Adevarul despre poliomielita
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre poliomielita.
In afara de "Adevarul despre poliomelita"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: poliomielita, boli ale copilariei, vaccinul antipolio, imunizare, copii, Doctor MiT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MiT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor medicale precum ca febra inalta a copiilor duce la epilepsie.
In aceasta serie de episoade Doctor MiT raspundem intrebarii: este mai bine sa treaca copiii prin bolile copilariei sau nu?
Asa ca astazi vom discuta despre o boala despre care nu prea mai stim multe: poliomielita. Avand in vedere ca nu prea mai vorbim despre ea, haideti sa clarificam o informatie: este poliomielita o boala a coplariei alaturi de rujeola, rubeola sau oreion?
1. Da sau 2. NU
Ei bine, poliomielita ESTE o boala a copilariei. Atunci de ce nu mai auzim de cazuri de polio? Vom clarifica aceasta in cateva minute.
Daca am stabilit ca poliomielita este o boala a copilariei, haideti sa raspundem intrebarii initiale: este bine sa lasam copiii sa treaca prin aceasta boala?
Efectele poliomielitei
S-ar putea ca polio sa nu fie prea spectaculoasa in manifestari si de aceea sa nu stim multe despre ea deci poate ca am putea lasa copiii sa isi capete imunitate naturala. Ca sa vedem daca asa e, ne lamurim asupra manifestarilor patognomonice de polio:
- febra
- durere in gat
- fotofobie adica pacientul nu poate privi in lumina intensa sau
- paralizia membrelor
Ati ales o varianta de raspuns? Simptomul cel mai clar de poliomielita este paralizia membrelor de unde si denumirea alternativa a bolii: fiind o boala a copilariei ce se manifesta prin paralizii se mai numeste si paralizia infantila.
Aceasta este declansata de multiplicarea virusului polio in centrii nervosi din bulbul cerebral. Aceasta duce la instalarea paraliziei temporare sau definitive a membrelor in:
- ore
- zile
- luni sau
- in ani
In doar 4 ore de la infectare poti incepe sa paralizezi.
Pare o boala a copilariei cam serioasa nu-i asa?
Vaccinul antipolio
Ei bine, vestea buna este ca doar 5 la mie dintre bolnavi ajung sa paralizeze. Vestea proasta e ca pana la o treime dintre acestia mor din cauza unei forme particulare de polio care paralizeaza:
- muschi ai gatului
- muschii respiratori
- muschii membrelor superioare sau
- pe cei ai membrelor inferioare?
In anul 1928, in Statele Unite a fost inventat primul plaman de otel. Acesta permitea copiilor ce sufereau de paralizia muschilor respiratori sa supravietuiasca in saptamanile necesare vindecarii, vorbind aici de cei ce se vindecau si nu decedau, evident.
Daca tot am amintit de vindecare, care este tratamentul poliomielitei?
- aspirina in cantitati mari
- vitamina C, cam 400 de miligrame pe zi timp de un an
- administrarea de IDARUCIZUMAB sau
- nu exista tratament pentru poliomielita
Ati ales o terapie? Bine, pentru ca acum urmeaza sa va spun ca nu exista nici un tratament pentru poliomielita!
Odata infectat, astepti sa vezi in ce categorie te incadrezi: vindecare spontana, paralizie temporara, paralizie definitiva sau deces?
Dar revin la intrebarea de la inceputul episodului: de ce nu mai vorbim despre polio zilele acestea?
Raspunsul este: pentru ca poliomielita este a doua boala a umanitatii ce va fi eradicata!
Va invit sa ghiciti anul in care se preconizeaza ca nu vom mai cunoaste nici un caz de poliomielita pe Pamant:
- 2018
- 2019
- 2030 sau
- in doar 33 de ani de acum inainte adica in 2050
Avand in vedere ca acest episod Doctor MIT a fost difuzat in 2017, se estimeaza ca poliomielita va fi eradicata la nivel mondial, la anul, adica in 2018. In 1988 au fost 350,000 de cazuri. Anul trecut au fost 42.
Aceasta se datoreaza faptului ca nimeni nu s-a gandit sa acuze vaccinul antipolio ca ar provoca autism asa ca acesta a fost administrat si acceptat pe scara larga la nivelul intregii planete. Anul acesta au mai fost cateva cazuri in Afganistan, Pakistan si in Nigeria si puteti intelege de ce, insa, Organizatia Mondiala a Sanatatii cu sprijin militar a reusit sa duca la bun sfarsit campaniile de vaccinare in 2017 si in aceste zone.
Pe scurt, sa multumim pentru vaccinul antipolio inventat in 1950 de Jonas Salk si sa nu uitati sa il folositi totusi si in urmatorii ani daca mergeti prin tarile pe care le-am amintit, doar de siguranta.
Tranmiterea poliomielitei
Si, pentru ca ati fost atat de curiosi si ati stat pana la sfarsit, veti afla modul in care aceasta boala ingrozitoare se transmite la om:
- prin materii fecale adica prin nespalat pe maini dupa vizita la toaleta
- muscatura tantarului anofel si tigru
- stranut sau
- prin act sexual neprotejat
Va invit sa nu confundati poliomielita cu malaria. Aceasta din urma se transmite prin muscatura de tantar pe cand poliomielita se transmite de la unul la altul prin nespalarea pe maini dupa mersul la toaleta. Atat de simplu ar fi fost de evitat o boala atat de grava!
Va las cu aceste informatii si va invit sa cautati pe doctormit.ro episodul dedicat restului de boli pe care le poti lua sau transmite daca nu te-ai spalat pe maini inainte de masa.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.