Te-ai lovit la cap: stii de ce vezi stele verzi?
Afla in acest episod toate detaliile despre acest mit care spune ca loviturile la cap te fac sa vezi stele verzi.
In afara de "Te-ai lovit la cap: stii de ce vezi stele verzi?"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: stele verzi, lovituri la cap, creier, sistem nervos, vedere, lobul occipital, Doctor MiT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MiT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca morcovii imbunatatesc vederea sau ca acele chestii ciudate pe care le vezi plutind in ochii tai atunci cand privesti in departare, ar fi ceva periculos.
Daca aceste mituri fac subiectul altor episoade Doctor MiT, astazi propun sa descoperim impreuna de ce vedem stele verzi atunci cand ne lovim la cap.
Ti s-a intamplat vreodata sa dai cu capul de ceva si apoi sa vezi nu numai stelute verzi ci si albastre sau galbene? Daca da, sunt convins ca esti foarte curios sa afli de ce!
Asa ca, sa pornim in aflarea adevarului stiintific din spatele stelutelor verzi!
Avem 2 elemente ce compun subiectul: lovitura si punctele luminoase ce ne joaca secunde bune in fata ochilor. Ce semnificatie are fiecare element in aceasta situatie?
Lovitura la cap actioneaza asupra unor structuri, dintre care cea mai mare relevanta pentru subiectul nostru ar fi:
- globii oculari
- creierul
- cutia craniana sau
- lichidul cefalorahidian
Globii oculari doar colecteaza lumina din jurul nostru, printr-un mecanism chimic, ce apoi se transforma in semnal electric. Spun doar desi am putea vorbi zile in sir despre modul in care se intampla aceasta. Mai departe semnalul electric ajunge in creier la unul dintre lobii care se ocupa cu informatia vizuala. Deci raspunsul corect este al doilea pentru ca nici cutia craniana si nici lichidul cefalorahidian nu sunt structuri active.
Dar haideti sa vedem despre ce lob al creierului vorbim. Va pot ajuta in a gasi raspunsul corect spunandu-va ca este foarte greu sa vezi stelute verzi daca te lovesti la cap din lateral ci doar in frunte sau in ceafa. Asadar, in discutie avem:
- lobul frontal
- lobul parietal
- cel temporal sau
- pe cel occipital
Lobul insarcinat cu integrarea informatiei vizuale este cel occipitala adica cel din ceafa.
La ce semnale produce informatie vizuala acest lob?
- la impulsurile electrice precum sunt cele venite prin nervul optic de la ochi
- semnalele chimice precum cele ce se pot descarca atunci cand lobul occipital este compresat sau traumatizat
- ambele situatii pot declansa initierea unei informatii vizuale
- sau nu se cunoaste nimic despre mecanismul vederii
Ambele situatii pot reprezenta stimuli pentru ca lobul occipital sa creeze informatie vizuala.
In primul caz, prin ochi, intra lumina cu informatia ca pisica ta roade un cablu de la o priza. Ochii nu stiu sa interpreteze aceasta astfel incat concentreaza lumina pe retina unde, in baza unei reactii chimice, se produce un semnal electric ce pleaca pe calea nervului optic catre creier, mai specific catre lobul occipital. Abia dupa ce informatia a ajuns aici realizezi ca pisica ta e sinucigasa. Dar asta nu e suficient. Ca sa te repezi si sa o gonesti de langa priza mai e nevoie ca informatia sa ajunga si la alti lobi precum cel frontal. Tot acest circuit lung pare sa explice lipsa de reactie a unora, nu-i asa? 🙂
Pe de alta parte, compresarea lobului occipital poate declansa descarcarea unei informatii vizuale. Daca in acest caz, stimularea nu vine prin ochi, nu ai cum sa vezi nici pisici plutind si nici prize, ci doar varianta primara de informatie vizuala si anume lumina sub forma de puncte mici, intense. Care pot avea orice culori: verde, albastru sau rosu doar ca sa enumar cateva.
Lobul occipital
Dar cum poti compresa lobul occipital, dand cu fruntea de un toc de usa sau de blatul din bucatarie? Daca la loviturile in ceafa este usor de inteles, mecanismul in cazul loviturilor frontale este bazat pe urmatorul fenomen:
- deplasarea creierului in cutia craniana
- desprinderea foitelor meningeale la soc puternic
- ambele mecanisme sunt responsabile sau
- nu se cunoaste explicatia
Creierul nu este legat de cutia craniana! El "pluteste" in lichidul cefalo-rahidian din aceasta. De aceea, atunci cand pui o frana puternica si iti fuge capul in fata sau se loveste de airbag, creierul o ia si el in fata doar ca sa se izbeasca de osul frontal, fiind respins inapoi si lovind lobul occipital de osul occipital. De aceea vezi mai multe stelute daca te lovesti la ceafa decat atunci cand te lovesti la frunte. Si foarte rare stelute daca te lovesti la tample, caz in care mai degraba lesini.
Acum stii de ce vezi stelute verzi cand te lovesti la cap. Daca ai si alte curiozitati, scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Daneza de Celule Stem.