Pro si Contra vaccinarii HPV a tinerelor!
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre vaccinul pentru HPV.
Este vaccinarea anti-HPV a tinerelor un act medical de urmat sau de evitat?
Le va proteja de cancerul de col uterin sau le va incuraja sa isi inceapa viata sexuala in mod neprotejat?
Poti sa iti formezi o opinie urmarind acest episod "Doctor MIT".
In afara de "Pro si Contra vaccinarii HPV a tinerelor!"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: HPV, vaccin, virus, cancer, boli cu transmitere sexuala, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la emisiunea Dr. MIT in care vom vedea in ce mituri medicale sa credem si de care sa ne ferim. Sunt Dr. Bogdan Ivanescu si sunt fascinat de mituri si credinte; le caut pe cele mai intalnite sau mai neobisnuite si le disec pentru dumneavoastra. Iata doar doua exemple dintre miturile cel mai raspindite: Oare vaccinurile duc la autism? Oare celulele stem sunt o promisiune desarta?
Haideti sa vedem pentru inceput daca vaccinarea adolescentelor le va proteja de cancerul de col uterin sau le va incuraja sa isi inceapa viata sexuala in mod neprotejat.
Pentru inceput, sa testam impreuna cate stim despre virusul papiloma uman si mai ales cat de multe nu stim. Programul va avea forma unui concurs, eu pun intrebarile, dumneavoastra ghiciti raspunsurile, iar la final veti afla care este premiul:
Care este cea mai raspandita infectie cu transmisie pe cale sexuala la nivel mondial? Variantele sunt : 1. Sifilis; 2. Chlamidia; 3. HIV; 4. HPV
Raspandirea virusului HPV
Sunteti tentati sa spuneti HIV, nu-i asa? Insa vom afla cu surprindere ca virusul papiloma uman este cel mai raspindit virus patogen din corpul uman. Mai mult de 80% dintre femeile de peste 50 de ani au cel putin un tip de HPV prezent in organism. Mergem mai departe si ne concentram pe acest virus papilloma, pentru ca, veti vedea, este o sursa uriasa de surprize.
De exemplu, cate tipuri de HPV credeti ca exista? Doua tipuri, trei tipuri, zece tipuri, sau… atentie… 40 de tipuri?
Ei bine, raspunsul corect este al patrulea; HPV prezinta mai mult de 40 de tipuri deci mai mult de 40 de nesanse de a-l intalni; aceasta este una dintre cele mai multe variatii ale aceluiasi virus in natura - majoritatea virusurilor prezinta 1 sau 2 tipuri virale. Acum, ca v-am incurcat cu doua intrebari –capcana, va voi pune una la care sigur veti fi mult mai aproape de raspuns.
Vorbim despre modul in care corpul nostru face fata infectiei cu HPV, deci cat de eficient credeti ca este organismul in a combate virusul? Variantele de raspuns le vom reprezenta prin procente: eficienta de 0%, de 50%, de 90% sau, ultima varianta, de chiar 99%?
Ei bine, raspunsul corect este 90%, insa cifra ridica un semn de intrebare: desi organismul elimina virusul in aceasta proportie extraordinara, totusi 80% dintre femeile peste 50 de ani prezinta virusul in organism. Asta se intampla deoarece atat femeile, cat si barbatii intra in contact de cateva ori pe parcursul vietii cu cel putin unul dintre cele 40 de tipuri de HPV.
Cat de grava e infectia cu HPV?
Dar sa vedem in continuare cat de grava este infectia cu HPV si anume ce boli provoaca virusul papiloma uman?
- Cancer de col uterin;
- cancerul vezical;
- Cancer anal sau
- Toate tipurile de cancer mentionate
Din nefericire, raspunsul corect este cel din urma , insa, ca sa pastram adevarul stiintific, este si mai grav decit atat: acestor boli grave li se adauga verucile, cancerul vulvar, vaginal, penian, orofaringian si mai nou anumite boli cardiovasculare a caror evolutie pare a fi influentata de catre infectia cu HPV.
