Asa se indeparteaza corect capul capusei din piele!
Capusele, cum ne afecteaza si cum sa indapartam corect capul capusei daca s-a instalat in piele.
Stii sa scoti capul capusei din piele?
Stii in cat timp de la muscatura trebuie sa actionezi ca sa scapi neinfectat?
Afla totul in acest episod Doctor MIT!
In afara de "Asa se indeparteaza corect capul capusei din piele!"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: capul capusei, boli infectioase, boala Lyme, capusa, remedii traditionale, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale ce spun ca lipitorile trag din corp sangele rau ori ca daca ai lasat capul capusei infipt in piele, te imbolnavesti garantat!
Pentru primul episod dedicat capuselor vizitati doctormit.ro - astazi descoperim cum sa extragem corect o capusa, ce se intampla daca lasam capul insectei infipt in piele si, de fapt, in cat timp riscam sa luam o bacterie, un virus sau vreo toxina de la aceasta.
Capusa, odata ajunsa pe corpul nostru, fie cauta o zona calda si umeda precum subsuoara (axila) ori cea inghinala, fie se declara multumita cu un picior si decide ca e momentul sa se bucure de noi pe deplin si cu ajutorul hipostomei, un fel de aparat bucal taios, ne taie pielea si ne suge sangele.
Saliva capusei contine proteine daunatoare
De ce nu simtim asta din prima asa cum simtim cand ne inteapa medicul cu acul seringii? Pentru ca saliva capusei contine niste proteine speciale care ne blocheaza chemochinele si previn inflamatia dureroasa. Pentru cultura noastra medicala, cate astfel de proteine credeti ca exista in saliva capusei:
- 2, numite evazine sau
- intre 1,500 si 3,000 depinzand de specia de capusa
Toate proteinele in discutie fac parte din categoria evazinelor si, ca sa va dati seama de complexitatea naturii, o amarata de capusa poate avea pana la 3,000 de proteine “anestezice” in saliva. Acestea ne fac sa nu simtim nimic cand suntem pradati de sangele nostru asa cum se intampla si acum 120 de milioane de ani cu dinozaurii. Da, pentru ca capusele exista pe acest Pamant inca de pe vremea primilor dinozauri.
Este bine sa incercam sa extragem capusa din piele? Nu riscam sa ii detasam corpul de cap si mai rau sa facem?
Exista tot felul de mituri legate de acest subiect. Dar cum emisiunea noastra se numeste, pentru un motiv, Doctor MIT, a sosit momentul sa ridicam valul de mister de pe el. Iar adevarul este legat de viteza cu care capusa ne transmite bacteria ori virusul in corp. Raspundeti corect acestei intrebari si veti afla daca e ok sa indepartati capusa cu riscul de a-i lasa capul infipt in corpul nostru.
In cat timp varsa capusa agentii patogeni in corp?
- imediat prin hipostoma
- cam in 2 ore de la inceperea hranirii
- in 24 de ore sau in 4. 36
Raspunsul corect este, din fericire, al patrulea! De aceea, majoritatea oamenilor pot descoperi capusa inainte de a se imbolnavi de Boala Lyme ori de meningo-encefalita specifica.
Si de aceea trebuie sa indepartati capusa chiar cu riscul de a-i desprinde corpul de capul infipt in piele. Nu uitati ca toxinele, virusurile, bacteriile ori parazitii pe care ni-i poate transfera au rezervorul in corp si nu in cap. Deci indepartati capusa cu totul ori doar corpul, daca nu va iese din prima.
Insa, dupa aceasta este vital sa scoateti capul din piele pentru ca acesta poate produce o infectie in sine prin descompunerea sa in tegument. Indepartarea capusei nu se va face folosind agenti chimici ori foc ori alte metode neortodoxe. Daca nu aveti o penseta speciala de extras capusele, folositi-va de o penseta normala si, cu atentie, prindeti capul insectei fara a-l strivi. Cu miscari fine eliberati aparatul bucal din pielea voastra si gata.
Foarte important: dupa ce ati facut acesti pasi, vizitati medicul! Nu asteptati neaparat sa apara roseata in cercuri concentrice ca sa trageti concluzia ca, totusi, v-ati infectat!
Infectiile transmise de capuse pot fi letale dar, in egala masura, tratabile cu antibiotice. Deci nu riscati si nu amanati vizita la medic!
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.