Poti face carii de la fumat?

Poti face carii de la fumat?

infarct, fumatul,

Poti face carii de la fumat?

Afla in acest episod daca poti face carii de la fumat sau este doar un mit.

Imaginile de pe pachetele de tigari ne spun ca, in timp, fumatorii isi pot pierde dintii.
Cat este acestea adevar si cat sperietoare, afli acum!

 

Te-ar mai putea interesa

- tags: carii, fumat, dinti, stomatologie, bacterii, tigarile, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca fumatul da dependenta sau ca dulciurile ne provoaca aparitia cariilor.

Haideti sa combinam aceste doua mituri si sa vedem cat de exagerate, sau nu, sunt reclamele de pe pachetele de tigari care spun ca fumatul poate duce pana la carierea si pierderea dintilor.

Cu totii am vazut acele poze hidoase de pe pachetele de tigari si nu o data ne-am intrebat daca nu cumva sunt un pic cam exagerate doar ca sa ne sperie si sa ne faca sa renuntam la fumat.

Asa ca, o sa vedem in minutele urmatoare, cat de adevarate sunt avertismentele de pe pachetele de tigari si vom incepe cu cel mai simplu: fumatul duce la carii si la pierderea dintilor.

Ca un simplu abur sa provoace acele efecte oribile, dinti cu gauri sau chiar dinti lipsa, ar trebui ca ceva, din fumul de tigara, sa actioneze asupra dintelui si sa il degradeze. Dar ce ar putea afecta cea mai dura structura din corpul uman alcatuita din minerale in procent mai mare de 95%?

Ce provoaca aparitia cariilor?

Haideti intai sa ne aducem aminte, ce provoaca aparitia cariilor, dupa cum am invatat in alte episoade, aici, la Doctor MIT?

  1. (anumite) bacterii(le)
  2. trismusul (adica scrasnetul dintilor in timpul somnului)
  3. ghinionul sau
  4. nu se cunoaste (cauza)

Daca ati vazut episoadele anterioare, cu siguranta ati raspuns: bacteriile.

Sa mergem mai departe si sa ne reamintim ce anume, legat de bacterii, declansa aparitia cariilor:

  1. (bacteriile au) actiune mecanica
  2. (pot facilita) aparitia parazitilor
  3. scad pH-ului (din gura) sub 5,5 sau
  4. toate (acestea)

Ne aducem aminte ca pH-ul salivei, sub 5,5, determina aparitia cariilor. Dar ce anume “deranjeaza“ acest pH, care merge spre acid?

  1. dizolva pulpa dentara
  2. dizolva dentina
  3. provoaca afte sau
  4. depaseste puterea de remineralizare (a dintelui)

Scaderea pH-ului sub 5,5 anihileaza puterea de remineralizare a dintilor - singurul mod prin care dintii nostri se auto-vindeca.

Ca tot acest lant de evenimente nefericite sa se produca, ar trebui, in mod evident, ca fumul de tigara sa contina produsi acizi. Pana sa vedem daca este asa sau nu, haideti sa mai investigam un aspect important.

Puterea de remineralizare a dintelui de fapt arata in ce grad dintele “absoarbe” mineralele necesare din saliva. Astfel, in timpul somnului, dintii nostri extrag mineralele din saliva pe care o producem si se auto-insanatosesc, asta ca sa fac un tablou idilic 🙂

Fumatul si saliva

Aceasta inseamna ca, daca volumul de saliva pe care il excretam noaptea ar scadea, si cantitatea de minerale ce ar ajunge la dinti, ar scadea, nu?
Evident ca, asa este!

Tot ce ne-a mai ramas acum este sa vedem daca fumul de tigara ar putea contine acizi si daca, obiceiul fumatului, poate determina scaderea secretiei salivare. Haideti sa raspundem ultimei intrebari:

1. DA sau 2. NU

Din nefericire senzatia de uscare a gurii pe care o au fumatorii cronici se datoreaza suprasolicitarii in timp a glandelor salivare, fapt care duce la scaderea cantitatii de saliva pe care o poate produce un fumator - adica, pe timpul noptii cantitatea de saliva ce ar purta mineralele necesare pastrarii sanatatii dintilor, este mai mica in cazul unui fumator decat la un nefumator.

Poate insa ca, fumul acela alburiu al tigarii, este inofensiv!

Haideti sa taiem fumul cu cutitul si sa vedem ce gasim in el. N-o sa fie cu variante de raspuns pentru ca avem de enumerat multi compusi chimici, dintre care mai importanti ar fi:
- formaldehida, pe care o utilizam la imbalsamarea cadavrelor
- benezenul, pe care il mai gasim si la pompele de benzina
- arsenicul, utilizat in pesticide si otravuri
- monoxidul de carbon, din tevile de esapament
- si, regina substantelor chimice din tigara, acidul cianhidric, supranumit si acidul prusic, utilizat ca si arma chimica inca de la primul razboi mondial, incoace.

Nu, nu va speriati ca ati muri de la prima tigara trasa in plamani, pentru ca toate aceste substante se gasesc, dupa cum stiti, in cantitati prea mici pentru a fi letale din prima.

Insa ceea ce se intampla poate fi descris astfel: toti acesti minunati compusi chimici ne acidifica saliva, al carei pH scade sub 5,5 si astfel dintele nu mai poate extrage mineralele dintr-o saliva oricum produsa intr-o cantitate insuficienta, astfel incat streptococii mutans si sobrinus ne gauresc dintii provocand carii sau chiar pierderea lor.

Daca va ganditi ca si nefumatorii fac carii, imaginati-va astfel cat de adevarate sunt avertismentele de pe pachetele de tigari legate de fumat, de carii si de caderea dintilor!

Crezi ca stii un adevar medical interesant?
Atunci scrie-ne despre el pe adresa de facebook a emsiunii sau acceseaza doctormit.ro.
INTREABA SI CERCETEAZA! si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Fumatul, impotenta,
Anterior
Fumatul si efectele asupra impotentei!
infarct, fumatul,
Urmator
Infarct si fumatul - se poate demonstra vreo legatura?
Fumatul, impotenta,
Anterior
Fumatul si efectele asupra impotentei!
infarct, fumatul,
Urmator
Infarct si fumatul - se poate demonstra vreo legatura?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Poti face carii de la fumat?