Parodontoza - cauze si metode de preventie
Un articol de Loredana Petriu, formator profesional in domeniul tehnicii dentare, ce sustine workshopuri de specialitate in domeniul privat, avand competenta in estetica dentara, protetica fixa, protetica mobila, functionalitate ocluzala, reabilitari orale totale, cu prezenta la multiple congrese, cursuri si prezentari in Elvetia, Spania, Austria ori Germania.
***
Parodontoza (boala parodontală) este o afecțiune cronică a gingiei, de tip inflamator.
Un nou studiu demonstrează că boala parodontală se asociază cu alte afecțiuni ale organismului. Institutul Karolinska, împreună cu medici cardiologi si medici dentiști au pus bazele acestui studiu iar rezultatele (1) (2) au fost publicate în revista Diabetes Care.
Nu este printre cele mai grave afectiuni, dar este de luat in seama având in vedere că netratarea acesteia atrage după sine alte consecințe dintre cele mai grave.
DIABETUL, PARODONTOZA & INFARCTUL MIOCARDIC
Nedepistarea diabetului la timp sau diabeticii deja diagnosticați au șanse mult mai mari să dezvolte boala parodontală, care la randul ei va determina cresterea nivelului de zahăr in sânge, dar și dezvoltarea altor afecțiuni, cum ar fi infarctul miocardic, cele trei fiind afecțiuni ce se potențează una pe cealaltă.
Dupa cum demonstrează studiile, diabetul provoaca deficiență sanguină, care nu face altceva decât să determine parodontoza să se simtă confortabil cu noua locație in momentul in care vasele de sânge se ingroașă aducând după sine schimburi circulatorii afectate. Astfel că vasele de sânge în loc să elimine “reziduurile” acestea rămân in cavitatea orală, ceea ce conduce la infecție și la boala parodontală, ce apoi ajunge in intregul organism.
Exista 12 bacterii care pot fi descoperite cu ajutorul testarii prin recoltare din zonele afectate.
- Aa – Actinobacillus actinomycetemcomitans
- Co – Capnocythophaga ochrea
- Cs – Capnocythophaga sputigena
- Cg – Capnocythophaga gingivalis
- Cr – Campylobacter rectus
- Ec – Eikenella corrodens
- Fn – Fusobacterium nucleatum
- Pg – Porphyromonas gingivalis
- Pi – Prevotella intermedia
- Pn – Prevotella nigrescens
- Td – Treponema denticola
- Tf – Tannerella forsythia
Aceste bacterii din cavitatea orală, ce dezvoltă boala parodontală, intră in fluxul sanguin și încep să se depună in colonii pe suprafața depunerilor de grăsimi astfel obturând și mai mult fluxul sanguin încât cheagul crește până ce blocheaza complet artera coronară iar sângele nu mai aduce nutrienți pentru inimă. Astfel că se produce infarctul miocardic.
FACTORII CARE POTENȚEAZĂ DEZVOLTAREA BOLII PARODONTALE
Dupa 18 ani de experiență in domeniul ingineresc al stomatologiei aleg să le povestesc pacienților clinicii despre factorii favorizanți ai parodontozei deoarece in domeniul meu pe primul loc se situează:
1. LUCRĂRILE PROTETICE DENTARE GREȘIT EXECUTATE & FAȚETARILE CERAMICE
O lucrare protetică dentară neconformă aduce după sine traumatizarea gingiei, prin supraconturare, subconturare, lipsa echilibrului în ocluzie (muscatură) a lucrarii protetice care inflamează gingia si dă naștere unui adevărat “workshop” al bacteriilor vinovate de apariția parodontozei ce vin în contact cu saliva si fac turul cavitații orale până ce se instaleaza provocand cunoscutele inflamații ale gingiilor, dureri ce sunt urmate de sângerări dar nu in ultimul rând halena (miros urat).
Tot aici încadrez si protetica cu scop de imbunatățire a esteticii dentare prin fațetări ceramice. Acestea din urma mentionate reprezintă modalitatea cea mai rapidă de a obține un zâmbet estetic si alb. Tehnica de fațetare a dinților este minim invazivă, iar rezultatele pot fi extraordinare, insă dacă acestea sunt confecționate incorect pot avea consecințe grave, printre acestea fiind gingivita, care este de fapt inceputul bolii parodontale.
