Menopauza - semne, efecte si metode de gestionare

Menopauza - semne, efecte si metode de gestionare

Un articol despre menopauza de dr. Iosif Niculescu

Dr. Iosif Niculescu, Mediplus,menopauza,
Dr. Iosif Niculescu

Menopauza nu este o boala. Dar vizita la medic atunci cand apare, este obligatorie.

Menopauza este perioada din viata femeii care debuteaza in jurul varstei de 49 - 52 de ani si se caracterizeaza prin sistarea functiei reproductive si nu in ultimul rand scadere semnificativa a nivelurilor de hormoni feminini.

In aceasta perioada apare un deficit hormonal care produce efecte sistemice si ulterior are repercusiuni in activitatea profesionala si personala a femeii. Cu o speranta de viata de 80 de ani in medie (in Europa), o femeie isi petrece aproape 40% din viata in menopauza.

Sistem reproducator feminin
Acest intreg ansamblu special are nevoie de atentie si de grija

Perimenopauza este perioada ce precede menopauza si poate dura ani buni pana la instalarea acesteia; in timpul acestei perioade de tranzitie, nivelurile de estrogen si progesteron sunt alterate.

Postmenopauza este perioada ce succede menopauza caracterizata prin vulnerabilitate la boli cardiovasculare (CV) si osteoporoza; dieta echilibrata si suplimentele de microelemente si vitamine par sa fie importante.

Peri / meno / post: nu inseamna boala.

Desi menopauza este o conditie fiziologica, si nu o boala, in timpul acestei perioade se remarca o patologie complexa necesita o abordare interdisciplinara: ginecolog, endocrinolog, neurolog, psiholog, nutritionist etc.

Sistem reproducator feminin, utre, ovare,
Sistemul reproducator feminin este pe cat de complicat pe atat de delicat

7,4 % dintre femei vor suferi de menopauza precoce (date din 2011), dintre care 1% vor intra la menopauza inainte de 40 de ani (menopauza prematura), iar tendinta este de crestere a acestor cifre.

Semne

Semne si simptome in menopauza
Cele mai comune manifestari asociate menopauzei sunt bufeurile

75% dintre femei experimenteaza simptome vaso-motorii: bufeuri care pot lua forme foarte severe, pot ajunge pana la 18 episoade pe zi si pot afecta viata unei femei pana la incapacitarea acesteia de a mai munci si de a mai avea o viata sociala normala; migrene;

60% dintre femei au simptome uro-genitale: atrofie uretrala, atrofie vaginala, disfunctii sexuale;

45% au simptome psihogene: furie/iritabilitate, anxietate, depresie, perturbari de somn, lipsa puterii de concentrare, pierderea increderii in sine;

Doar 10% dintre femei nu raporteaza niciun simptom asociat cu intrarea la menopauza.

Efecte

Boli cardiovasculare

rata bolilor coronariene este de 2-3 ori mai mare la femeile care au intrat in menopauza decat la femeile de aceeasi varsta care nu au intrat in menopauza.

Osteoporoza

incepand cu vasta de 40 de ani, femeile incep sa piarda intre 0.3% si 0.5% din masa osoasa anual. In timpul menopauzei, se pierd intre 3% si 5% din masa osoasa pe an.

AVC

femeile care intra la menopauza inainte de 40 de ani au un risc de Accident Vascular Cerebral semnificativ mai mare decat femeile care au intrat la menopauza dupa 50 de ani.

Sarcopenia

insemnand scaderea masei musculare.

Tumori

dintre care primeaza mai ales cele la san.

Tratezi, previi sau ignori menopauza?

Menopauza NU TREBUIE TRATATA, este o stare fiziologica. Efectele acesteia impun insa, de multe ori, interventii, mai ales atunci cand calitatea vietii pacientei este afectata.

Efectele menopauzei asupra organismului impun insa o conduita profilactica pentru a depista la timp eventuale patologii asociate.

Imbunatatirea stilului de viata va fi intotdeauna primul sfat pe care il vei auzi de la doctor. Este important ce consumam, cat ne miscam, cum ne gestionam viciile (fumat, alcool). Suplimentele cu calciu si vitamina D vor fi de asemenea recomandate.

Menopauza, estrogen, hormon,
Evolutia cu varsta a productiei de estrogen in corpul femeii

 

Atunci cand situatia o impune, se poate pune problema unor tratamente de substitutie hormonala in cazuri bine selectionate, mai ales in ceea ce priveste caile de administrare - trans-dermica, transvaginala – care s-au dovedit a fi mai putin riscante decat administrarea orala. Acestea sunt mai ales recomandate pacientelor cu menopauza precoce.

Managementul menopauzei in clincile specializate

Pacienta se adreseaza unui medic integrator de caz (ginecolog/endocrinolog).

Dupa ce parcurge etapele obisnuite ale unei examinari medicale complexe (senologic, ginecologic, endocrinologic), medicul decide daca este nevoie de consulturi interdisciplinare, eventual investigatii de laborator suplimentare precum:

  • examen cardiologic, inclusiv examinari doppler de vase periferice,
  • imagistica - ecografii de san, transvaginal, tiroida, abdomen, examen endocrinologic complex, evaluare psihologica, examen neuro-psihiatric,
  • diabet si boli de nutritie,
  • uro-ginecologie,
  • investigatii de laborator - teste de trombofilie, dozari hormonale, teste hematologce si biochimice uzuale, colesterol si lipide.
Mediplus,
Clinica de Menopauza Mediplus trateaza si alte afectiuni relevante conditiei de menopauza:
  • Patologie endocrina asociata (mai ales tiroida)
  • Diabet si obezitate
  • Patologie cardiovasculara, de cele mai multe ori hipertensiune
  • Tumori benigne (uter si ovar)
  • Tumori maligne (endometru si san)
  • Tulburari de statica genitala si incontinenta la efort
  • Infectii urinare
Dr., Iosif Niculescu, Mediplus,
Un articol despre menopauza de catre dr. Iosif Niculescu

 

 

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

vaccinarea in sarcina, Vladareanu, Doctor MiT,
Anterior
Vaccinarea anti COVID-19 in sarcina? DA! #1
prematuritate, neonatal, Diana Penu,
Urmator
Prematuritatea severa nu este neaparat o condamnare #2
vaccinarea in sarcina, Vladareanu, Doctor MiT,
Anterior
Vaccinarea anti COVID-19 in sarcina? DA! #1
prematuritate, neonatal, Diana Penu,
Urmator
Prematuritatea severa nu este neaparat o condamnare #2

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Menopauza - semne, efecte si metode de gestionare