Un articol redactat de catre Doctor in Inginerie Tiberiu Catalina, doctor in Inginerie Civila la INSA de Lyon, FRANTA, este conferentiar abilitat la Departamentul de Sisteme Termo-hidraulice si Protectia Atmosferei din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti si a coordonat implementarea proiectului "Scoli Sanatoase" in Romania.
***
Sectorul cladirilor este un contributor major de energie la consumul final total de energie si CO2 al UE emisii. In acelasi timp, nu putem neglija adevaratul scop al unei cladiri: acela de a pune la dispozitie ocupantii cu un mediu interior confortabil si sanatos.
Pe masura ce cladirile de scoli imbatranesc, ne scapa printre degete mentinerea lor la nivelul ridicat al cerintelor de invatare si predare. Cu 15 ani in urma, Organizatia Mondiala a Sanatatii atragea atentia asupra unui fapt incontestabil: Scoala joaca un rol crucial in construirea unor natiuni sanatoase in lume. In afara familiei, nicio alta institutie sociala nu are o influenta mai mare asupra viitorului copiilor ca scoala.
Importanta sanatatii climatului interior in scoli
Cand vine vorba de facilitati educationale, acestea sunt printre cele mai importante unitati din comunitatile noastre. Deoarece scolile prezinta o mult mai mare ocupare decat orice alta cladire, este vital sa existe un climat interior care sa nu afecteze confortul, sanatatea sau performanta intelectuala a copiilor. Printre diferitele tipuri de confort sunt doua care sunt vitale pentru mediul sanatos al copiilor: confortul termic si calitatea aerului din interior.
Daca majoritatea oamenilor sunt constienti de faptul ca poluarea aerului exterior le poate afecta sanatatea, nu sunt constienti ca poluarea aerului din interior poate avea efecte nocive si mai mari. Agentia privind Protectia Mediului anunta ca expunerea umana la poluantii din aer indica faptul ca nivelurile in interior pot fi de doua pana la cinci ori si ocazional de peste 100 de ori mai mare decat masuratorile in aer liber. Aceasta problema are potentialul de a fi si mai acut in cladirile de invatamant, deoarece scoala tipica are aproximativ de patru ori mai multi ocupanti decat cladirile de birouri pentru aceeasi suprafata. Astfel, gestionarea scolilor este un efort serios, care implica responsabilitatea pentru problemele legate de siguranta copiilor si fondurile publice. S-a estimat ca un copil obisnuit petrece in medie 4,7 ore (±2,2 ore) pe zi in scoli sau centre de agrement.
Acest lucru ii expune la concentratii constant mai mari de poluanti ai aerului decat cei prezenti in aer liber si conduce la dezvoltarea alergiilor si a astmului. Poluarea aerului interior poate proveni dintr-o gama larga de surse, in special intr-o cladire de invatamant. Particulele de praf sunt considerate de multi drept unul dintre cei mai critici poluanti ai aerului, iar unele estimari au sugerat ca acestea sunt responsabile pentru pana la 10000 de decese premature in Regatul Unit in fiecare an. Nivelurile ridicate de CO2 contribuie de asemenea la calitatea proasta a aerului. O serie de masuratori intr-un mod structurat esantion reprezentativ de 100 de scoli din Danemarca in toamna anului 2009 a constatat ca in medie concentratia de CO2 in timpul orelor de scoala a fost peste 1000 ppm, nivelul maxim recomandat de autoritatile scolare, pentru 56% din orele de scoala.
Ce denota studiile in legatura cu efectele asupra mediului si asupra sanatatii copiilor in scoli?
Alte studii de scoala efectele asupra mediului si asupra sanatatii asupra copiilor au fost efectuate in Europa, in special in tarile din nord. Efecte cardiovasculare si pulmonare precum respiratia rapida, exacerbarea astmului bronsic, alergiile si simptomele asemanatoare gripei pot fi, de asemenea, incluse in categorie de probleme de sanatate cauzate de IAQ necorespunzator (Department of Health, 2003) si pot fi clasificate sub eticheta: Sick-Building Syndrome – SBS sau Sindromul de Cladire Bolnava (Silva & Mesquita, 2013). Intr-un studiu efectuate pe 39 de scoli din Suedia, masuratorile au aratat ca 77% dintre scoli nu au indeplinit reglementarile codului. Mai mult, mentinerea unei calitati adecvate a aerului din interior in scoli a fost incet recunoscut ca un factor care contribuie la performanta de invatare a elevilor.
Daca cele mai multe studii din literatura de specialitate se concentreaza pe masuratori ale calitatii aerului sau asupra impactului ventilatiei naturale aproape nici un studiu nu exista referitor la rezolvarea scolilor existente prin sisteme de ventilare mecanica descentralizata sau centralizata.
In ceea ce priveste sistemele de ventilatie si cercetarea in scoli majoritatea cercetatorilor au analizat ventilatia prin deplasare costisitoare si foarte dependenta de geometria camerei) sau ventilatia la nivel de tavan (aplicabil pentru cladirile noi). Este clar ca starea actuala a tehnicii lipseste a studiilor de cercetare privind ventilatia prin amestecare sau optimizarea recuperarii caldurii (acustic, energie si flux de aer). Propunerea noastra este centrata pe cercetarea unui sistem inovator de ventilatie cuplat cu aer nou difuzoare, pentru a obtine o calitate optima a aerului interior cu energie minima consumata. Necesitatea unui sistem de ventilatie mecanica controlata este deci cruciala.
Demararea proiectului "Scoli Sanatoase"
Inceput in ianuarie 2022, proiectul Scoli Sanatoase (https://scolisanatoase.ro/) reuneste o echipa interdisciplinara de experti formata din ingineri de instalatii, ingineri constructori, arhitecti, antropologi, cercetatori, chimisti, medici, profesori si este coordonata de inginerul Tiberiu Catalina, conferentiar la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.
Dimensiunea de cercetare aplicativa a proiectului Scoli Sanatoase are ca obiectiv implementarea si testarea intr-o scoala-pilot din Bucuresti a unor solutii eficiente energetic de asigurare a calitatii aerului interior, a confortului termic, acustic si vizual. Proiectul propune, ca prima etapa, o serie de masuratori experimentale ale parametrilor interiori: temperatura, umiditatea, nivelul de praf, nivelul de compusii organici volatili, nivelul de radon, nivelul de dioxid de carbon si a altor poluanti interiori, nivelul de zgomot, nivelul iluminatului natural si artificial etc. si propunerea de solutii eficiente si inovatoare aplicabile cladirilor existente.
Proiectul "SCOLI SANATOASE" este multidisciplinar format dintr-o echipa de experti din mai multe domenii - ingineri de instalatii, ingineri constructori, arhitecti, antropologi, cercetatori, chimisti, medici, profesori si se contureaza ca un proiect unic nu doar in Romania, ci la nivel international.
Mai multe detalii pe website www.scolisanatoase.ro