Pana la ce varsta suntem copii? #110

Pana la ce varsta suntem copii? #110

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa va aduc cele mai noi si mai interesante informatii medicale!

Ne aflam intr-o luna speciala, dedicata copiilor, asa ca asta o sa facem: o sa aflam chestii interesante despre copii dar si despre parinti ☺

Si as incepe cu o clarificare: pana la ce varsta suntem, de fapt, copii? 

Daca e sa definim copilul ca fiind un pui de om aflat in perioada de in crestere, atunci putem spune ca, atata vreme cat crestem, suntem copii.

Dar la care parte din noi sa ne referim atunci cand ne gandim la crestere? Evident nu la muschi pentru ca, atunci, ne-am gandi la culturisti doar ca la niste copii mai mari.

In realitate, avem 4 locuri in care sa ne uitam atunci cand vorbim despre crestere: la oase, la creier, la sistemul reproducator si la cel hormonal.

Daca e sa o luam de la coada la cap, variatiile in producerea hormonilor de crestere se stabilizeaza pe masura ce iesim din adolescenta adica in primii ani cand schimbam prefixul la 2.

Sistemul reproducator e mai rapid si, intre 18 si 21 de ani, si-a cam incheiat modificarile.

Creierul este cel mai lent organ care se maturizeaza. Pe la 28 de ani inca ne face sa facem prostii dar dupa varsta asta nu mai avem scuze.

Dar daca vrem sa ne uitam undeva super obiectiv, putem spune ca am terminat cu cresterea si implicit ca am iesit din copilarie atunci cand inelele noastre de crestere s-au solidificat. Inelele de crestere sunt niste zone cartilaginoase circulare aflate catre capetele oaselor si de acolo crestem in lungime sau, mai corect spus, in inaltime.

Tot ce mai ramane din inelele de crestere este o linie subtire alburie pe care o vedem la radiografie la varsta medie de 21 de ani.

In concluzie, daca le punem pe toate cap la cap, putem spune ca suntem copii pana la varsta de 21 de ani. Daca e sa ne uitam doar la cap, unii ramanem copii si atunci cand vorbim la microfon intr-o cabina de inregistrare a unei statii radio…

Copilariti, intrebari si cercetati! Si nu pierdeti, Doctor MiT!

 

Te-ar mai putea interesa si

– tags: Medicina pe limba ta, copii, crestere, parinti, oase, hormoni, KISS FM, Doctor MiT, –

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
Ce a fost mai intai - oul sau gaina? Iata raspunsul corect! #109
Urmator
Joaca e mai mult decat ceea ce stiai! #111

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Pana la ce varsta suntem copii? #110