Propolis, cat de benefic este pentru sanatate?

Propolis, cat de benefic este pentru sanatate?

Propolis

Propolis, cat de benefic este pentru sanatate?

Propolisul, face banii?

Trebuie sa ne intarim organismul de fiecare data cand vine vremea rea!
Mierea, polenul, laptisorul de matca si propolisul sunt recomandate de medicina traditionala insa, Doctor MIT, va spune ca doar 2 dintre acestea sunt cu adevarat utile.
O fi PROPOLISUL unul dintre produsele apicole pe care merita sa dai banii, iarna?

In afara de "Propolisul, face banii?'

Te-ar mai putea interesa si

- tags: propolis, remedii traditionale, imunitate, sanatate, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ați venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivănescu și mi-am propus să caut adevărul din spatele miturilor medicale precum că scapi de hepatita daca te tai sub limba sau ca urinoterapia te salveaza de o multime de boli.

Pentru ca vorbim de boli in general si de terapii mai putin comune, haideti sa ne uitam mai departe in curtea produselor apicole si sa vedem daca propolisul poate fi incadrat in gama terapiilor false pe care tocmai ce le-am amintit sau este un produs terapeutic real?

In primul rand cum arata propolisul din stupul albinelor, nu cel din cutiile ambalate si vandute in magazine. Este un produs:

  1. solid
  2. vascos
  3. lichid sau
  4. casant

La temperatura ambientala normala de peste 20 de grade propolisul este un material vascos. Aceasta ne duce mai departe si anume la intrebarea: Ce rol are propolisul in stup?

  1. antibacterian
  2. antifungic
  3. izolant sau are
  4. toate (aceste roluri)

Cu siguranta, ati ghicit! Propolisul, fiind foarte maleabil este utilizat ca material izolant in interiorul stupului acoperind gauri sau crapaturi de pana la 6 mm in latime, protejand stupul impotriva apei si a curentilor de aer ce s-ar putea forma. In plus propolisul are rol antibacterian si antifungic.

Am putea spune, de pe acum, ca propolisul pare sa faca ceea ce se spune: ca vindeca rani, ca ajuta la crestere si ca mareste imunitatea organismului. Daca legat de rani si de leziunile de la suprafata pielii vom discuta imediat, ce putem spune despre efectele propolisului asupra organismului nostru, atunci cand este ingerat.

Efectele propolisului asupra organismului

Odata inghitit, propolisul ajunge in stomac unde se intalneste cu mai multi acizi:

  1. azotic
  2. sulfuric
  3. acidul clorhidric sau cu
  4. acidul lactic

Orice aliment si orice produs ingerat, trece prin furcile caudine ale acidului clorhidric din stomac. Acesta are rolul, natural, de a descompune produsul in componente. De aceea unele medicamente sunt incapsulate – pentru a proteja continutul lor de acidul gastric, adica clorhidric, si de a-l livra intreg in intestinul subtire de unde se poate absorbi mai departe in sange.

Iata de ce majoritatea produselor privite ca solutii minune, odate inghitite nu mai au nici un efect, in afara de cel placebo – pentru ca sunt distruse de catre acidul clorhidric.

Ca sa va faceti o idee despre cat de acid este mediul din interiorul stomacului nostru, va spun doar ca un pH neutru – modul de masurare al acididatii sau al bazicitatii – are valoarea de 7. O solutie total bazica are un pH de 14 iar una incredibil de acida are un pH apropiat de 0.

Acum, cat credeti ca este pH-ul acidului clorhidric din stomacul vostru daca stim ca aciditatea dintr-o baterie de masina este de 0,8?

  1. (un pH de) 7
  2. (de) 5
  3. (un pH de) 3,5 sau
  4. (de) 1,5

Cu putin efort am putea face o baterie auto din stomacul nostru pentru ca aciditatea din acestea ajunge pana la 1,5!

Atunci, care credeti ca este efectul acidului clorhidric asupra compusilor, sa ii numim activi, din alimentele si substantele pe care le inghitim:

  1. inactivare enzimatica
  2. descompunerea lanturilor proteice
  3. ambele sau are
  4. alte efecte

Cred ca va este evident ca raspunsul corect este al treilea.

Astfel imi fac datoria de a educa si de a atrage atentia ca daca mancam creier de vita nu adevenim mai inteligenti si nici mai virili daca mancam fudulii de porc pentru ca ce ajunge mai departe din stomac in intestinul subtire este total diferit de ceea ce am bagat in gura.