Dealtfel, in 2008 Premiul Nobel in Medicina a fost acordat chiar pentru dovedirea relatiei de cauzalitate intre prezenta virusului si cancerul de col uterin.
Tinind cont de cele spuse, pe ce loc credeti ca se afla in Topul primelor 100 cauze de decese provocate de cancer la femei infectia cu HPV? Pe patru, pe cinci, pe 99 sau pe 100? Cred ca ati inceput sa ghiciti, este locul 4, din pacate, mult mai sus decit ne-am fi imaginat pina la inceptul acestei emisiuni.
Acum, insa va propun un experiment ca sa intelegem modul in care virusul actioneaza asupra organismului uman:
Imaginati-va ca aceasta portocala, pe care o pregatesc pentru invazie, este o celula umana invadata de catre un virus care este aceasta boaba de strugure ce se despieliteaza la momentul patrunderii prin coaja portocalei; adica virusul isi lasa in afara celulei capsula virala; vom vedea imediat de ce aceasta parte a virusului este importanta . Odata ce am inchis la loc portocala putem spune ca avem o celula umana infectata de virusul papiloma uman.
Daca asa actioneaza virusul asupra celulei, oare cum functioneaza vaccinul?
Vaccinul este alcatuit din proteine specifice HPV pe care le obtine din capsula virala, in mod evident non-infectioase – deoarece nu sunt virusul in sine – foarte similare cu in cazul nostru cu aceste bucati din pielita boabei de strugure; organismului ii sunt suficiente acestea pentru a-si recunoaste inamicul.
Asa cum stiti, sunt vaccinate in primul rand persoanele care nu au fost expuse virusului sau care au cel mai mic risc sa fi fost in contact cu HPV si anume fetele tinere inainte de inceperea vietii sexuale, aflate in grupa de varsta 13-18 ani.
Haideti ca mai avem doar doua intrebari. Cat de eficient este vaccinul? Zero la suta, 50 la suta, 93 la suta sau 99 la suta?
Raspunsul corect este numarul 3; o eficacitate de 93% este foarte buna daca luam in considerare vaccinurile antigripale care au o eficacitate de circa 90%.
La o asemenea eficacitate a vaccinarii si stiind tot ce stim, cu cat speram sa reducem mortalitatea cauzata de infectia cu HPV: 1 la suta, 33 la suta, 66 la suta sau 100%?
Raspunsul corect este regasit la numarul 3; salvarea vietii a mai mult de doua treimi dintre femeile care astazi mor ca urmare a infectarii cu HPV ar fi o reusita ce evoca eficienta vaccinarii antipoliomielitice.
Dupa tot acest ping-pong cu informatii, sa atacam frontal miturile.
Mitul numarul unu: vaccinul declanseaza cancerul de col uterin!
Acest mit este usor de demontat. Vaccinul contine doar poze “fata-profil” ale virusului pentru ca organismul nostru sa il identifice usor si nu virusul in sine. Deci, nu avem cum sa ne imbolnavim de vreuna dintre bolile provocate de virusul papiloma uman datorita vaccinarii.
Mitul numarul doi: Vaccinul incurajeaza fetele sa inceapa viata sexuala mai devreme!
Legat de acest mit, pot spune ca raspunsul se afla in fiecare si este legat de educatie, religie si interese. In segmentul care a initiat curentul opozitional vaccinarii anti-HPV se afla nume importante de firme de asigurari de sanatate din Statele Unite care au fost obligate sa suporte costurile vaccinarii pentru toate fetele incluse in programul de vaccinare. Alaturat acestor firme se afla grupuri puternic religioase care afirma ca vaccinarea anti-HPV ar incuraja inceperea vietii sexuale la copii si femeile tinere mai devreme decat s-ar fi intamplat in mod normal.
Concluzia este ca validarea sau invalidarea acestui mit este doar la tine! Acum ca stii toate acestea tu ti-ai vaccina copilul?
Va astept saptamina vitoare sa descoperim impreuna daca celulele stem recoltate la nastere sunt un adevar hiperinflat sau o solutie simpla ce salveaza vieti?
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.