Stii de ce ti se face pielea de gaina? Descopera acum!
Afla acum de ce ti se face pielea de gaina si ti se ridica parul pe cap!
In afara de "Stii de ce ti se face pielea de gaina si ti se ridica parul pe cap?"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: pielea de gaina, reflexe, oripilarea, ridicarea parului, sistemul nervos simpatic, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sut doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus a caut adevarul din spatele miturilor medicale ce spun ca faci negi daca pui mana pe broaste raioase sau ca vitiligo se ia.
Astazi ne oprim tot in zona pielii si raspundem intrebarii adresate de multi fani ai emisiunii Doctor MIT si anume de ce ni se face pielea de gaina atunci cand suntem emotionati sau ne este frig?
Ti-ai pus si tu aceeasi intrebare? Atunci hai sa descalcim impreuna acest mister.
De ce apare pielea de gaina
Sunt anumite conditii care determina aceasta reactie ciudata a pielii si parului nostru. Haideti sa vedem care sunt circumstantele in care ne apare pielea de gaina:
- la frig
- la emotii pozitive puternice
- atunci cand ne speriem sau
- in toate aceste cazuri putem experimenta acest reflex ciudat
Daca primele doua ne sunt clare va invit sa nu uitati ca atunci cand ne este frica, asa cum se zice in popor, "ni se ridica paru'n cap" care de fapt este acelasi lucru cu pielea de gaina.
De ce? Haideti sa vedem care este mecanismul comun al aparitiei pielii de gaina si al ridicarii parului pe cap:
- constrictia epidermului
- vaso-constrictia de la radacina firului de par
- contractia muschiului de la radacina folicului pilos sau
- de fapt mecanismul producerii acestui fenomen nu este inca cunoscut
A treia varianta de raspuns este cea corecta. Si atunci cand ni se ridica paru'n cap si cand ni se increteste pielea de fapt asistam la o erectare a firului de par in urma contractarii muschiului acestuia.
Oripilarea si ridicarea parului
Aflam imediat de ce natura a decis sa se joace cu noi in acest fel dar pana atunci va mai spun un secret: de fapt denumirea corecta a pielii de gaina este oripilarea. Da, exact ca atunci cand spunem ca ne-am oripilat, ca am vazut ceva groaznic. Oripilare a aparut din latinescul horrere - a sta la verticala - si pilus care inseamna par.
Revenind, evolutia face lucrurile sa se intample cu un motiv. Care ar fi motivele pentru oripilare, ca sa folosim terminologia corecta?
- termoreglarea
- obtinerea unei atitudini defensiv-ofensive
- in cazul emotiilor pozitive nu exista un raspuns logic sau
- toate variantele prezentate sunt valide
Sa le luam pe rand ca sa aflam adevarul: in cazul frigului si a termoreglarii, ridicarea firelor de par are ca rol crearea unui strat suplimentar de aer intre acestea, aerul fiind un bun izolator termic. Pe langa aceasta, contractarea muschiului pilos genereaza caldura.
Mergand la a doua varianta de raspuns, prin erectia firelor de par parem mai mari in fata pericolului. Cel mai simplu ganditi-va la un caine speriat sau agresiv caruia i se ridica parul pe spinare. In zilele noastre aceasta este clar un atavism dar arata cat de aproape de animale si in special de maimute, inca se afla majoritatea noastra.
Sistemul nervos simpatic si foliculii de par
Legat de emotiile pozitive reflexul se manifesta mai rar si pe o cale mai indepartata, insa este legat tot de raspunsul de fuga sau lupta. Nu as merge pana acolo incat sa spun ca cei ce manifesta acest reflex sunt fie mai conectati cu natura sau mai atavici dar e clar ca au un paleocortex mai activ decat al restului.
Pe scurt, sistemul nervos simpatic, prin intermediul adrenalinei, hormonul de care se leaga supravietuirea noastra ca specie, declanseaza reflexul de oripilare, adica aparitia pielii de gaina sau de ridicare a parului in cap pentru a ne proteja de frig si pentru a ne face sa parem mai mari si mai intimidanti in fata pericolului. Iar daca ti se face pielea de gaina uitandu-te la un show muzical, gandeste-te doar ca esti unul dintre oamenii cei mai bine conectati la natura!
Vrei sa afli adevarul si despre alte curiozitati medicale? Atunci scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.