Paralizia din somn: de ce apare si cum poate fi evitata!
Afla acum de ce apare paralizia din somn!
Paralizia din timpul somnului este una dintre cele mai ingrozitoare experiente prin care poate trece un om si poate fi asemanata doar cu experienta mortii.
Afla care ii sunt cauzele si cum poate fi rezolvata!
In afara de "Paralizia din somn: de ce apare si cum poate fi evitata!"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: paralizia din somn, creier si sitem nervos, remedii traditionale, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale in care am ajuns sa credem cum ar fi cel ce spune ca o cana de apa calda bauta pe burta goala la trezire da start sistemului imun.
Daca tot vorbim despre trezire, haideti sa povestim un pic despre un fenomen total neplacut ce se poate intampla in jurul acestui moment: paralizia din timpul somnului.
Ce este paralizia din timpul somnului?
Paralizia din timpul somnului este acel fenomen in care, nefericitul ce il experimenteaza, este constient sau I se pare ca este constient de tot ceea ce se intampla in jurul lui insa nu se poate misca si nu poate reactiona. Imaginati-va ca tocmai ce ati realizat ca in camera voastra, scufundata in intuneric, a intrat o persoana din care vedeti doar umbra ce se intinde deasupra patului si, pe langa faptul ca nu puteti sa va ridicati, nici macar nu puteti striga ca sa alertati cealalta persoana ce doarme alaturi de voi.
Mai mult decat atat, incepeti sa simtiti o presiune pe piept ce devine intr-atat de mare incat incepeti sa va sufocati. In interiorul vostru va agitati dar nici o miscare nu este transmisa catre membre.
Intr-un final totul se opreste si adormiti insa starea aceasta negativa se pastreaza, adesea, pana la momentul trezirii reale.
Tocmai ce am descris un episod de paralizie din timpul somnului, episod propus de unul dintre fanii emisiunii Doctor MIT, viitor medic, preocupat de acest fenomen ciudat care, de fapt, este una dintre cauzele cele mai probabile pentru ceea ce a ajuns sa fie un noian de relatari de rapiri de catre extraterestri si de teste facute in vivo pe victime care nu se puteau opune.
Daca singura cauza reala a acestor experiente nefericite este paralizia din somn si nu vreo civilizatie pasionata de vivisectii, atunci ar fi important sa stim ce provoaca acest fenomen medical si, mai ales, cum il putem rezolva.
Inainte de toate, cat de raspandit este.
- Este rarissim
- 5% din populatie trece prin el macar o data in viata
- Jumatate dintre noi avem aceasta experienta cel putin o datas au
- Marea majoritate il reclama
Paralizia din somn nu este atat de rara pentru ca jumatate din populatie il experimenteaza macar o data in timpul vietii dar doar o parte si-l amintesc. Pe de alta parte 5% dintre oameni traiesc cu acest fenomen repetitiv.
Ceea ce stim din punct de vedere medical despre paralizia din somn este ca apare in momentul in care faza de somn in care nu avem miscari rapide ale ochilor, adica cea de odihna completa, este pe cale sa se transforme in cea cu miscari rapide ale ochilor, faza in care visam.
In cazul nefericitilor care ajung sa experimenteze paralizia din somn, anumite zone din creier sunt stimulate mai intens decat ar trebui pe cand altele nu sunt stimulate si isi pastreaza functia normala. Aceasta inseamna ca esti aproape treaz insa sistemul vestibular al echilibrului si functiile motorii care ne-a permite sa ne ridicam in capul oaselor sau sa miscam bratele nu sunt activate. Prin urmare esti aproape treaz insa ca paralizat. E usor sa ne imaginam ce ganduri se pot crea in acel moment si cum te poti simti.
Cel mai adesea aceasta stare se instaleaza la inceputul somnului ori chiar inainte de trezire, extrem de rar in mijlocul acestuia. De aceea presupun ca cei care sunt cel mai impactati de aceasta experienta sunt cei ce o pastreaza proaspata in memorie pentru ca se instaleaza chiar inainte de trezire.
Solutia pentru paralizia din somn
Solutia? Sta in ceea ce noi, medicii, numim “igiena somnului”. Daca una dintre cauze este stress-ul, pe care il putem gestiona sau nu, cealalta cauza este legata de obiceiurile noastre de dinaintea somnului: mancat din greu, culcat prea tarziu ori uitat la televizor la show-urile de dupa miezul noptii in fiecare noapte.
O tehnica “secreta” care ne ajuta sa evitam acest fenomen este sa incercam sa adormim pe burta. Paralizia din timpul somnului este putin probabil sa fie raportata in aceasta pozitie. Pozitia preferata a paraliziei din somn este cea in care victima doarme pe spate.
Pe scurt, daca cititi o carte inainte de culcare, daca va culcati la niste ore rezonabile si, mai ales, daca adormiti pe burta, fentati fenomenul infiorator care se cheama “paralizia din somn”.
Pentru subiecte la fel de interesante viziteaza pagina de Facebook a emisiunii ori acceseaza doctormit.ro
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.