Tratamentul piciorului diabetic cu celule progenitorii
Afla care este metoda moderna de tratament a piciorului diabetic prin microgrefare cu celule progenitorii .
Te-ar mai putea interesa si
- tags: piciorul diabetic, celule mezenchimale, tratament picior diabetic, Doctor MiT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MiT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem si, totodata, sa va aduc cel mai noi si mai importante informatii medicale.
Dupa doua episoade in care am tratat cauzele aparitiei piciorului diabetic si ce am putea face ca aceasta boala sa nu se instaleze, astazi vedem cum o putem trata intr-un mod modern.
Asa ca haideti sa facem o recapitulare.
Piciorul diabetic se instaleaza la diabetici din cauza faptului ca glicemia constant crescuta duce la stricarea peretilor vaselor sangvine care, la randul lor, afecteaza nervii. Astfel sensibilitatea tegumentului picioarelor scade si pacientul nu realizeaza cand se inteapa intr-un obiect sau cand, pur si simplu, a facut o rosatura de la un pantof.
Pentru ca sistemul imun al diabeticilor nu se afla in parametrii normali si este mai scazut, pielea nu se mai regenereaza cu viteza normala si nu se mai vindeca si apar infectii. Infectiile, la randul lor, sunt mai greu de combatut pentru ca, asa dupa cum am vazut, vasele de sange sunt afectate si nu pot livra la locul faptei leucocitele necesare combaterii infectiei.
Situatia se agraveaza si, in lipsa tratamentului, se ajunge la amputatii pentru ca se instaleaza gangrena.
Am putea sa ne ferim de o asemenea boala daca am face doua lucruri: am tine sub control glicemia mancand mai putin sau mai calitativ si daca am face sport.
Legat de alimentatie, diabeticul trebuie sa reduca carbohidratii si sa creasca proportia vegetalelor de la fiecare masa iar legat de sport acesta ar trebui sa fie mai mult decat plimbatul cainelui in parc.
In plus, o atitudine grijulie fata de picioare ar trebui sa fie standardul: dupa fiecare baie ne asiguram ca ne-am uscat complet talpile picioarelor. Si, asa cum spuneam si in episodul anterior, o data pe luna rugati pe cineva din familie sa va faca o poza talpilor. Aceasta va ajuta sa vedeti daca s-a instalat vreo modificare a texturii sau culorii pielii si, in plus, poate ajuta medicul sa isi dea seama de Cum a evoluat boala in timp: de cand a inceput si cat de repede a mers.
De ce piciorul diabetic si nu mana?
Si, nu in ultimul rand, am fost intrebat de ce vorbim de piciorul diabeticului si nu de mana diabeticului. Raspunsul este unul singur: venele care suporta cea mai mare greutate a sangelui sunt cele dinspre extremitatea piciorului adica cele catre labele picioarelor. In acestea, din cauza defectarii valvelor venoase, sangele o ia inapoi pe contrasens si balteste. Asa apar de exemplu varicele dar, intr-o etapa ulterioara, se produce o ulceratie care se transforma in boala numita picior diabetic.
Acum ca ne-am reamintit informatiile de baza despre piciorul diabetic a venit vremea sa raspundem intrebarii: ce putem face ca sa scapam de aceasta boala?
In primul rand, repet, trebuie sa ajungem sa tinem sub control glicemia. In paralel, medicii vor toaleta pielea afectata si vor recomanda antibioterapie sistemica si locala pentru a curata leziunea de bacterii.
Apoi, in cele mai comune cazuri, vor aplica o grefa care poate sa fie luata de la pacient in sine sau o grefa sintetica. Tot cel mai adesea aceasta solutie nu va rezolva problema sau doar ii va intarzia evolutia pentru ca o grefa aplicata pe o zona prost vascularizata este sortita esecului.
Care ar fi solutia de tratament?
Asa ca ar trebui sa ne uitam catre o solutie ce ar incuraja refacerea retelei vasculare. Aceasta solutie exista si este cunoscuta ca microgrefarea cu celule progenitorii. Tehnica foloseste de 20 de ori mai putina piele decat in grefarea clasica respectiv cu niste punch-uri de biopsie de 3 mm in diametru sub anestezie locala se recolteaza 3 piese de piele din spatele urechii pacientului.
Aceste piese se dezagregheaza cu ajutorul unei masinarii speciale si concentratul de microgrefe astfel obtinut se dilueaza cu un pic de ser fiziologic. Solutia de injecteaza cate 0,1 ml per centimetru patrat in plaga si 2 ml se imbiba intr-un buretel de colagen care se aplica peste plaga.
In mod normal, in 5 saptamani leziunea este vindecata pentru ca acest concentrat de microgrefe are trei efecte majore:
- Induce neoangiogeneza adica creaza noi vase de sange
- Reduce inflamatia locala in primele ore de la administrare
- Si provoaca regenerarea tisulara adica vindecarea plagii
O solutie similara este cea de tratament cu plasturi bogati in celule stem mezenchimale extrase din placenta. Acestea au efecte similare microgrefelor de celule progenitorii avand potentialul de a fi si mai pluripotente fiind celule stem per se insa nu sunt injectate in patul lezional ci doar aplicate peste.
Insa iata doua solutii moderne pentru rezolvarea piciorului diabetic!
Pentru alte terapii celulare viziteaza meniul TRATAMENTE din site-ul doctormit.ro
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!
Aceasta emisiune va este oferita de catre Stem Sure