Pot celulele stem trata autismul? Ep. 2
Afla tot ce trebuie sa stii despre tratamentul pentru autism cu celule stem.
Acest episod te ajuta sa afli cea mai noua ipoteza legata de ceea ce provoaca autismul si ce tip de celule stem sunt cele mai utile in transplant!
In afara de "Pot celulele stem trata autismul? Ep. 2"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: autism, celule stem, creier, sistem nervos, copii, boli neuronale, sitemul imun, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca forma burtii iti indica ce sex va avea bebelusul ori ca nu exista leac pentru autism.
Da, ati auzit bine, in calitate de Doctor MIT mi-am propus sa demitizez credinta ca autismul nu poate fi vindecat. Iar pentru aceasta am construit o mini-serie de episoade dedicate acestui subiect. In primul ati aflat ca autismul nu este o este o boala rara – o maternitate in care lunar se nasc 250 de bebelusi, aduce pe lume 4 copii cu autism pentru ca incidenta este de 1 caz de autism la fiecare 59 de nasteri.
In al doilea rand ati aflat ca autismul este de fapt un spectru de manifestari deoarece boala este extrem de complexa, de unde si dificultatea de a pune degetul exact pe cauza ei: pacientul prezinta tulburari de la nivel gastro-intestinal pana la nivel psihic.
Ce a provocat aparitia autismului?
Se suspecteaza ca autismul este legat de utilizarea decenii la rand a pesticidelor din gama organo-fosfatilor ceea ce incepe sa isi puna amprenta asupra umanitatii: atat de multe chimicale in sol incep sa se transfere din ce in ce mai mult la fainoasele si leguminoasele pe care le mancam zilnic si par a ne afecta mai mult decat credeam.
Se considera ca aceste pesticide modifica drastic flora intestinala a celor mici si tulbura functiile hormonale ale intestinului. Sa nu uitam ca acesta este foarte implicat in productia de neuro-mediatori: 95% din hormonul fericirii, serotonina, este secretat de tubul digestiv, asta doar ca sa dau un exemplu.
Aceste modificari de mediatori par a provoca un stress puternic la nivel cerebral si, in special, la nivelul celulelor gliale. Doar ca sa ne amintim, acestea sunt de 10 ori mai numeroase decat neuronii si extrem de importante. O alta afectiune care le vizeaza si care duce la demielinizarea neuronilor este scleroza multipla deci nu e de jucat cu ele.
Am inteles din episodul trecut ca transplantul de celule stem ar putea fi solutia pentru tratarea autismului. Doar ca sa ne reimprospatam memoria, care dintre urmatoarele raspunsuri este corect: celulele stem, odata transplantate:
- reduc inflamatia celulelor gliale
- Se replica in celule gliale daca acestea sunt distruse
- prin actiunea paracrina moduleaza raspunsul imun in relatie cu celulele gliale sau, de fapt, celulele stem
- fac toate aceste lucruri
Daca este cazul sa ne miram, ne putem mira legat de celulele stem deoarece acestea fac o groza de lucruri, printre care, toate cele amintite.
Dar care celule stem sunt mai bune pentru transplant in autism?
- celulele stem adulte din sangele periferic
- Cele obtinute prin transplantul de maduva ca in leucemii
- celule stem tinere de la un donator inrudit sau
- Celulele stem recoltate la nasterea copilului diagnosticat cu autism
In realitate ati avea de ales doar intre variantele 3 si 4 dar raspunsul cel mai bun este al patrulea. Ideal ar fi sa recoltam celule stem la nasterea tuturor copiilor deoarece fiecare al 59-lea le-ar folosi, aceasta fiind incidenta autismului: 1 copil cu autism la 59 de nasteri.
Nu este incorect nici raspunsul al treilea deoarece celulele stem tinere sunt cele mai indicate in transplant putandu-le administra chiar si in transplanturi imperfect compatibile ceea ce nu ne permitem legat de celulele stem adulte.
Cum se face transplantul cu celule stem in cazul copiii cu autism?
Iar acum ramane sa raspundem intrebarii cele mai importante: cum se face transplantul cu celule stem in cazul copiilor diagnosticati cu autism?
- concentratul de celule stem se dilueaza si se perfuzeaza in fluxul sangvin al pacientului sau 2. Se administreaza sub control imagistic direct la nivel cerebral?
Sunt destul de rare ocaziile in care trebuie sa depunem celulele stem fix in aria tinta. In cele mai multe cazuri este suficient sa le “aruncam” in fluxul sangvin pentru ca, datorita homeostaziei si chemotactismului, ele vor fi atrase de zonele care au cea mai mare nevoie de ele.
In concluzie, recoltati celule stem la nasterea copiilor vostri sau, daca ati facut-o deja, recomandati-le prietenilor sa o faca pentru ca in afara celor peste 80 de boli cu potential letal pe care le trateaza iata ca aplicatiile cu acest tip de celule incep sa se inmulteasca!
Astazi v-ati reamintit care este substratul autismului si, mai ales, cu ce tip de celule si in ce fel se face transplantul de celule stem in cazul pacientilor ce prezinta manifestari de spectru autistic.
Pentru alte informatii la fel de interesante acceseaza doctormit.ro sau viziteaza pagina de Facebook a emisiunii. Intreaba si cerceteaza!
Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.