joasa intelegem ca traim intr-un mediu expus constant la radiatia cosmica, la razele gamma si X, la spectrul luminos ultraviolet (de care nu ne e frica, nu-i asa 🙂 ) trecand prin spectrul luminos vizibil, continuand cu domeniul infrarosu, cu microundele din cuptorul din bucatarie si continuand cu undele radio de care, iarasi, nu ne e frica.

Acum ca stim unde sa plasam raxele X haideti sa vedem in ce fel, acestea, ne pot afecta sanatatea. Astfel iradierea poate duce la:

  1. fracturi
  2. (la) cristalizarea apei in citoplasma (celulara)
  3. (la) depolarizarea membranei celulare sau la
  4. ruperea lanturilor de ADN

Felicitari celor ce au ales ultima varianta! Iradierea poate provoca aparitia cancerului prin ruperea lanturilor duble de ADN care, daca in mod normal in 24 de ore se repara, in cazul unei doze prea mari de radiatii nu o mai pot face, de unde si aparitia de celule mutante canceroase.

Dar ce inseamna o doza prea mare?

Ca sa ne facem o idee ar trebui sa vedem care este doza periculoasa, de la care incepem sa ne punem probleme. Astfel, cantitatea de radiatii de la care trebuie sa ni se faca frica este de:

  1. 250
  2. 800
  3. 5,000 sau 10,000 de miliSiverti?

Daca nu sunteti radiolog sau profesor de fizica nucleara va sfatuiesc sa dati cu banul pentru a afla raspunsul.
Gata?
In regula, haideti sa va povestesc ce este cu cifrele acestea. La 250 de milisiverti, se ridica nivelul de radiatie naturala a solului localitatii Ramsar din Iran, 800 de milisiverti este nivelul maxim de radiatie naturala ce se intalneste pe o plaja din Brazilia, la 5,000 de milisiverti jumatate din cei expusi mor in mai putin de o luna iar la 10,000 de siverti toti cei expusi mor in cateva saptamani. Astfel incat raspunsul corect este 250 de milisiverti. Peste aceasta valoare, sanatatea ne ste supusa riscului.

Atunci ar trebui sa vedem cat de mare este doza de radiatii pe care o primim la o radiografie. Ca sa ne facem o idee mai buna decat niste cifre seci, haideti sa vedem daca doza de radiatii din cabinetul de radiologie este este mai mare decat cea primita de:

  1. (un) pilot de avion (aflat pe ruta New York – Tokio)
  2. (de catre un) muncitor dintr-o mina de uraniu
  3. (un) salvator (de urgenta din domeniul nuclear) sau
  4. nici una (dintre variante nu este corecta)?

Radiatiile X in medicina

Desi poate parea ca un muncitor dintr-o mina de uraniu este expus la o doza mai mare de radiatii decat un pilot, de fapt acesta primeste intr-un an doar 2,5 milisiverti pe cand un pilot pe o ruta lunga precum cea de la New York la Tokio incaseaza in cateva ore de 3-4 ori mai multa iradiere de la radiatia cosmica de care am vorbit la inceput. Iar un salvator de urgenta poate fi expus la maxim 50 de milisiverti, adica de 5 ori mai putin decat doza de 250 de milisiverti despre care am aflat ca este inca sigura.

Asa ca raspunsul corect este al patrulea adica nici una dintre variante nu este corecta pentru ca intr-o radiografie de piept primesti cam 0,1 milisiverti mergand pana la 8 milisiverti intr-o evaluare CT, adica computer tomograf.

In concluzie, daca nu te-ai obisnuit sa iti faci selfie-uri la radiolog si nu te ingrijorezi pentru radiatia cosmica la care te expui cand te sui intr-un avion atunci nu ar trebui sa te temi sa iti faci o radiografie atunci cand e cazul!

Crezi ca stii un adevar medical interesant?
Atunci scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro!

INTREABA SI CERCETEAZA! si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Alimentatia in sarcina
Anterior
Alimentatia in sarcina. Sa mananci cat pentru doi sau nu?
Apa de gura, pasta de dinti,
Urmator
Apa de gura versus pasta de dinti. Care este mai buna?
Alimentatia in sarcina
Anterior
Alimentatia in sarcina. Sa mananci cat pentru doi sau nu?
Apa de gura, pasta de dinti,
Urmator
Apa de gura versus pasta de dinti. Care este mai buna?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Cat de periculoase pot fi radiografiile?