Mori cand ti se termina bataile inimii? #82

Mori cand ti se termina bataile inimii? #82

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem precum ca poti scadea tensiunea crescuta lasand sange ca pe vremuri sau ca mori cand ti se termina numarul de batai de inima.

Ideea de “rezerva cardiaca” nu este noua si poate ca nu e falsa daca ne gandim ca exista celule in organismul nostru care se consuma si care nu pot fi inlocuite. Iar doamnele stiu sigur ca vorbesc despre ovocite sau ovule si care insele alcatuiesc “rezerva ovariana”.

Asa ca e momentul sa aflam adevarul: daca nu mori de vreo boala, este adevarat ca viata ti se termina atunci cand epuizezi numarul programat de batai de inima?

Ar putea tine apa ideea aceasta daca este sa comparam speranta de viata a celui mai longeviv animal terestru, broasca testoasa gigant, cu a chitcanului, acel soricel mic, mic. Testoasa noastra traieste 200 de ani si bate din inima cam de 6 ori pe minut iar chitcanul o duce maxim trei ani si ii da cu toata viteza inainte, adica cu 450 de batai de inima pe minut.

Daca ne oprim aici, ar parea ca daca ai pulsul crescut, iti consumi mai repede rezerva vardiaca. Insa daca e sa comparam elefantul cu chitcanul, adica 35 de ani versus 3, elefantul avand o frecventa cardiaca binisor  mai mare decat a testoasei adica de 40 de batai pe minut, calculul ni se da peste cap si, in final, rezulta nu exista nici o relatie intre frecventa cardiaca si cat vei trai pentru ca, de fapt, ideea de “rezerva cardiaca” este una falsa. Adica nu mori pentru ca ti se termina numarul de batai de inima ci invers: se termina cu bataile de inima atunci cand mori.

Insa o umbra de adevar gasim: cu cat faci mai mult sport, cu atat ritmul cardiac de repaus este mai mic si aceasta pune mai putina presiune pe vase deci risc mai mic de boli cardiovasculare deci vei trai mai mult. 

Si, in completare, baza sanatatii este sa iti monitorizezi constant tensiunea si sa urmaresti sa nu ai aritmii.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, puls, ritm cardiac, inima, KISS FM, Doctor MiT, -

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
Cat de precise sunt, in realitate, tensiometrele digitale? #81
Urmator
De fapt, asa faci hipertensiune! #83
Anterior
Cat de precise sunt, in realitate, tensiometrele digitale? #81
Urmator
De fapt, asa faci hipertensiune! #83

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Mori cand ti se termina bataile inimii? #82