Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu și mi-am propus să vă aduc cele mai noi și mai interesante informații medicale!
Luna aceasta am pregătit pentru voi, cei ce ați ajuns să fiți pasionați de emisiunea Medicina pe limba ta, câteva povești.
Iar povestea noastră începe pe 10 decembrie 1896, când moare Alfred Nobel. Cinci ani mai târziu încep să fie acordate premiile ce îi poartă numele.
Inventatorul dinamitei a purtat în suflet aceleași regrete pe care le va încerca jumătate de secol mai târziu și Albert Einstein. Așa că, pentru a contribui la progresul civilizației umane, din averea proprie Nobel decide să fie acordat câte un premiu anual în fiecare disciplină din cele pe care le veți auzi acum.
- Un premiu alocat Fizicii.
- Unul Chimiei.
- Altul în Fiziologie ori Medicină și altul pentru Literatură, mai specific pentru opere literare remarcabile, cu “o tendință idealistă” (închei citatul).
- Mai este un premiu pentru Pace, și aici se încheie lista originală a lui Alfred Nobel.
Insa din 1968, la inițiativa Băncii Naționale a Suediei, s-a creat și Premiul Nobel pentru Economie.
Ceea ce a declanșat această idee a lui Alfred Nobel este o greșeală a unui redactor de ziar. La decesul fratelui său, Ludvig Nobel, respectivul ziar publică un necrolog cu titlul “Negustorul morții a murit”, crezând că Alfred murise și nu fratele său. Aceasta pentru că dinamita nu doar crea tuneluri în munți, ci ucidea și oameni în războaie.
Alfred Nobel este șocat când înțelege percepția omenirii legată de dinamită, una dintre cele 350 de invenții și brevete pe care le-a realizat. Astfel, testamentul său va ajunge să ducă la crearea Fundației Nobel și a premiilor pe care le știm.
Ca picanterie, în acest an, 2024, valoarea premiului pentru fiecare disciplină a fost o idee mai mare de 1 milion de dolari. Iar Premiile Nobel se acordă EXCLUSIV din dobânzile averii uriașe ale lui Alfred Nobel, astfel încât de 120 de ani aceste premii stimulează și recompensează mințile luminate ale planetei.
Acum știți esențialul despre Premiul Nobel. În episoadele următoare vă spun ce român a câștigat acest premiu și pentru ce.
Până atunci, întreabă și cercetează! Și nu pierde Doctor MiT!
Te-ar mai putea interesa si
- tags: Medicina pe limba ta, Alfred Nobel, premiul nobel, KISS FM, Doctor MiT, -
No Comment