Primul Premiu Nobel s-a acordat pentru? #130

Primul Premiu Nobel s-a acordat pentru? #130

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu și mi-am propus sa va aduc cele mai noi si mai interesante informatii medicale!

Data trecuta, in episodul dedicat Premiului Nobel romanesc, pe care il puteti gasi in podcastul Medicina pe limba ta de pe kissfm.ro am profetit ca unora nu o sa le placa motivul pentru care a fost acordat primul Premiu Nobel in Medicina.

Ma rog, celor ce nu isi aduc aminte biologia de a unspea sau care au chiulit. Pe noi, restul, va promit ca o sa ne unga pe suflet.

Ideea acestui episod din Medicina pe limba ta mi s-a nascut in mintea deoarece, Lord, unul dintre cainii mei are o infectie urinara cu Corynebacterium. Intrebat fiind daca aceasta poate trece la om, mi-am adus aminte de Axel Munthe, cel care a scris Cartea de la San Michele, carte pe care o iubesc.

Munthe, medic fiind, s-a luptat cu o alta versiune de bacterie decat cea pe care o are Lord si anume cu Corynebacterium diphteriae.

V-ati prins dupa nume ca e vorba de difterie. Si la fel de bine, vad ca nu va misca deloc. Difterie? Ce o mai fi cu asta, ca n-am mai auzit de mult de ea? Ei bine, n-ati mai auzit si din cauza primului Premiu Nobel.

Difteria, pana in 1901 cand au inceput Premiile Nobel, ucidea fiecare al doilea copil mic pe care il imbolnavea. Aveai doi copii atunci? Stiai ca, odata pornita pandemia, pe unul il pierdeai.

Modul in care se murea era groaznic. Copilului dar si adultului i se formau niste membrane albicioase in gat care inchideau calea aeriana incet, incet. Adica bolnavul se sufoca treptat-treptat. Asta daca nu murea de miocardita prin stop cardiac sau prin paralizia muschilor respiratori.

Tot ceea ce puteai face in ultima instanta, ceea ce facea si Axel Munthe, si mai vedem si prin filme cand se ineaca cineva cu mancare, era traheostomia. Adica ii baga copilului un bisturiu intre doua inele traheice ca aerul sa-i intre in plamani.

Primul Premiu Nobel in Medicina s-a acordat pentru inventarea unui vaccin - intre ghilimele - adica a seroterapiei difterice.

Povestea fabuloasa a acesteia vine in urmatorul episod!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

 

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, Alfred Nobel, premiul nobel, difterie,  KISS FM, Doctor MiT, -

Previous post
Premiul Nobel romanesc - cand si de ce? #129
Next post
Povestea serului anti-difteric #131

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back
SHARE

Primul Premiu Nobel s-a acordat pentru? #130

  • slot dana
  • situs toto
  • https://www.micheauxfilmfest.com/wp-includes/iced/ziatogel/
  • Toto 4D
  • rambototo
  • https://magicocapilarstore.com/
  • https://happylifestyletrends.com/
  • https://aarc.sg/