De ce pot fi periculoase formatiunile din ochi?
Formatiunile din ochi, cauzele acestora si cat sunt de periculoase.
Afla ce iti spun acele formatiuni aparent mobile din ochii tai, care se misca odata cu privirea! S-ar putea sa fii ingrijorat...
In afara de "De ce pot fi periculoase formatiunile din ochi?"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: formatiunile din ochi, vederea, boli, miodezopsia, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor medicale in care am fost invatati sa credem precum ca morcovii ne imbunatatesc vederea sau ca, dimpotriva, iti poti strica vederea daca iti “fortezi” ochii citind fara ochelari.
Intr-un episod anterior Doctor MIT am aflat adevarul despre chestiile alea care ne plutesc prin ochi si nu stim ce sunt: de fapt nu sunt nici paraziti si, in general, nici nu reprezinta vreun semn al unui proces neoplazic. Am descoperit ca de fapt, in urma depolimerizarii retelei de colagen si de acid hialuronic din camera posterioara a ochiului ce contine umoarea vitroasa, lanturile de proteine incep sa se plimbe liber prin respectivul lichid si incepem sa le vedem.
Ca sa facem o mica recapitulare a episodului anterior ce a abordat acest subiect, care sunt cauzele miodezopsiei, asa dupa cum numim stiintific acest fenomen?
- alimentatia dezechilibrata, excesiv proteica
- Fumatul sau consumul de droguri, in general procesele oxidative
- pur si simplu, avansarea in varsta sau
- Toate la un loc
Daca v-ati gandit sa aratati cu degetul doar catre fumatori, nu e ok. Ganditi-va insa prin ce trece un fumator ce avanseaza in varsta folosind si droguri recreationale! De fapt toate motivele amintite sunt de blamat.
Cum apar formatiunile din ochi
Ceea ce nu v-am spus insa in episodul anterior este faptul ca inmultirea pieselor flotante in ochi este asociata cu scaderea volumului umorii vitroase si implicit a ochiului. Aceasta duce la:
- cresterea acuitatii vizuale sau 2. Dimpotriva, la scaderea claritatii vederii din cauza modificarii distantei dintre cristalin si retina?
Orice modificare non-fiziologica de obicei este contrara functionarii optime a organismului. Deci, daca observati o intensificare a miodezopsiei asteptati-va si la o degradare a vederii.
Si atunci apare intrebarea: ce am de facut?
Primul lucru ar fi sa va evaluati regimul de viata: verdeturile la masa voastra sunt un eveniment special? Atunci reduceti aportul proteic animal si cresteti-l pe cel vegetal. Consumati produsi oxidativi precum alcoolul sau fumati? Stiti ce aveti de facut legat de acestea.
Daca fenomenul este insa prea intens ori deranjant atunci in afara acestor actiuni mai trebuie sa:
- vizitati oftalmologul deoarece intr-o oarecare masura, aceasta poate fi un semn premergator al dezlipirii de retina mai ales daca este insotita de fotopsie – vederea de fulgere sau de sclipiri de lumina scurte si neasteptate. In plus, daca miodezopsia este cauzata de dezlipirea de retina, atunci pacientul mai poate vedea un corp plutitor circular si mare ce se numeste Inelul lui Weiss insa, daca asteptam sa il vedem pe aceasta, poate fi cam tarziu pentru a interveni.
Al doilea pas pe care l-am putea face este sa scapam de aceste corpuri proteice.
Cum putem preveni formatiunile din ochi
Iar aceasta se poate face in mai multe moduri. Unul dintre ele este vitrectomia in care continutul camerei posterioare a ochiului, umoarea vitroasa, este indepartat si inlocuit cu solutie salina.
A doua varianta o reprezinta interventia laser in care masele proteice flotante sunt pulverizate cu ajutorul unui laser sintetic YAG. Exista insa voci care afirma ca riscurile unei asemenea interventii ar depasi beneficiile. Timpul ne va spune cine are dreptate.
Si nu in ultimul rand exista si o abordare farmaceutica a acestei probleme. Insa pentru aceasta cereti sfatul unui medic oftalmolog care sa va prescrie ceva specializat conditiei dumneavoastre.
Rezumand, in aceste doua episoade Doctor MIT dedicate miodezopsiei am aflat ca umbrele pe care le vedem in ochi atunci cand privim in zare nu sunt paraziti ci doar lanturi proteice, ca in mod normal nu au semnficatie clinica dar ca, atunci cand se inmultesc, trebuie sa fugim la oftalmolog pentru ca s-ar putea sa indice o dezlipire de retina.
Daca aveti alte intrebari legate de vedere vizitati pagina de Facebook a emisiunii sau accesati doctormit.ro!
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.