Inecul si semnele acestuia
Esti convins ca recunosti semnele inecului? Afla tot ce trebuie sa stii in acest episod!
Semnele inecului nu sunt atat de evidente! Stiai ca exista "inec silentios"?
Daca nu, merita sa te uiti acum la acest episod. Poate te va ajuta sa salvezi viata cuiva!
In afara de "Inecul si semnele acestuia"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: inecul, reflexe, semnele inecului, apa, plamani, primul ajutor, Doctor Mit, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca vitiligo este contagios sau ca salvezi viata cuiva care se ineaca cu mancare batandu-l pe spate.
Daca tot am amintit despre inecarea cu mancare sa discutam si despre inecarea cu apa si despre faptul ca din filme si din povesti toata lumea stie o persoana care se ineaca se agita si striga dupa ajutor pana cand, daca are noroc, cineva o vede si o salveaza.
Astazi vom discuta despre cat de adevarat este ca inecul se manifesta zgomotos si vizibil incat, avand in vedere ca ne aflam in sezonul de mers la mare, sa fim cu ochii in patru si sa recunoastem usor o astfel de problema!
Ce presupune inecul in apa?
Intrarea apei in plamani prin:
- esofag
- trahee
- pilor sau
- jejun
Raspunsul corect e la numarul 2 pentru ca nasul si gura comunica cu plamanii prin trahee.
Dar, in mod normal, ce ne impiedica sa ne inecam?
- corzile vocale
- limba
- epiglota sau
- nici una (dintre acestea)
Traheea, prin care aerul intra in plamani si esofagul, tubul prin care apa si mancarea ajung din gura in stomac, au o intrare comuna pazita de catre un capacel care se numeste epiglota si care are grija ca aerul sa intre prin trahee si apa prin esofag 🙂
Am vazut ca inecarea presupune intrarea apei prin trahee in plamani. Apa ocupa o parte din volumul de aer din plamani:
- impiedica schimbul de gaze (din alveolele pulmonare)
- impiedicand inspirul
- impiedicand expirul sau
- toate acestea
Din nefericire odata ce apa a intrat in plamani acopera mare parte din alveolele pulmonare, produce o iritatie a acestora, impiedica inspirul de aer pentru ca e din ce in ce mai putin loc in plamani pentru aceasta si impiedica, in mod firesc, expirul pentru ca nu prea mai ai ce aer sa dai afara.
Vom vedea de ce este important sa cunoastem toate acestea cand vom raspunde la urmatoarea intrebare:
Ce produce vorbirea, cantatul sau strigatul la om?
- relaxarea muschilor abdominali
- epiglota
- vibratia corzilor vocale (la expirarea aerului) sau
- toate acestea
Ca sa putem vorbi, canta sau striga avem nevoie de aerul care iese din plamani si trece peste corzile vocale facandu-le sa vibreze. V-as putea face o demonstratie si de cantat in afara de vorbit dar ma tem ca nu este ceea ce v-ati dori asa ca voi ramane doar la vorbit.
Ce cauzeaza inecul?
Aceasta inseamna ca, atunci cand nu prea mai avem aer in plamani, fiind inlocuit de apa ce nu vom putea face?
- (nu vom putea) expira
- inspira
- striga sau
- (nu vom putea face nimic din) toate acestea
Din nefericire nu vom putea face nimic din toate acestea astfel incat atunci cand cineva se ineaca inghitind si inspirand apa in plamani, respectiva victima nu va putea striga dupa ajutor.
Am vazut, mai ales in filme, persoane care se striga dupa ajutor pe jumatate iesite din apa si fluturand mainile spre a fi vazute. Ca sa ne fie clar, o persoana care calca apa asa de bine este mai putin probabil sa se inece 🙂
Daca am clarificat aspectul legat de strigatele dupa ajutor sa vedem ce putem spune despre zbaterea victimei, atat de vizibila, dupa cum ziceam, in filme.
Cea mai buna tractiune in apa pentru a ne deplasa o avem atunci cand dam din maini:
- pe sub apa
- la suprafata apei
- in aer sau
- nu exista o regula
Este evident ca randamentul maxim il avem, ca si in cazul canotorilor care baga vasla complet in apa, atunci cand dam din maini sub apa, nu la suprafata ei si nicidecum in aer.
Primul ajutor in caz de inec
De aceea o persoana care se ineaca va incerca sa isi scoata corpul din apa sau sa se deplaseze spre mal dand din maini, in cea mai mare masura, pe sub apa. De aceea cel mai adesea eforturile victimei de a se salva nu sunt vazute de la mal. In schimb daca cineva se afla sub apa va vedea miscari dezordonate, haotice sau in cel mai bun caz de genul inotului cainesc, cu toate membrele pe sub apa, miscate frenetic, in scopul scoaterii corpului la suprafata apei sau ajungerii la mal.
Asa ca in cazul in care credeam ca vom recunoaste un caz de inec dupa mainile fluturate si dupa strigatele poliglote de Ajutor, Hilfe si Help! ne inselam!
Din toate motivele pe care le-am discutat, inecul este considerat un eveniment silentios, asa ca mai bine va uitati cu mare atentie la o persoana care nu scoate capul din apa, care pare sa aiba miscari dezordonate sau care, daca a scos capul din apa, il tine pe spate si are gura deschisa sau ochii sticlosi si nu poate focusa sau daca incearca sa inoate intr-o anumita directie dar fara succes ori incearca in mod repetat, tot fara succes, sa faca pluta.
Sper sa nu fie niciodata cazul sa aplicati ceea ce ati invatat astazi dar este bine ca acum stiti adevarul despre acest pericol silentios care este inecul!
Crezi ca stii un adevar medical interesant?
Atunci scrie-ne despre el pe pagina de facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
“INTREABA SI CERCETEAZA!” si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.