Infertilitatea masculina

Infertilitatea masculina

Biol. Delia Hutanu
Delia Hutanu

Infertilitatea masculina

Un articol despre infertilitate de doctor in embriologie Delia Hutanu, biolog specializat in efectuarea procedeelor de reproducere umana asistata si lector universitar al Facultatii de Chimie – Biologie – Geografie din cadrul Universitatii de Vest, Timisoara, ce activeaza in cadrul Centrului de reproducere asistata Gynatal din Timisoara. Din 2020 Delia Hutanu este un contribuitor important al platformei medicale Doctor MIT.

***

Dupa cum deja ati aflat din articolul anterior, infertilitatea afecteaza aproximativ 10% din populatia globului.

Articolul de fata prezinta date despre infertilitatea masculina, care este responsabila pentru o treime din totalul cazurilor de infertilitate.

Fertilitatea masculina poate fi scazuta ca rezultat al problemelor:

  • urologice
  • genetice
  • endocrine
  • imunologici
  • legate de factorii de mediu

CE FACI CAND NU OBTII SARCINA?

Spermatozoizi la microscop, inferilitatea,
Spermii vazute la microscop

Prima investigatie recomandata este spermograma. De ce? Pentru ca este o investigatie non-invaziva, al carei rezultat se obtine rapid, cu costuri moderate si care poate lamuri 50% din posibilele cauze ale infertilitatii.

Spermograma este analiza care ne arata aspecte cantitative si calitative ale lichidului seminal si al spermiilor. Conform ghidului W.H.O. (World Health Organization) este necesar sa fie examinati mai multi parametri:

  • volum
  • lichefiere
  • vascozitate
  • pH
  • concentratie
  • mobilitate
  • morfologie
  • prezenta leucocitelor

Pentru fiecare parametru W.H.O. a setat valori normale, analiza fiecarui parametru care nu se incadreaza in acestea putand oferi informatii importante in incercarea specialistului de a remedia situatia.

Abstinenta, infertilitatea,
Un pic de abstinenta nu a ucis pe nimeni

Pentru efectuarea corecta a acestei analize este necesar ca pacientul sa respecte conditiile de igiena si recomandarile privind perioada adecvata de repaus sexual.

Recoltarea probei este recomandat a se efectua in cadrul centrului unde se efectueaza analiza, in cazul in care acest lucru este imposibil din motive personale recoltarea se poate face si acasa insa transportul trebuie facut in conditiile recomandate de catre ghidul W.H.O. (temperatura si perioada specifica de timp alocata transportului).

CAUZELE INFERTILITATII MASCULINE

IDIOPATICA

Idiopatic
DEX: idiopatie cf. gr. idios – propriu, pathos – suferinta

Surprinzator, in 30% din cazuri infertilitatea masculina este idiopatica, adica fara o cauza cunoscuta.

VARICOCEL

Varicocel
Varicocel in evolutie de la stanga la dreapta

In jur de 15% din cazuri, prezenta unui varicocel este implicata in infertilitate.

Ce este varicocelul? Este dilatarea vaselor de sange de la nivelul scrotului (venelor plexului pampiniform). Exista 3 tipuri de varicocele, varicocelul de grad 3 fiind cel mai grav.

Tratamentul chiururgical al varicocelului este un subiect de dezbatere, in final, varicocelotomia fiind recomandata in cazurile in care exista si diagnosticul de oligoastenospermie.

HIPOGONADISM

Hipogonadism
Nu e neaparat necesar sa fie prea mici dar poate sa fie o legatura cu infertilitatea

Hipogonadismul este implicat in 10% din cazurile de infertilitate masculina. Hipogonadismul este o boala caracterizata prin functionalitate redusa a testiculelor.

CRIPTORHIDIA

Criptorhidie
Unul dintre testicole a ramas undeva pe drum

Criptorhidia sau testiculele “maldescendent” sunt testiculele care nu au coborat sau au coborat partial in scrot, intalnite in 8% din cazurile de infertilitate masculina.

Conform ghidurilor europene ar trebui efectuata operatia prin care testiculele sa fie coborate in scrot intre 6 si 18 luni.

De ce? Deoarece expunerea mai indelungata la o temperatura mai ridicata poate duce la diminuarea liniei spermatogenetice-adica la formarea a mai putine spermii.

GENETICA

Malformatie genetica
Langa toate aceste perechi de cromozomi, X si Y ar trebui sa fie singuri, neinsotiti

In aproximativ 5% din cazuri, infertilitatea masculina este de natura genetica. Aberatiile cromozomiale pot fi numerice sau structurale (inversii, deletii, translocatii). Sindromul Klinefelter (47,X,X,Y) este cea mai des intalnita aberatie cromozomiala a cromozomilor sexuali.

Bolile X si Y-linked sunt determinate tot de alteratii ale materialului genetic la nivelul cromozomilor sexuali.

Si la nivelul autozomilor pot aparea modificari care duc la infertilitate. Deoarece acestea implica si modificari severe fenotipice, procreerea implica si aspecte etice, morale la fel ca si un management adecvat, legate de greutatile cuplului respectiv de a creste un copil.

CONCLUZII

Infertilitatea de cauza masculina are cauze ce pot fi gestionate sau rezolvate precum varicocelul si criptorhidia, si cauze carora nu ne putem adresa cu o solutie, cum este situatia infertilitatii idiopatice, hipogonadismului ori cea de cauza genetica.

Totodata, acum puteti intelege mai bine un diagnostic de infertilitate si stiti ce ar trebui investigat pe mai departe pana la gasirea unui raspuns ori a unei solutii.

Pentru mai multe informatii despre infertilitate, aici se gaseste primul articol din aceasta serie.

 

 

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Vaccin anti coronavirus
Anterior
Totul despre vaccinul anti-coronavirus! Ep. 1
Lipitori
Urmator
Informatie revoltatoare despre tratamentul cu lipitori!
Vaccin anti coronavirus
Anterior
Totul despre vaccinul anti-coronavirus! Ep. 1
Lipitori
Urmator
Informatie revoltatoare despre tratamentul cu lipitori!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Avatar for Marinoiu lucian
    Marinoiu lucian
    09/01/2021 at 1:22 am — Răspunde

    Am iesit pozitiv la covit


Back
SHARE

Infertilitatea masculina