Pacient vindecat de cancer printr-o noua tehnica

Pacient vindecat de cancer printr-o noua tehnica

cancer, leucemie, tratament leucemie, limfocite T, CAR-T,

CAR-T in tratamentul cancerului

Afla despre prima reusita in tratarea cancerului cu limfocite T la o fetita de 13 ani.

Te-ar mai putea interesa si

- tags: cancer, boli neoplazice, tratament leucemie, limfocite T, CAR-T, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem si, totodata, sa aduc in fata voastra cele mai noi si mai interesante informatii din lumea medicala!

Astazi va explic cum a reusit sa fie vindecata de leucemie o fetita de 13 ani reusita majora celebrata de catre lumea medicala si de catre canalele de stiri la finalul lui 2022.

Vorbim despre Allysa, care in 2021 a fost diagnosticata cu leucemie acuta limfoblastica cu celule-T, o boala amenintatoare de viata dar care, cu mijloacele de tratatment actuale are o sansa de vindecare intre 80 si 96%. 

Medicii au incercat sa linisteasca parintii, date fiind aceste cifre bune si le-au propus schemele de tratament: chemoterapie, transplant de celule stem hematopoietice recoltate la nastere ori transplant de maduva.

Deoarece Allysei parintii nu i-au recoltat celule stem la nastere s-a incercat un transplant de maduva si chemoterapie. Asa dupa cum spunea mama Allysei, “socul de a descoperi ca cea mica se afla intre cei 4% care nu raspund la tratment, a fost groaznic”. Da, Allysa nu a cunoscut nici o imbunatatire si a fost trecuta pe medicatie paliativa adica cea care incearca sa iti pastreze o stare cat mai buna pana la sfarsit.

Cancer vindecat prin CAR-T cu editarea bazelor?

In aceasta perioada mama pacientei a aflat ca exista un studiu clinic la un spital londonez care foloseste o tehnica noua numita CAR-T cu editare a proteinelor de baza si Alyssa a fost primita in studiu.

Limfocite T ale unui donator compatibil au fost modificate cu ajutorul CRISPR-CAS 9, o tehnologie de editare genomica si proteinele de baza au fost taiate si inlocuite astfel incat acestea sa recunoasca limfocitele T ale Alyssei ca fiind antigene adica dusmani si sa le ucida. 

Pe de alta parte limfocitele T proprii ale Alyssei, la randul lor, urmau sa recunoasca limfocitele donoare modificate si le-ar fi atacat. Asta a facut necesar un pas suplimentar in editarea genica ce a facut ca Alyssa sa fie primul pacient din lume tratat si vindecat de cancer cu ajutorul acestei terapii.

La ce ma refer? Pe langa a invata niste celule imune donate sa recunoasca celulele aberante ale pacientului, oamenii de stiinta au trebuit sa le faca si invizibile fata de sistemul imun al Alyssei. Si, ca sa faca aceasta, au mimat exact modul in care lucreaza celulele canceroase ca sa evite sa fie recunoscute de catre organism: le-au modificat receptorii de suprafata care le-ar fi identificat drept celule straine, si au inmultit aberant numarul de alti receptori de suprafata, nerelevanti, facand imposibila conectarea limfocitelor T ale Alyssei de acestea. 

Pe de alta parte, atunci cand limfocitele T ale pacientei veneau sa investigheze limfocitele T noi, adica modificate cu ajutorul tehnologiei, acestea din urma le puteau prinde de receptori si sa le identifice ca fiind exact celulele pe care erau antrenate sa le ucida.

Va invit sa vizitati doctormit.ro pentru subiecte la fel de interesante.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

Aceasta emisiune va este oferita de catre Clinica iLife.

Clinica Ilife,

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Proba, celule, stem, contaminata,
Anterior
Celule stem contaminate bacterian: mai pot fi folosite?
Digipedia, Radu Dop, globalizare,
Urmator
Digipedia: Globalizare | Prof. Dr. Radu Dop
Proba, celule, stem, contaminata,
Anterior
Celule stem contaminate bacterian: mai pot fi folosite?
Digipedia, Radu Dop, globalizare,
Urmator
Digipedia: Globalizare | Prof. Dr. Radu Dop

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Pacient vindecat de cancer printr-o noua tehnica