2. LIPSA VIZITELOR LA CABINET PENTRU PREVENȚIA ORICĂREI AFECȚIUNI DE ACEST GEN
3. DIABETUL DAR ȘI ALTE AFECȚIUNI EREDITARE DEPISTATE SAU NU
4. ALERGIILE LA ALIMENTE ORI LA PRODUSE DE ÎNGRIJIRE A CAVITĂȚII BUCALE SAU CHIAR LA MEDICAMENTE
5. STĂRILE FIZIOLOGICE: PUBERTATE, SARCINĂ, MENSTRUAȚIE, MENOPAUZĂ, UTILIZARE DE ANTICONCEPȚIONALE
6. LIPSA HIDRATĂRII
Este recomandat să vă păstrați tot timpul gura umedă, saliva fiind chiar un factor de protectie.
CEILALȚI FACTORI FAVORIZANȚI
7. Bruxismul(scrâșnitul) diurn sau nocturn
8. Igiena orală incompletă
9. Anomalii ocluzale ce implica dinti aliniați incorect pe arcade
10. Dezvoltarea incorectă a maxilarelor
11. Viciile (de exemplu fumatul)
12. Diete alimentare dezechilibrate sarace in nutrienti
13. Predispoziția genetică
14. Stresul, care determină scăderea sistemului imunitar
15. Varsta – cum demontreaza studiile Centrului American pentru Controlul si Preventia Bolilor
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Centrul_pentru_Prevenirea_%C8%99i_Controlul_Bolilor_(SUA)
ESTE PARODONTOZA EREDITARĂ?
Sunt des intrebată dacă parodontoza poate fi ereditară. Potrivit unor cercetări, genetica poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea bolii parodontale.
Astfel ca am numit-o “tradiționala maladie” după ce, în fiecare zi de lucru în clinica medicală stomatologică și în laboratorul de tehnică dentară, intâlnesc cel putin un pacient cu un prim semn al gingivitei sau chiar parodontoză.
Aceasta afecțiune m-a determinat să concep un nou proiect prin care oferim pacienților consiliere pentru ințelegerea planului de tratament, ceea ce inseamnă ca, intr-un interval de timp stabilit în funcție de planul de tratament, le explic acestora că parodontoza poate fi ereditară. Dacă mai sunt antecedente in familie de boli ale gingiilor, atunci da, există o posibilitate mai mare să fii expus acestor probleme dentare. O numesc “tradițională” si datorită obiceiurilor moștenite, dar contraindicate.
POȚI “LUA” PARODONTOZĂ?
Da, parodontoza se transmite de la o persoană la alta deoarece discutam de existenta a 12 bacterii implicate in această afecțiune si după cum știm orice bacterie este transmisibilă. Acesta este motivul pentru care în clinică ofer pacienților un pachet de familie pentru tratatea si prevenirea parodontozei.
Diagnosticul de parodontoză este stabilit de către specialiștii in parodontologie ce se bazează pe un examen stomatologic amănunțit. Aici aduc in discuție faptul că totul începe de la constientizarea de a avea loc o consultație periodică. Iar la detalii in amănunt ajungem când considerăm că sunt necesare mai multe informații, cum ar fi o radiografie dentară, analize de sânge, măsuratori ale zonelor afectate, recoltatea bacteriilor din pungile parodontale în vederea realizării antibiogramei precum si altele.
După ce toate acestea ne sunt cunoscute, concepem planul de tratament care începe întotdeauna cu o sedintă lămuritoare pacientului explicându-i prin ce proces urmează să treacă și, cu aproximație, cât durează.
Pentru eficiența maximă in tratarea bolii parodontale nu ratez ocazia să fac echipă cu medici cardiologi, medici diabetologi si biologi.
***
Pe scurt, în boala parodontală avem de-a face cu 12 bacterii care sunt transportate în întregul organism prin vasele sanguine de la nivelul gingiei afectate.
***
PARODONTOZA POATE FI ȚINUTĂ LA DISTANȚĂ
Parodontoza este o afecțiune care poate fi prevenită, cât și tratată cu terapii clasice și de ultimă generație ce aduc vindecarea cavitații orale.
Pentru un parodonțiu sanătos sunt necesare :
- vizite periodice la cabinet
- igienizare profesionala
- sterilizarea pungilor parodontale
- îndepărtarea lucrărilor vechi și executate necorespunzător
- tratamente cu antibiotic
- produse de igienă orală
- terapii cu laser
- investigatii medicale
- analize medicale
- terapii PRP
Buna funcționare a organismului nostru merita atenția noastră!