Acestea fiind zise caracteristicile imunomodulatoare ale propolisului, asa cum le banuim a fi in cazul albinelor, nu pot fi demonstrat la om pentru ca nu exista studii in vivo care sa traga o astfel de concluzie.

Dar sa nu ne oprim aici si sa ne uitam la propolis din perspectiva cea mai la indemana – actiunile acestuia din punct de vedere antibacterian, antifungic si de ce nu, poate si antiviral.

Din acest punct de vedere ce anume din propolis ar sustine aceste tipuri de actiuni?

  1. derivatii flavonici
  2. acidul ferulic
  3. acidul cafeic sau
  4. toate (acestea)

Propolisul este extraordinar de complex. Derivatii flavonici au actiuni antibiotice, acidul ferulic este antioxidant si un puternic agent ce provoaca apoptoza in celulele canceroase iar acidul cafeic, ce nu are nici o legatura cu cafeina, desi, v-ati gandit la asta!, pe langa capacitatile antioxidative pe care le are mai lupta cu succes impotriva fibrosarcomului, in plus fiind si un bun imunomodulator local.

Tratamentul cu tinctura de propolis

Pentru a vedea acum cat de eficient este acest produs din punct de vedere antiviral, haideti sa vedem daca in tratamentul herpesului genital propolisul a fost:

  1. mai putin eficient
  2. la fel de eficient
  3. mai eficient sau
  4. nu (il) putem compara

cu obisnuitul tratament cu aciclovir?

Daca sperati ca raspunsul corect este al treilea, atunci ati sperat bine 🙂
Intr-un studiu publicat in anul 2000 in revista Phytomedicine s-a demonstrat, pe un lot de 90 de pacienti, ca unguentul cu propolis a dus la vindecarea unui numar mai mare de pacienti decat a celor tratati cu aciclovir. Acesta nu este un indemn la a renunta la aciclovir ci, eventual, urmand sfatul medicului curant, de a combina aceste terapii.

Propolisul este eficient in mentinerea imunitatii puternice

In concluzie daca ne exprimam rezervele legate de efectelul propolisului ca aliment asupra imunitatii organismului dar luam in considerare tot ce am descoperit astazi plus faptul ca propolisul are efecte pozitive asupra majoritatii leziunilor pielii putem spune ca denumirea de propolis, ce in greaca inseamna “ la portile cetatii”, reflecta corect calitatile protective ale acestuia prin actiunile antibacteriene, antifungice, antivirale, antioxidante si antitumorale pe care propolisul ni le pune la dispozitie prin intermediul albinelor.

Asa ca, sa ne rugam pentru sanatatea albinelor, despre care, probabil ca stiti, ca sunt niste familii de insecte aflate intr-un declin grav la nivel mondial.

Crezi că știi un adevăr medical interesant?
Atunci scrie-ne despre el pe pagina de facebook a emisiunii sau accesează doctormit.ro.

“INTREABĂ ȘI CERCETEAZĂ!” și nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

vaccinul antigripal, gripa,
Anterior
Ce rol are vaccinul antigripal?
cornul de rinocer, impotenta,
Urmator
Cornul de rinocer si impotenta. Au legatura?
vaccinul antigripal, gripa,
Anterior
Ce rol are vaccinul antigripal?
cornul de rinocer, impotenta,
Urmator
Cornul de rinocer si impotenta. Au legatura?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Avatar for Mirel
    Mirel
    08/07/2021 at 6:15 am — Răspunde

    Buna ziua!
    Am 50 de ani si am o probleme cu refluxul gastric de multă vreme, ceea ce mi-a cauzat si aparitia unui astm nonalergic.
    Am si o prostatita cronică nespecifica care ma chinuie foarte tare, simptome de usturime la urinare si ejaculare precoce.
    Intrebarea este : pot folosi produse apicole, de genul laptisor de matca, polen, propolis, pastura pentru tratarea problemelor urinare, fara sa am probleme cu refluxul gastric? Nu știu care este aciditatea acestor produse apicole.
    Multumesc!

    • Avatar for Doctor MiT
      15/05/2022 at 3:50 pm — Răspunde

      Buna ziua!

      Daca nu abuzati de ele, le puteti folosi.

      Ganduri bune!


Back
SHARE

Propolis, cat de benefic este pentru sanatate?