Joaca e mai mult decat ceea ce stiai! #111

Joaca e mai mult decat ceea ce stiai! #111

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si in cursul lunii iunie mi-am propus sa dedic episoadele acestei emisiuni radio unui subiect evident: copiii.

Astazi aflam secretele din spatele joacei. Copiii isi consuma aproape toata energia jucandu-se. Ni se pare normal dar daca e sa ne uitam din perspectiva supravietuirii, joaca e total aberanta: e cheltuirea de calorii fara ca aceasta sa aduca alte calorii.

Stiu ca stim lucrurile de baza despre joaca: ca e utila in a dezvolta muschii si echilibrul si de a socializa insa stiti lucrurile subtile din spatele ei?

Si incepem sa exploram joaca afland ca pana si bondarii se joaca: cercetatorii le-au pus la dispozitie niste bilute de lemn un pic in afara traseului lor obisnuit de zbor iar acestia au facut un ocol spontan doar ca sa roteasca bilutele respective.

Ca sa fie considerata joaca, actiunea trebuie sa bifeze urmatoarele capitole: primul, sa nu aiba deloc legatura cu supravietuirea. Nu trebuie sa aiba caracter de recompensa adica ursul ce merge la circ in doua picioare si primeste zahar la final, nu se joaca. Munceste. Adica nu trebuie sa nu fie legata de alimentatie.

Al treilea capitol de bifat – actiunea trebuie sa fie repetata spontan si trebuie sa se intample mai mult decat o data.

Iar ultimul aspect care defineste joaca, este ca nu trebuie sa se intample la stress. Daca actiunea este pornita pentru relaxare, atunci e raspuns la stres si nu joaca.

Asadar, ceea ce faci cand te joci nu are legatura cu supravietuirea, nu te joci ca sa primesti mancare, o faci spontan si des si nu ca actiune de destresare.

Acum ca avem in minte toate acestea, ne este clar ca cei mici se joaca doar de dragul joacei. Iar asta o fac toate mamiferele si inclusiv niste insecte. Insa ceea ce facem doar noi, oamenii, din ceea ce stim, este fantazarea ca joc. Adica joaca inchipuita in care copiii isi imagineaza personaje, vorbesc si se joaca cu ele. 

Ce se afla in spatele acestui tip de joaca aflam in urmatorul episod Doctor MiT. Pana atunci continuati sa va jucati!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

 

Te-ar mai putea interesa si

– tags: Medicina pe limba ta, copii, calorii, dezoltare, KISS FM, Doctor MiT, –

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
Pana la ce varsta suntem copii? #110
Urmator
Let's speak Medicine - Hair loss treatment

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Joaca e mai mult decat ceea ce stiai! #111