Primul si ultimul Premiu Nobel pentru un vaccin! #132

Primul si ultimul Premiu Nobel pentru un vaccin! #132

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu și mi-am propus sa va aduc cele mai noi si mai interesante informatii medicale!

In episoadele anterioare am vorbit despre primul Premiu Nobel acordat vreodata in medicina. Am aflat ca a fost castigat de un neamt si anume pentru gasirea unei solutii la o problema care ucidea fiecare al doilea copil care se confrunta cu ea.

Daca sunteti curiosi sa aflati despre ce e vorba, cautati episodul dedicat primului Premiu Nobel in podcasturile Medicina pe limba ta de pe kissfm.ro!

Azi incep prin a va spune ca 80% din tot comertul global se desfasoara pe mare, nu aerian sau rutier! De aceea Canalul Panama gestioneaza 5% din tot ce se vinde pe suprafata acestei planete.

Poate parea mica cifra insa, din punct de vedere economic e uriasa. Altfel spus, daca aceasta cale de trecere din Oceanul Atlantic in Oceanul Pacific nu ar mai exista de maine, tot de maine ne-am lupta cu o inflatie de pana la 5% aparuta peste noapte!

De ce bat moneda pe asta? Pentru ca primul si singurul Premiu Nobel acordat unui vaccin profilactic s-a dat in 1951 pentru “inventarea” vaccinului impotriva febrei galbene.

Febra galbena era cat pe ce era sa ne lase fara Canalul Panama. In 1819 Regatul Spaniol a incercat sa sape acest canal dar n-au reusit pentru ca 80 de ani mai apoi, inginerul Lesseps, cel care a creat Canalul Suez, sa bage si el o fisa. In acest caz insa stim ca 22,000 de oameni au murit din cauza febrei galbene si a malariei. Proiectul a esuat si Ferdinand de Lesseps a dat faliment.

Febra galbena a fost invinsa de Max Theiler care a inventat primul vaccin cu virus viu-atenuat. De atunci si pana acum folosim tulpina 17D creata de el in 1930. Vaccinul are o eficacitate de 99% si da imunitate pe viata. Plus ca autoritatile il dau ca obligatoriu daca umbli prin zone de unde se stie ca il poti lua.

Ca picanterie, dupa acest premiu, nu s-a mai oferit niciodata Nobelul pentru inventarea unui vaccin deoarece ideea de vaccin a capatat aura de normalitate in medicina.

Acum stii. Asa ca intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

 

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, Alfred Nobel, premiul nobel,  KISS FM, Doctor MiT, -

Previous post
Povestea serului anti-difteric #131
Next post
Pielea de gaina si frigul - de ce e degeaba? #133

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back
SHARE

Primul si ultimul Premiu Nobel pentru un vaccin! #132

  • slot dana
  • slot dana
  • https://www.micheauxfilmfest.com/wp-includes/iced/ziatogel/
  • Toto 4D
  • rambototo
  • https://magicocapilarstore.com/
  • https://bunkknot.org/