Tehnici milenare: lasatul sangelui - mituri si realitati

Tehnici milenare: lasatul sangelui - mituri si realitati

lasatul sangelui, criza hipertensiva,

Tehnici milenare: lasatul sangelui - mituri si realitati

Afla in acest episod care este adevarul depre lasatul sangelui.

Te-ai intrebat vreodata de ce practicienii in vechime incizau pacientul si ii lasau sangele sa curga? Ei bine, iti explic totul in acest episod!

In afara de "Tehnici milenare: lasatul sangelui - mituri si realitati"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: lasatul sangelui, cardiovascular, sange, hemoragie, criza hipertensiva, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca ventuzele activeaza centrii energetici ai corpului sau ca lipitorile scot sangele rau din organism.

Legat de aceste mituri, avem un tratament din timpuri imemoriale si anume lasatul sangelui. Pentru cei ce, fiind prea tineri, nu sunt familiarizati cu aceasta notiune, tehnica presupunea efectuarea unei incizii la nivelul unui vas de sange care sa fie usor abordabil si lasarea sangelui sa curga in cantitati de pana la sute de mililitri.

Dupa aceasta interventie pacientul era pansat pentru hemostaza si se considera tratat. Pentru a vedea daca acest remediu traditional este ceva cu adevarat util sau o pacaleala ca sa nu il numim o sarlatanie in ziua de azi, ar trebui sa descoperim 2 lucruri:

- primul: in ce afectiuni este considerat indicat lasatul sangelui

Si al doilea: cum actioneaza astfel incat sa aiba un efect curativ.

De ce sa lasam sange?

Asadar, din ceea ce stiti sau va imaginati, in ce afectiune credeti ca se recomanda aceasta metoda?

  1. in infectii
  2. In depresii
  3. crizele de hipertensiune sau
  4. toate aceste situatii

Daca astazi vi se pare evident ca raspunsul corect ar trebui sa fie al 3, ei bine, stiinta populara afirma ca are bune experiente cu lasatul sangelui in toate cele 3 situatii: pentru boli infectioase, psihice si cardiovasculare.

Iar experienta istorica a a acestei terapii se intinde pe mai bine de 5 mii de ani, incepand cu egiptenii care aveau instrumente medicale dedicate acestui tip de interventie. Iar calificarea lasatului de sange au facut-o 3 mari profesionisti intr-ale medicinei acum cateva sute de ani: Era-sistratus, prima persoana ce a facut diferenta intre vene si artere, Hero-philos, primul anatomist al umanitatii si Arha-gatus, unul dintre primii chirurgi pe care i-am avut, toti au intarit ideea ca a scapa de sange face bine.

Ei bine insa, sa nu uitam ca tot Era-sistratus spunea ca arterele transporta aer plin de spiritul animal al omului “pneuma”, ca Hero-philos considera ca bolile sunt generate de blocajul unor chestii numite “umori” si ca pana la urma Arha-gatus a fost ostracizat din lumea romana pentru practici medicale aberante.

Dupa cum vedem, cei ce sprijina ideea de a lasa sange, au si merite si lipsuri. Deci nu putem crede in acest moment nici ca tehnica e buna si nici ca nu are valoare pana nu intelegem care e logica pe care se bazeaza:

  1. in infectii se scapa de agentul infectios
  2. depresii se scapa de excesul de umori care inunda creierul si determina afectiunea psihica
  3. in hipertensiunea arteriala se reduce volumul sangvin total si prin urmare se scade presiunea vasculara sau
  4. Toate acestea ar trebui sa ni se para in regula

Criza hipertensiva si lasatul sangelui

Singurul raspuns care ar putea fi sustinut este al treilea. Intr-adevar, intr-o criza hipertensiva grava lasatul sangelui poate gestiona, temporar, situatia. In rest, toate celelalte variante, in era RMN-ului si a a chirurgiei de la distanta, sunt povesti de adormit copiii.

Si, ca sa demitizez totusi pana la capat remediul traditional pe care il reprezinta lasatul sangelui, va mai spun ca nici macar in criza hipertensiva nu este indicata o asemenea interventie din 3 motive: debitul sangelui prin vas s-ar putea sa fie prea mare deci sa cauzam o hemoragie ori provocam niste fluctuatii majore hiper-hipotensive putand produce o ischemie cerebrala temporara deci un AVC, ca sa nu mai zic ca riscam o chestiune foarte simpla si aproape certa: sa producem o infectare a pacientului prin deschiderea unei solutii de continuitate mari la nivelul pielii.

Pe scurt, a durat mii de ani sa intelegem ca Pamantul nu este centrul Universului si ca inima nu este centrul emotiilor. In ziua de azi a sosit momentul sa renuntam de tot la credintele medievale precum lasatul sangelui sau taiatul sub limba ca sa dau doar doua exemple. Puteti gasi restul de credinte demitizate vizitand pagina de Facebook a emisiunii sau accesand doctormit.ro.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Diabetul zaharat de tip 1
Anterior
Tratament pentru diabet ce protejeaza inima
Rigenera, artroza, alopecie, cicatrice, celule progenitorii,
Urmator
Adio artroza, cicatrice, alopecie. Avem Rigenera!
Diabetul zaharat de tip 1
Anterior
Tratament pentru diabet ce protejeaza inima
Rigenera, artroza, alopecie, cicatrice, celule progenitorii,
Urmator
Adio artroza, cicatrice, alopecie. Avem Rigenera!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Tehnici milenare: lasatul sangelui - mituri si realitati